Нацбанк для своїх — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк для своїх

1250
Рада Національного банку, скликана вперше з березня 2010 року, вчора обрала своїм новим головою народного депутата від Партії регіонів Ігоря Прасолова. Учасники ринку позитивно оцінюють вже те, що рада НБУ після двох років затишшя знову почне впливати на грошово-кредитну політику. На їхню думку, Прасолов зможе вказувати на помилкові дії голови НБУ Сергія Арбузова і пропонувати альтернативи. Експерти чекають від нього заходів щодо активізації кредитування реальної економіки і кроків у бік більш гнучкого курсоутворення.
Як і пророкував Комерсант-Україна, проведення першого з березня 2010 року засідання ради Нацбанку стало приводом для обрання його нового керівника. "Кандидатура Ігоря Прасолова була єдиною, його обрали одноголосно", - повідомив присутній на засіданні член ради НБУ Роман Шпек. Термін повноважень попереднього голови ради Петра Порошенка завершився ще в лютому 2010 року. Голова НБУ Сергій Арбузов, який ініціював вчорашнє засідання, пообіцяв, що надалі рада збиратиметься щоквартально.
Ігор Прасолов не з чуток знайомий з діяльністю НБУ: до ради він увійшов на сім років за квотою Верховної ради ще в січні 2007 року. "Він добре розбирається в монетарній, валютній і кредитно-грошовій політиці. Він один з небагатьох, хто в раді останнім часом працював, а не відсиджувався", - охарактеризував його президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. З позитивного боку його рекомендують і однопартійці. "Він абсолютно неконфліктна людина, але вміє відстоювати свою точку зору. Для Нацбанку це призначення - дуже позитивний момент: людина з таким досвідом може зробити внесок у розвиток і стабілізацію банківської системи", - хвалить Ігоря Прасолова член комітету Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Андрій Пінчук (Партія регіонів).
Як голова парламентського підкомітету з питань цінних паперів та фондового ринку Ігор Прасолов пропонував, зокрема, законопроекти щодо пайових та корпоративних інвестиційних фондів, посилення контролю якості аудиторських послуг, деривативів, депозитарної системи, кредитної кооперації та цінних паперів. "Він завжди знаходив консенсус між ринком і регулятором", - зазначив Пінчук. Втім, законопроектів у банківській сфері у нього майже немає, за винятком співавторства в резонансному законопроекті 2007 року про валютне регулювання, який повинен дозволити вільне виведення капіталу за кордон.
Посада голови ради НБУ дозволить Ігорю Прасолову більше впливати на розробку "Основних принципів грошово-кредитної політики", аналізувати вплив грошово-кредитної політики НБУ на економіку і пропонувати її корективи. Основи на 2012 рік вже прийняті, втім, самі прогнози макропоказників і монетарних агрегатів ще не затверджені. "Для нас зараз важливо, що після двох років перерви рада НБУ запрацює в нормальному режимі", - зазначив Роман Шпек.
Прасолов поки не розкриває свої плани та ідеї, які готовий просувати на новій посаді. "Для початку потрібно відновити регулярну роботу ради Нацбанку: ми будемо виконувати завдання, прописані в законі, - заявив він. - Сьогодні ми прийняли зі змінами основи кредитно-грошової політики Нацбанку. Накопичилося багато питань по минулому періоду, тому поки займалися минулими проблемами".
Експерти очікують змін в основах кредитно-грошової політики в бік більшої лояльності стосовно економіки. "Бізнес не кредитується, тому розворот у бік підтримки реального сектора логічний", - говорить Олександр Сугоняко. Варто зазначити, що Прасолов вивчив проблеми бізнесу, коли з 1993 по 2000 рік був генеральним директором інвестиційної компанії "Керамет Інвест", а з 2000 по 2005 рік - генеральним директором СКМ.
Актуальним залишається питання про очікувану експортерами плавну девальвацію гривні: серед представників влади багато експортерів, але поки їх вплив був недостатнім. "Гривня стабільна, поліпшується платіжний баланс, девальваційні очікування знижуються. Причин для девальвації я поки не бачу", - відповів опонентам Прасолов. "Ігор Прасолов - народний депутат від Партії регіонів. Наскільки він буде самостійним і зуміє відстоювати національні інтереси - покаже час", - резюмує Олександр Сугоняко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас