Борг кличе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борг кличе

Енергетика
511
Вчора на сайті Верховної ради був опублікований законопроект N10395 Владислава Лук'янова (Партія регіонів), який в черговий раз пропонує внести зміни до бюджету для проведення реструктуризації боргів у сфері енергетики. Поправки передбачають збільшення доходів спецфонду держбюджету на 1,7 млрд грн, до 50,9 млрд грн. Додатковими джерелами його наповнення стануть надходження від погашення боргів і зобов'язань енергогенеруючих компаній перед Держрезервом за отримане у 1997-2000 роках органічне паливо, а також плати за надання держгарантій і користування субкредитом (у тому числі і пені за невиконання умов кредитування). За даними Лук'янова, обсяги цих боргів становлять близько 2 млрд грн.
Повернуті Держрезерву кошти стануть джерелом надання субвенцій місцевим бюджетам для компенсації різниці в тарифах на теплову енергію та послуг з централізованого водопостачання та водовідведення. Ті в свою чергу зможуть частково розрахуватися з електрогенераціями, яким вони, за оцінками Асоціації міст України, заборгували близько 7,5 млрд грн. Ці борги накопичилися через те, що тарифи для населення нижчі від економічно обґрунтованих. Нагадаємо, зміни до бюджету, прийняті парламентом на початку квітня, вже передбачали один подібний взаємозалік боргів - тоді субвенція була збільшена на 4,6 млрд грн за рахунок погашення податкових боргів підприємствами електроенергетики і вугільної галузі, а також дивідендів НАК "Нафтогаз України".
За словами Владислава Лук'янова, чим швидше буде прийнято його законопроект, тим меншою буде заборгованість перед енергогенеруючими підприємствами, тому він розраховує на розгляд поправок уже в травні. "Повернення боргів допоможе трохи поліпшити поточну ситуацію на підприємствах. Генерації зможуть направити кошти на ремонт", - пояснює автор поправок. За його даними, більшість компаній не можуть домогтися навіть мінімальної рентабельності. Досягати її вдається хіба що за рахунок вертикальної інтеграції - роботи на вугіллі власного видобутку. Голова незалежної галузевої профспілки енергетиків України Валерій Погорілий каже, що такі "наскрізні" погашення призводять до того, що кошти надходять лише у вигляді списання боргів перед ДП "Енергоринок", а не "живими грошима", які можна було б спрямувати на модернізацію виробництва: "Але в будь-якому випадку це краще, ніж накопичення боргів".
У прес-службі "Центренерго" заявили, що законопроект в цілому дуже важливий і потрібний, його прийняття дозволить поліпшити розрахунки в електроенергетиці і закрити борги, що виникли через різницю в тарифах. Старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква додає, що реалізація даних норм дозволить знизити боргове навантаження компаній, щоб до приватизації підприємства підійшли з мінімальною заборгованістю, що послужить приводом для підвищення вартості продажу. "Раніше ця процедура відбувалася протягом одного дня, як це буде реалізовано зараз, не знаю", - зазначає Саква. У той же час, за його даними, багато компаній вже погасили борги перед Держрезервом, зокрема "Дніпроенерго" в 2009 році. А у "Центренерго" обсяг довгострокової дебіторської заборгованості на 2011 рік становив 390 млн грн, більша частина з яких - борг перед Держрезервом.
Президент "Енергетичної консалтингової групи" Олексій Шеберстов вважає, що законопроект дозволить вирішити лише низку поточних проблем, і в цілому його прийняття - не вихід із ситуації. "Потрібно в корені міняти все тарифоутворення як в електроенергетиці, так і в тепло- і водопостачанні, вводячи, нарешті, економічно обґрунтований тариф, який би покривав всі необхідні витрати", - говорить він. "Тарифи повинні бути економічно обґрунтованими, щоб покривати не тільки собівартість виробництва, а й приносити прибуток і гроші в бюджет", - погоджується експерт Асоціації міст з моніторингу законодавства в питаннях бюджету Олександр Слобожан.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас