Експертна рада: Тимошенко посварить Україну з ЄС? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експертна рада: Тимошенко посварить Україну з ЄС?

1176
Заява екс-прем'єра України Юлії Тимошенко про побиття в Качанівській виправній колонії Харкова викликала різку критику з боку європейських країн та організацій. Так, президент Парламентської асамблеї Ради Європи Жан-Клод Міньйон повідомив, що найближчим часом очікується реакція бюро ПАРЄ на інцидент з Тимошенко. А президент Німеччини Йоахім Гаук, за даними ЗМІ, взагалі скасував візит в Україну, ймовірно, також у зв'язку з цією ситуацією. Мінпром вирішив з'ясувати, які наслідки для України може мати новий скандал навколо Тимошенко.
Німецький політолог, співробітник Німецької ради з зовнішньої політики Олександр Рар підтверджує, що в даний момент фактор Тимошенко дуже впливає на погіршення відносин ЄС з України. "Немає такої газети, яка на своїй першій-другій сторінці не написала б про Тимошенко, яку "катують" у в'язниці і яка потребує серйозного лікування. Якщо можна так говорити, піар Тимошенко проти піару уряду Януковича - набагато більш ефективний і більш зрозумілий західному обивателю", - сказав він.
Говорячи про санкції стосовно України, політолог припустив, що Євросоюз може відмовитися купувати український метал. Але в той же час він зазначив, що економічні санкції призведуть до того, що Україна буде більше орієнтуватися на Євразійський союз, Митний союз і Росію. "Те ж саме відбувається з Білоруссю, яка після санкцій ЄС орієнтується на Схід", - нагадав експерт. Рар припустив іншого роду санкції - заборону українським політикам чи чиновникам на в'їзд у ЄС. На його думку, це буде сильний удар по іміджу країни, тим більше, якщо це відбудеться напередодні чемпіонату Європи з футболу. "Звичайно, також буде скандал, якщо західні лідери, демонструючи свою солідарність з Тимошенко, не приїдуть на відкриття або фінал чемпіонату з футболу", - додав він.
В цілому німецький політолог називає нинішню ситуацію дуже складною: "З одного боку, Україну ніхто не хоче відштовхувати до Росії. Водночас Захід не хоче переступити через свої моральні принципи: він став на захист Тимошенко і не хоче цього забувати і кидати її напризволяще". Політолог вважає, що єдиний вихід із ситуації для уряду України - знайти лазівку в законодавстві і відпустити Тимошенко на лікування до Німеччини - тоді все заспокоїться негайно.
Рар зазначив, що поки цього не станеться, підписання угоди про асоціацію з ЄС буде затягуватися. "Але в той момент, як Юлія Тимошенко перебуватиме за межами України на лікуванні в якійсь іншій лікарні - вона дасть інтерв'ю два-три дні, але потім інтерес до неї теж впаде, тому що ця картинка вже не буде настільки цікавити. І, природно, дуже швидко почнуться розмови про підписання асоціації з Україною, тому що, в принципі, це в геополітичних інтересах ЄС", - підсумував він.
Політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач переконаний, що ця історія однозначно зіграє негативну роль у відносинах України з ЄС. "Могло здаватися, що вже нікуди погіршуватися (відносинам), але нинішня ситуація показує, що ще є куди. Такі речі, як права людини, є досить інтимними для європейських політиків і виборців, тобто важливими, внутрішньо усвідомленими і необхідними. Будь-який замах на порушення цих прав, людську гідність і будь-яка груба поведінка викликають ідіосинкразію до тих людей, які це практикують, в даному випадку - до української влади", - пояснив політолог.
Він припустив, що ситуація може спровокувати персональні санкції стосовно деяких людей, які були залучені й задіяні в справі Тимошенко. У той же час він уточнив, що це не будуть ні прем'єр-міністр, ні Президент України, а будуть люди з правоохоронних органів.
Говорячи про можливість подальшого затягування підписання угоди про асоціацію з боку ЄС, В.Горбач зазначив, що воно і так вже відкладено на період після парламентських виборів у жовтні 2012 року. "А ще далі буде залежати від того, як вирішиться це питання з Тимошенко. Тут складно щось погіршити і негативно вплинути на цю історію, бо вже вплинули", - підкреслив він.
У свою чергу голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що чергове охолодження відносин України та Євросоюзу, хоча б інформаційне, цілком можливо: "Безсумнівно, ця конфліктна ситуація викличе нову хвилю критики. Вимоги розслідувати ситуацію з боку представників Євросоюзу та окремих європейських країн вже звучать і будуть звучати".
Водночас експерт не думає, що скандал навколо Тимошенко вплине на інституційний характер відносин з ЄС. "Тобто питання про те, чи буде підписано угоду з ЄС чи ні, буде визначатися не зараз і не в зв'язку з цією ситуацією, а після парламентських виборів, і з урахуванням того, чи будуть Тимошенко і Луценко на волі", - зазначив він. За його словами, нинішня ситуація, а також нещодавні судові вироки на адресу Георгія Філіпчука (колишнього міністра охорони навколишнього природного середовища) Валерія Іващенка (колишнього першого заступника міністра оборони) і нові судові процеси проти Тимошенко і Юрія Луценка просто емоційно впливають на зростання напруги з боку ЄС.
Фесенко переконаний, що в ситуації Тимошенко необхідне незалежне розслідування. "Я думаю, що обидві сторони ведуть себе неадекватно. Одна сторона намагається використовувати чорнушні технології проти Тимошенко, або взагалі каже, що нічого не було, а побиття - це повні фантазії. Але Тимошенко, яка відмовляється показати іншим спостерігачам, крім своїх близьких, ці синці, волею-неволею породжує підозру. Тому тут обидві сторони повинні знайти третю незалежну сторону, яка змогла б провести незалежну експертизу, а далі треба робити висновки", - підкреслив він.
Політолог також додав, що для санкцій з боку Євросоюзу стосовно України поки немає підстав. "На підставі політичних заяв, в тому числі критичних, висновки не робляться", - зазначив він. Коментуючи критику з боку Парламентської асамблеї Ради Європи, В.Фесенко сказав: "ПАРЄ буде брати до уваги цю конфліктну ситуацію в контексті й інших тенденцій. Думаю, що вони будуть її вивчати, тобто рішення буде прийматися не лише на підставі окремих політичних заяв".
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас