Нацбанк Казахстану: Фонд проблемних кредитів почне роботу в травні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк Казахстану: Фонд проблемних кредитів почне роботу в травні

166
Фонд проблемних кредитів (ФПК), "дочка" Національного банку Казахстану, розраховує розпочати викуп "поганих" позик у банків другого рівня вже в травні, сказав голова Нацбанку Григорій Марченко в інтерв'ю агентству "Прайм".
Мова йде про кредити, що утворилися значною мірою під час кризі, але не пов'язані з ринком нерухомості. За ідеєю організаторів, ФПК зможе викупити кредити номінальною вартістю 2 млрд доларів приблизно з 50-процентним дисконтом. Оцінку будуть проводити незалежні оцінювачі. Частка проблемних кредитів оцінюється приблизно в 30% від сукупного кредитного портфеля банків.
"Угоди з нерухомістю виключені, тому що сума таких кредитів значно вища, ніж можливості ФПК, - близько 5 мільярдів доларів. Ми як Нацбанк на такі інвестиції йти вже не готові. Такого виду кредитами будуть займатися спеціально створені "дочки" самих банків", - пояснив голова Нацбанку.
Схема фондування ФПК передбачає випуск облігацій, перший транш яких здобувають пенсійні фонди, другий - банки, третій, якщо буде необхідність, викупить Нацбанк.
За словами Марченка, випуск облігацій ФПК може відбутися в червні.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас