Програма доступного житла від Кабміна: нові цікаві подробиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Програма доступного житла від Кабміна: нові цікаві подробиці

Нерухомість
2549
Кабінет міністрів України 25 квітня своєю постановою затвердив механізм здешевлення вартості іпотечних кредитів, тим самим почавши реалізацію однієї з президентських соціальних ініціатив, що стосується реалізації програми "Доступне житло".
У коментарі ZN.UA міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк розкрив основні подробиці програми.
Зокрема, він розповів про основні вимоги до потенційного позичальника і про параметри самого кредиту - від розміру відсоткової ставки і першого внеску, максимальної вартості "квадрата" і його кількості на людину, до питань платоспроможності громадян.
За словами Близнюка, "перші бажаючі зможуть почати оформлення кредиту вже в другій половині травня". Всього ж в поточному році планується забезпечити житлом близько 30 тисяч осіб.
Грати "першу скрипку" в процесі за наполяганням Януковича в переддень місцевих виборів буде саме місцева влада. У рамках механізму передбачається передача частини функцій і повноважень регіонам: об'єкти житлового будівництва будуть відбирати і контролювати місцеві органи влади.
Міністр повідомив, що міністерство починає збір пропозицій забудовників, готових брати участь у цій програмі. За словами Близнюка, мова йде тільки про первинний ринок, пріоритет - довгобуди.
Для реалізації цього завдання будуть задіяні банки І та ІІ групи (перелік яких розміщений на сайті Міністерства і найближчим часом буде розміщено на сайтах облдержадміністрацій).
Термін кредитування громадян - 15 років, термін часткової компенсації - 10 років. Відсоткова ставка по кредиту не може перевищувати 16% річних, при цьому людині компенсується до 13% річних, тобто в дійсності він платить тільки 3% річних. Перший внесок позичальника визначається внутрішніми правилами банків, але не може перевищувати 25% від суми кредиту.
Нормативна площа - 40 квадратних метрів на одну людину або на сім'ю з двох осіб, плюс 18 квадратних метрів на кожного наступного члена сім'ї, але не більше 58 квадратних метрів.
Нормативна вартість 1 квадратного метра житла встановлюється для: Києва - до 7 тисяч гривень, Київської області - до 5 тисяч гривень, інші населені пункти - до 4 тисяч гривень.
Основні вимоги до потенційного учасника програми - необхідність поліпшення житлових умов і платоспроможність.
Встановлено верхню і нижню межі платоспроможності для громадян-учасників програми. Верхня межа - середній максимальний річний дохід сім'ї з трьох осіб по Україні 400 тисяч гривень (від 760 тисяч гривень у Києві до 355 тисяч гривень у Тернопільській області). Нижня межа - середній мінімальний річний дохід сім'ї з трьох осіб по Україні 55 тисяч гривень.
В період отримання часткової компенсації квартира повинна бути основним місцем проживання позичальника. Людина не має права відчужувати або здавати в оренду квартиру протягом усього часу отримання державної компенсації.
За словами Близнюка, людині, щоб взяти участь у програмі, потрібно звернутися в один з банків у переліку і подати мінімально необхідний набір документів. Після чого банк аналізує кожен об'єкт, розглядає можливість видачі кредиту і разом з відповідними підрозділами облдержадміністрацій відпрацьовує можливість отримання громадянином часткової компенсації за таким кредитом.
Далі той, хто звернувся, вибирає конкретну квартиру в конкретному будинку (відібраному міжвідомчою комісією при Мінрегіоні згідно з пропозиціями місцевих держадміністрацій) і підписує два договори: один на купівлю квартири (учасник програми, банк, забудовник), другий - на виплату компенсації (учасник програми, банк, місцева державна адміністрація).
Компенсація частини відсоткової ставки по кредиту здійснюється місцевими органами влади на особистий рахунок людини через органи казначейства.
Близнюк запевнив, що "всі можливі ризики (програми) теоретично мінімізовані".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас