Кабмін створить резерв ліків для пілотного проекту з введення референтних цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін створить резерв ліків для пілотного проекту з введення референтних цін

97
Кабінет міністрів створить двомісячний резерв ліків на етапі запуску пілотного проекту з введення референтних цін.
Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, відкриваючи розширене засідання уряду.
"Ми вже зіткнулися з опором фармкомпаній, які не хочуть відмовлятися від надприбутків. Тому Міністерство охорони здоров'я спільно з головами обласних адміністрацій зобов'язані забезпечити контроль наявності в аптеках лікарських засобів, на які поширюється дія пілотного проекту. Уряд створить двомісячний резерв таких лікарських засобів, щоб зробити неможливим штучний дефіцит на етапі запуску пілотного проекту", - сказав Азаров.
За його словами, Міністерство охорони здоров'я спільно з Міністерством економічного розвитку визначать і оприлюднять граничний рівень оптово-відпускних цін на препарати для лікування гіпертонічної хвороби. За даними прем'єр-міністра, це стосується 11 мільйонів хворих людей в Україні. За його словами, максимальна оптова надбавка на ліки від гіпертонії становитиме 10%, роздрібна - до 25%.
"Це гранична ціна, вище за яку не можна реалізовувати зазначені лікарські засоби через аптечну мережу. Чому виникла така необхідність? Тому що деякі лікарські засоби в Україні дорожчі, ніж в Європі. Наприклад, середня вартість "Бісопрололу" на місяць лікування для жителя України складає 60 грн, а в Європі - еквівалент 30 грн. Для нас надзвичайно важлива доступність ліків для людей", - підкреслив Азаров.
Він додав, що наступним кроком уряду буде введення часткового відшкодування вартості ліків для соціально незахищених категорій громадян.
Як повідомляв УНІАН, 26 квітня Міністерство охорони здоров'я України та провідні вітчизняні виробники медичних препаратів підписали Меморандум про співпрацю.
Українські фармацевти підтримали постанову уряду "Про проведення пілотного проекту із запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для хворих на гіпертонічну хворобу".
Як зазначено в документі, українські виробники лікарських засобів взяли на себе зобов'язання на період проведення пілотного проекту забезпечити виробництво якісних лікарських засобів в кількості, необхідній для потреб всіх хворих на гіпертонічну хворобу. Крім того, вони пообіцяли не підвищувати ціни на зазначені лікарські засоби і забезпечити на своїх підприємствах двомісячний запас медпрепаратів, на які поширюється реалізація пілотного проекту.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас