Европа закривається: чого Україні чекати від посилення візових правил — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Европа закривається: чого Україні чекати від посилення візових правил

3450
Брюссель хоче ввести нові, жорсткіші візові правила. Основними причинами такого посилення є, за словами європейських чиновників, зростання потоку нелегальних мігрантів і збільшення кількості злочинців, наркотиків і зброї, що просочуються через кордон. За даними прикордонної служби ЄС - FRONTEX, за останній рік через східний і південний кордони в Євросоюз спробували пробитися понад 1,2 млн. мігрантів. І це тільки ті, кого вдалося спіймати і депортувати на батьківщину.
Крім того, зараз ЄС думає над тим, щоб призупинити дію на своїй території Шенгенського договору. Деякі країни, такі, як Голландія або Данія, вже заявили, що не будуть визнавати візи, видані іншими членами Євросоюзу: мовляв, деякі країни не є достатньо сумлінними в цьому питанні. Мається на увазі зокрема Італія, яка, щоб позбутися від біженців з Північної Африки, почала видавати їм тимчасові документи на проживання в ЄС. Найбільший потік мігрантів після арабських революцій обрушився саме на Німеччину і країни Бенілюксу, які приваблюють громадян Лівії або Єгипту високими соціальними стандартами.
Україна вже не на такому рахунку: за даними Європейського університетського інституту, значна частина громадян, які хотіли залишити свою батьківщину, вже це зробили. Хоча деякі держави все ще з підозрою ставляться до візових дозволів, які видають українцям. Так в 2011 році Угорщина відмовлялася визнавати шенгенські візи українців, оформлені польськими консульствами.
Ця проблема Києва зараз потрапляє в загальний струмінь посилення контролю за візовими режимами. На думку експерта International Institute for Strategic Studies Тані Шліман, зараз візи стали більш важливим питанням. "Криза і революції трохи підвищили мобільність людей по всьому світу. Вони їдуть у пошуках роботи і рятуються від переслідувань. Тому зараз країни хочуть захиститися від цього напливу мігрантів із неблагополучних країн", - розповіла експерт "Главреду".
В цих умовах ідея введення безвізового режиму для України з країнами ЄС стає все більш примарною. Хоча в Брюсселі постійно говорять про це. Але, враховуючи, що багато країн Союзу поки самі критикують Шенгенську угоду і бажають припинити її дію, вирішення питання може бути відкладене на невизначений термін.
Візовий шлях
Проблема візових переговорів між Києвом і Брюсселем почала виходити на перший план під час саміту Україна-ЄС в листопаді 2011 року. Перед самітом представник ЄС в Україні Жозе Мануель Тейшейра заявив, що зараз Київ має дуже важливий шанс, і потрібно тільки провести реформи, щоб не упустити його.
Ще раніше, під час візиту Віктора Януковича до Німеччини, федеральний канцлер цієї країни Ангела Меркель пообіцяла видати фінансову допомогу на облаштування західного кордону ЄС, щоб Україна могла краще контролювати міграційні потоки і наближатися до спрощення візових правил.
Нарешті, ЄС давно просить Україну ввести нові біометричні паспорти, які володіли б більшим ступенем захисту. "Приблизно такі ж вимоги були висунуті до Румунії. Вона поки не ввела такі паспорти, і це стало однією з причин того, що питання про входження Бухареста в загальний візовий простір було відкладене приблизно до кінця 2012 року", - повідомили "Главреду" в адміністрації ЄС. Румунія вже давно полягає в Євросоюзі, але при цьому її громадянам потрібно отримувати візи на в'їзд в ЄС.
Київ з кінця 2011 року активно анонсує безвізовий режим з ЄС. Тим часом підписання угоди про Асоціацію постійно відкладалося і занадто залежало від політичного клімату в Україні. До квітня 2012 року документ тільки парафували, про підписання або ратифікацію сторони поки мовчать. Питання про зону вільної торгівлі також зависло у просторі. Криза суверенних боргів ЄС призвела до падіння ВВП Союзу до рівня 1,5%, як прогнозують в 2012 році. Тому всі питання розширення економічної діяльності поки заморозили. Залишалася надія тільки на пом'якшення візового режиму, але й тут процес забуксував.
Зараз йдуть переговори про новий договір щодо спрощення візових правил для українських громадян у ЄС. Але поки ситуація залишається невизначеною. На думку багатьох експертів, Євросоюз в цьому плані не готовий йти на істотні поступки сусідам, оскільки його члени стали з побоюванням ставитися до таких кроків.
Крім того, зараз Європа планує переглянути саму суть безвізового режиму. "Бюджетний пакт повинен привести Союз до нового переформатування, тому зараз не час говорити про спрощення віз, бо незрозуміло буде, які країни залишаться в ЄС", - сказала "Главреду" Таня Шліман.
Візова мрія
Але навіть якщо ЄС таки надасть Україні безвізовий режим, це не вирішить усіх проблем. На думку експерта Центру досліджень міграційної політики Європейського Інституту у Флоренції Серго Мананашвілі, при безвізовому режимі українцям потрібно буде пред'являти ті ж документи, що тепер - в консульство, але тільки вже на кордоні. Основна відповідальність ляже на прикордонні служби. Крім того, від деяких з тих, хто в'їжджає, все одно можуть вимагати візи.
Згідно з дослідженнями Європейського Інституту у Флоренції та громадянської ініціативи "Європа без кордонів", тільки 5,4% українців наважаться надовго виїхати в ЄС, якщо будуть скасовані візи. Більшість задумаються про фінансовий бік такої подорожі і... залишаться працювати вдома.
Нарешті, безвізовий режим стане ударом для консульств і туристичних фірм. Останнім часом все більше дипломатичних представництв ЄС скорочують перелік послуг, що надаються в консульствах, і відкривають свої візові центри. Так в одному з найбільш доступних консульств - Республіки Польща в Україні - зараз документи на в'їзд можна подавати тільки на початок липня 2012 року. В іншому випадку всім радять звертатися в компанію VFS Global, яка, мовляв, допоможе в цьому питанні. Інші іноземні представництва заявляють, що потрібно приходити відразу в візові центри і платити за їхні послуги окремі гроші... У разі введення безвізового режиму значна частина таких компаній і центрів залишиться без роботи і втратить досить солідні доходи.
Втім, поки політична ситуація в ЄС і в світі не дозволяє сподіватися на швидке введення безвізового режиму. Хоча, за даними МЗС України, цього року вже було видано 1 млн. 80 тисяч віз до ЄС, переважно одноразових, а кількість багаторазових дозволів на в'їзд поки не зростає.
Світові кордони
Поряд з ЄС про посилення візових правил замислюються і в США. Там на початку травня почнеться обговорення нового міграційного законодавства, яке повинно серйозно посилити вимоги до бажаючих одержати роботу на території країни. Обговорення нового закону в рік виборів президента говорить про велике значення цього питання. За перший квартал 2012 року Вашингтон відзвітував про депортацію понад 200 тисяч осіб, які проникли на його територію незаконно.
Адміністрація Барака Обами заявляє, що в майбутньому хоче захистити своїх громадян від нелегальних мігрантів і зберегти робочі місця для американців. Суперник Обами від республіканців Мітт Ромні ще більш категоричний у своїх висловлюваннях і пропонує частіше вдаватися до депортації.
Європа також пропонує ввести кримінальну відповідальність за підробку своїх віз, що може стати прецедентом для інших. Зараз поки незрозуміло, як Брюссель планує втілити цю пропозицію в життя, але сама ідея змушує задуматися про перспективи вільного пересування по світу.
Павло Сивокінь
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас