Платіжний баланс за I кв.-2012 перевершив очікування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Платіжний баланс за I кв.-2012 перевершив очікування

Казна та Політика
549
Фінансовий рахунок платіжного балансу України за підсумками першого кварталу виявився в два рази кращим від прогнозного, а поточний рахунок хоч і зведений з дефіцитом, але його розмір менший від прогнозного і торішнього значення, повідомив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.
"Загальна картина складається з плюсів і мінусів, але плюсів більше", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".
Радник уточнив, що від’ємне сальдо торгівлі товарами і послугами за перший квартал цього року склало $1,75 млрд у порівнянні з $2,08 млрд за перший квартал минулого року, а в цілому дефіцит поточного рахунку скоротився з $1,34 млрд до $ 1,21 млрд і повністю перекривається прямими іноземними інвестиціями (ПІІ).
При цьому Литвицький особливо вказав на те, що зростання експорту товарів випереджає зростання імпорту: відповідно, 5,2% і 2,5%, тоді як рік тому динаміка була протилежною: відповідно, 49,2% і 59,8%.
В результаті в березні дефіцит поточного рахунку скоротився вчетверо в порівнянні з лютим - $0,31 млрд проти $1,31 млрд, у тому числі від’ємне сальдо торгівлі товарами і послугами зменшилося до $0,66 млрд із $1,41 млрд.
"Другий важливий плюс - значно покращився приплив прямих іноземних інвестицій: з $0,88 млрд у січні-березні минулого року до $1,45 млрд у січні-березні цього року", - додав Литвицький.
У числі важливих плюсів він також назвав скорочення відтоку готівкової валюти з $2,36 млрд до $2,03 млрд, а також скорочення заборгованості по середньо- і довгострокових кредитах на $0,55 млрд у порівнянні з їх приростом на $0,14 млрд за перший квартал минулого року.
При цьому радник голови НБУ звернув увагу на те, що реальний сектор не втратив доступ до кредитів і за січень-березень цього року залучив їх на $700 млн більше, ніж віддав.
Литвицький підкреслив, що всередині першого кварталу також спостерігалася позитивна динаміка: якщо за січень зведений баланс був зведений з від’ємним сальдо $ 0,89 млрд, то в лютому воно зменшилося до $0,06 млрд, а в березні стало позитивним - $0,38 млрд.
Серед мінусів радник голови НБУ виділив падіння експорту в березні на 2,5%, яке стало першим з 2009 року, сповільнення чистого припливу ПІІ в березні до $0,13 млрд із $0,83 млрд у лютому, відсутність припливу портфельних інвестицій.
"Платіжний баланс має тенденцію до поліпшення. Він зумовив фундамент для стабільності курсу і привів до поповнення резервів у лютому на $150 млн і в березні на $300 млн", - підсумував Литвицький.
На його думку, сукупний дефіцит платіжного балансу в $0,57 млрд за перший квартал є кращим результатом, ніж профіцит у $1,11 млрд за перший квартал 2011 року, так як тоді Нацбанку доводилося викуповувати валюту в резерви, що негативно впливало на інфляцію.
Литвицький додав, що для закріплення позитивних тенденцій першого кварталу Україні важливо домогтися успіху на газових переговорах з Росією, продовжити політику енергозбереження та підвищення енергоефективності, надати більшу динаміку економіці і шукати заходи з підтримки експорту.
При цьому він уточнив, що за перший квартал девальвація реального ефективного обмінного курсу гривні склала 4,5%, що є важливою підтримкою українським експортерам.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас