Процент надії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Процент надії

Казна та Політика
342
Кабмін передав на затвердження Верховної Ради основні напрямки бюджетної політики на 2013 рік, в яких передбачено підвищення темпу зростання українського ВВП в порівнянні з офіційним макропрогнозом на 2012. Експерти в цілому згодні з таким баченням економічної перспективи країни. За тим винятком, що наведені ними оцінки розвитку української економіки на поточний і наступний роки помітно нижчі від урядових орієнтирів.
Ще кілька місяців тому макроекономічні підсумки минулого року давали урядовим чиновникам вагомий, здавалося б, привід для статистичного тріумфу. Попередній показник зростання реального ВВП України в 2011 р. на рівні 5% проти 4,2% за 2010 відразу був витлумачений в КМУ як доказ правильності урядового економічного курсу. А коли Держстат перерахував цю цифру на остаточно вірні 5,2% (з досягнутим обсягом номінального ВВП в 1,317 трлн грн.), тематичні заяви вищих функціонерів виконавчої влади здобули наліт урочистості.
В уряді тоді дуже пишалися тим, що домоглися зазначеного результату всупереч оцінкам економічних аналітиків. Останні в більшості своїй впродовж минулого року прогнозували збільшення внутрішнього валового продукту України в 2011 до 4,5%, не більше. За фактом же, статистика зіграла на боці Кабінету міністрів. Що додало чималої впевненості його керівникам в подальшому прогнозуванні. Прем'єр-міністр Микола Азаров в той період запевняв про цілком реальні перспективи зростання ВВП-2012 до 5-6%.
До такої сильної заяви незмінно додавалося: прогноз даного показника в 3,9% (до номінальних 1,5 трлн грн.) вже для поточного року, на основі чого і розробляли чинний зараз держбюджет, був виданий під тиском міжнародних фінансових організацій. В Кабміні, мовляв, завжди передрікали значно більші темпи економічного розвитку. Треба визнати - тут урядові функціонери не лукавили. У затвердженому КМУ під кінець літа-2011 трирічному прогнозі економічного розвитку України песимістичний сценарій передбачав зростання реального ВВП в 2012 на 5%, оптимістичний - на 6,5%.
Думки сторонніх економістів про невиправдану сміливість подібних передбачень до відома тоді особливо не приймалися; хотілося справжнього економічного буму - якщо не в 2012 р., то в 2013-му точно. Особливо не турбували, схоже, і більш пізні фактичні обставини, коли до завершення 2011 р. головний індикатор для економіки країни досить істотно сповільнився в темпах зростання. ВВП України в IV кварталі минулого року збільшився на 4,2% проти 6,6% у попередні три місяці. Надія була на те, що провальні тренди, які намітилися в кінці 2011 р., для українського експорту в новому році не збережуться.
Вийшло по-іншому. Наша багато в чому експортоорієнтована промисловість, звичайно, намагалася впоратися з негативними тенденціями в попиті на зовнішніх ринках. І навіть продемонструвала сукупне зростання виробництва в I кварталі поточного року. Тільки результат вийшов хоч і позитивним, але доволі непереконливим. Державне статистичне відомство визначило його в +0,9% у січні-березні 2012 р. відносно перших трьох місяців 2011-го. Порівняння вийде ще більш показовим, якщо подивитися на аналогічну цифру річної давності. Тоді в I кварталі зростання промвиробництва склало 10,3% до січня-березня 2010 р.
Збереження не кращого для України тренду можна пояснювати кількома причинами. Позначилася, природно, сніжна і холодна зима, що доставила проблем виробникам з логістикою в поставках. Негативів додала хитка економічна ситуація в основних регіонах українського експорту. Вкотре підтвердилася і теза про нерозвиненість внутрішнього ринку промпродукції. А комплексний результат не забарився себе показати у все тих же відсотках економічного розвитку.
У січні-березні зростання ВВП України склало 2,5% в річному обчисленні, заявив вчора Національний банк в офіційному повідомленні. Місяцем раніше в напівофіційному режимі прозвучали і оновлені прогнози його представників з економічного розвитку України. НБУ переглянув свої очікування щодо "приблизно 4%" зростання реального ВВП в 2012 році. Тепер там розраховують, що зростання сповільниться до 2-3% протягом найближчих 2-3 років.
Український фінрегулятор - зовсім не перший і далеко не єдиний з прогнозистів, хто змінив погляди на макроперспективи країни з початку року. Найоперативніше ситуацію з економічним сповільненням в Україні прорахували знову європейські та світові фінансові інститути. У ЄБРР, приміром, оцінку зростання нашого ВВП-2012 зменшили на 1% - до 2,5% - ще в січні. А у Світовому банку до даної цифрі прийшли місяцем раніше, в грудні 2011 р. Діапазон прогнозного зниження у СБ виявився більш суттєвим: з очікуваних раніше 5%.
Вітчизняні інвестиційні аналітики в масі своїй також змінили точку зору. Їх оновлені сценарії передбачають вже не 3,5-4% збільшення внутрішнього валового продукту в поточному році, а 2,2-2,5%. В деяких інвесткомпаніях впевнені: підсумковий показник-2012 може не перевищити і 2%. Квітневий консенсус-прогноз Мінекономрозвитку вийшов більш оптимістичним при його 3,2% (з грошовим обсягом ВВП в 1,48 трлн грн.). Але все одно нижче бюджетного орієнтиру.
З трохи більше 3% зростання ВВП стартують неурядові оцінки і на 2013 рік. У світлі цих очікувань відповідний показник в Основних напрямках бюджетної політики на наступний рік, переданих урядом минулого тижня в парламент, відображає неабияку віру в світле майбутнє української економіки. Хоча нюанс в тому, що передбачуване Кабміном збільшення ВВП-2013 - на 4,5%, до 1 трлн 687,8 млрд грн. - в умовах відносно благополучного літа-2011 вважалося якраз песимістичним варіантом...
"З урахуванням поточних трендів на глобальних ринках офіційний прогноз зростання ВВП в Україні виглядає оптимістично", - говорить економіст ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська. Втім, вона не відкидає високої ймовірності того, що в наступному році ми побачимо більш динамічне нарощення економічної активності - на тлі її сповільнення в нинішньому. Позитивний вплив на це може надати зниження політичної невизначеності після осінніх виборів до парламенту. "Це також сприятиме більш раціональному підходу влади до формування економічної політики", - сподівається експерт. Але навіть при такому сценарії зростання ВВП-2013, з точки зору нинішніх економічних передумов, бачиться їй реалістичним на рівні 3,5-4,0%.
Передбачати сьогодні, яким саме буде макроекономічний підсумок для країни по завершенні поточного, а тим більше і наступного року, - справа невдячна. Прогнози економічного розвитку України на найближчі кілька років не раз ще будуть переглядатися і уточнюватися. Можливість підкоректувати свою оцінку безпосередньо під час підготовки проекту держбюджету на 2013 рік залишив для себе і уряд. Хотілося б, однак, щоб надії Кабміну - на якомога більш високі показники статистичного успіху - не затуляли від урядових чиновників реальні макротенденції. І тоді, можливо, очевидні досягнення в економіці зможуть відзначити не лише в управлінських верхах держави.
Сергій Кукін
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас