Газу не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газу не буде

Енергетика
1248
Минулого тижня Нацкомісія держрегулювання енергетики (НКРЕ) прийняла постанову "Про врегулювання порядку доступу до газотранспортної системи". Документ зобов'язує "Укртрансгаз" забезпечити рівний доступ до транзиту, експорту і зберігання газу в підземних сховищах всім учасникам газового ринку.
Законодавчо рівний доступ до ГТС був закріплений ще в липні 2010-го Законом "Про функціонування ринку природного газу". Але на практиці принцип не працював без постанови Нацкомісії. Той факт, що перший варіант постанови був повністю готовий ще навесні 2011-го, але прийнятий лише через рік, говорить багато про що. Особливо якщо врахувати, що весь минулий рік український уряд провів в безуспішних спробах домогтися від Росії зниження газових цін, в тому числі - в обмін на частку у вітчизняній газотранспортній системі. Тепер участь "Газпрому" в консорціумі втрачає всякий сенс - навіть контрольний пакет не гарантує росіянам повного контролю над ГТС.
Підписання цього документа ставить крапку в тривалій торгівлі навколо дешевого російського газу - по суті, це констатація факту, що його в Україні ніколи не буде. Зате в найближчі три-п'ять років на внутрішньому ринку цілком може з'явитися поставлений морським шляхом скраплений газ, реверсний газ з Європи і навіть сланцевий газ вітчизняного видобутку, оскільки тепер транзитери, постачальники і видобувні компанії мають гарантований доступ до прокачування. Втім, все це - довгострокова перспектива. В найближчому майбутньому відкриття рівного доступу до ГТС обернеться для України рівно двома наслідками.
Перший - фінансова участь у реконструкції газотранспортної системи європейських структур. Так, практично одночасно з підписанням постанови заступника міністра енергетики Володимир Макуха повідомив, що Україна активізує переговори з ЄБРР і EIB про кредитування модернізації ГТС. Першим етапом реконструкції будуть роботи з модернізації газопроводу "Уренгой - Помари - Ужгород" загальною вартістю $538,87 млн., з яких $230,87 млн. складуть гроші "Нафтогазу", $308 млн. - кредити ЄБРР і EIB.
Другий наслідок - неминуче падіння транзиту російського газу. Якщо в 2011 році в Європу через Україну було прокачано понад 70 млрд. куб. м, то з пуском другої черги Північного потоку обсяг європейського транзиту скоротиться до 50-55 млрд. куб. м на рік (обсяг, законтрактований Словаччиною на найближчі 20 років). Відповідно, впаде дохід від транзиту, який зараз становить близько $2,5-3 млрд. на рік. Чи вдасться компенсувати ці втрати, буде залежати тільки від послідовності енергетичної політики Києва.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас