Чому мобільні оператори досі не дозволяють проводити міграцію абонентських номерів? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому мобільні оператори досі не дозволяють проводити міграцію абонентських номерів?

1169
Днями Кабінет міністрів України затвердив постанову №295 "Про затвердження правил надання та отримання телекомунікаційних послуг".
Один з важливих пунктів постанови - абонент може в порядку, встановленому Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, отримати послугу перенесення абонентського номера (збереження наданого оператором абонентського номера з метою використання для отримання послуг в телекомунікаційній мережі іншого оператора, який надає послуги на території України).
Важливо відмітити, така послуга діє ще з кінця липня 2010 року. У Законі України "Про внесення змін до Закону України "Про телекомунікації" щодо збільшення переліку послуг" від 27 липня 2010 року чітко прописується поняття "перенесення абонентського номера", а також, знову-таки, вказується Нацкомісія з питань регулювання зв'язку як організація, яка визначає порядок відкриття номерного ресурсу, в якому забезпечується створення персональних номерів абонентів, і порядок адміністрування, присвоєння абонентам і обслуговування персональних номерів. Також комісія визначає організацію, яка здійснює централізоване технічне адміністрування персональних номерів та перенесених абонентських номерів.
А тим часом мобільні оператори зазначають, що поки такої організації немає, і, отже, послугу перенесення абонентського номера вони надавати не можуть.
"Право абонента зберігати за собою номер при зміні оператора (послуга перенесення мобільного номера) було передбачено законом "Про телекомунікації" і раніше, а нова редакція Правил лише ще раз підтвердила його. Однак, на даний момент не розроблені та не затверджені Державною службою спеціального зв'язку та захисту інформації (Держспецзв'язку) необхідні технічні вимоги для реалізації даної послуги. Після їх затвердження Національна комісія з питань регулювання зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) розробить правила реалізації послуги перенесення номера. Як тільки будуть представлені всі механізми для реалізації даної послуги, life:) буде надавати її відповідно до вимог українського законодавства", - так прокоментувала FINANCE.UA існуючу законодавчу колізію прес-служба оператора мобільного зв'язку life:).
Інформація для роздумів
Послуга перенесення номера є в десятках країн світу, у тому числі в США і Японії. У Росії її збиралися упровадити ще в 2006 році. Проти введення перенесення номера виступають крупні стільникові оператори, яким доведеться вкласти до 500 мільйонів доларів в реалізацію цієї послуги. Проте, найближчим часом у Росії з'являться експериментальні зони, в яких абоненти зможуть зберігати телефонні номери при переході від одного оператора зв'язку до іншого.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас