Київ вирішив поглинути Коцюбинське — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ вирішив поглинути Коцюбинське

875
Голова тимчасової контрольної комісії Київради з вивчення ситуації навколо розширення меж селища Коцюбинське за рахунок земель лісового фонду Києва Денис Москаль (фракція "Республіка Київ") заявив: "Для того щоб у деяких посадових осіб Коцюбинської селищної ради не виникало спокуси і далі збільшувати свою площу і роздавати столичний ліс, селище Коцюбинське варто включити в територію Києва, а селищну раду ліквідувати".
Депутат Київської міськради Олександр Бригинець ("БЮТ-Батьківщина") розповів, що лист до вищих посадових осіб держави було направлено з ініціативи його фракції. "Розглядалися різні способи вирішення проблеми, що склалася, в основному - екологічний аспект, а БЮТ звернув увагу на адміністративний шлях", - пояснив він. "Згідно з розпорядженням Кабміну, підписаним прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, землі лісів не могли бути виділені під забудову. Тому роздача приватним особам в 2010 р. земельних ділянок Біличанського лісу була незаконною, а значить, з юридичної точки зору, ці землі ще належать громаді", - заявив Бригинець.
Справа в тому, що з 2010 р. Коцюбинська селищна рада відвела близько 70 га лісу, що належить Києву, під забудову і, крім того, видала дозволи на проектування будівництва на ще 600 га. Щоб узаконити вже надані землевідведення, він звернувся до влади Києва з проханням про погодження проекту землеустрою щодо встановлення і зміни меж селища. Причому селищна рада розширила територію селища майже на 4 тис. га за рахунок Біличанського лісу, розташованого на території міста Києва.
У селищній раді посилаються на Указ Президії Верховної Ради УРСР 1941 р. про перейменування селища Берковець в Коцюбинське. "Згідно з цим документом, вся територія, яка належала до селища Берковець, повинна належати селищу Коцюбинське", - пояснив свою позицію секретар Коцюбинської селищної ради Олександр Ковтач. Спочатку розслідувати справу взялася Прокуратура міста Києва, потім Київська міська держадміністрація (КМДА) звернулася до Окружного адміністративного суду з позовом до Коцюбинської селищної ради про скасування рішень про розпорядження землями Києва.
На початку березня президент Віктор Янукович доручив голові КМДА Олександру Попову та голові Київської обласної держадміністрації Анатолію Присяжнюку вжити заходів по збереженню природного комплексу "Біличанський ліс". В результаті Біличанський ліс скоро взагалі заборонять вирубувати. "Вже закінчені переговори з Міністерством екології про надання лісу статусу національного парку. Залишилося лише кілька формальностей. Тільки так цей ліс і можна врятувати", - розповів голова Київської обласної ради Олександр Качний.
При цьому голова Київської облради стверджує, що ініціатива міських депутатів про приєднання селища до Києва не відповідає законодавству. "Спочатку таке рішення має бути прийнято в самій селищній раді, потім у районній (селище Коцюбинське належить Ірпінській райраді), потім рішення приймає обласна рада, Київрада і тільки потім Верховна Рада", - пояснив він. За словами Качного, рішення про розширення Києва має узгоджуватися також з місцевими радами всіх населених пунктів, які з ним межують. "На жаль, з боку міської влади немає прагнення до діалогу", - резюмував він.
Секретар Коцюбинської селищної ради Олександр Ковтач також не розуміє, чому лист міських депутатів було направлено у вищі інстанції, минаючи селище Коцюбинське та обласну раду. "У першу чергу потрібно запитати людей, провести референдум", - заявив він. За словами Ковтача, жителі селища побоюються, що при приєднанні його до Києва вони втратять статус постраждалих від чорнобильської катастрофи. "Сьогодні всі жителі селища мають право йти на пенсію на п'ять років раніше від інших громадян, діти отримують в школах і дитсадках додаткове харчування, є низка пільг для молодих мам, адже всі ми належимо до чорнобильців четвертої категорії", - розповів Ковтач.
Тим часом депутат Київської міськради Денис Москаль стверджує, що, ставши киянами, жителі Коцюбинського виграють в економічному плані. Зокрема, вони отримають більш низькі тарифи на опалення та проїзд від Коцюбинського до Києва. "Адже це буде міський маршрут, а не міжміський, як зараз", - зазначив він, підкресливши, що на сьогоднішній день в Коцюбинському тарифи на централізоване опалення становлять 10-12 грн. за кв. м, що набагато вище, ніж у Києві. До того ж у своєму листі до президента, спікера і прем'єра київські депутати просять про приєднання селища до Києва зі збереженням статусу чорнобильської зони і всіх пільг його жителів.
"Ніхто не вірить, що статус чорнобильської зони збережеться після приєднання до Києва. Таких випадків, щоб одна частина територіальної одиниці до неї належала, а інша - ні, ще не було. До того ж ліквідація адміністративної одиниці - дивний спосіб збереження лісу. Думаю, що, якщо селище приєднають до мегаполісу, ліс візьмуться вирубувати з новою силою, адже Києву потрібно розширюватися", - заперечує Олександр Ковтач.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас