Переканти-поле — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переканти-поле

Нерухомість
1132
Поки ставки добової оренди житла в містах, що приймають фінал Євро-2012, здаються відносно адекватними. Зараз зняти квартиру (одна кімната, недалеко від центру, сучасні меблі, ремонт) можна в середньому за $90 на добу в Києві і за $50 - в Донецьку, Харкові та Львові. Квартиру в спальних районах столиці взагалі можна знайти за $30-40 на добу.
Що стосується пропозиції житлоплощі в Польщі, то вартість добової оренди у західних сусідів не набагато відрізняється від української. Наприклад, в центрі Варшави двокімнатна квартира здається за $85 на добу. Квартира для оренди виглядає по-діловому охайно, але без надмірностей. Але ось в Гданську, що також приймає Євро-2012, вишукано обставлена однокімнатна квартира класом вище пропонується вже трохи дорожче - $100 на добу.
Цінізм
Але, як заявили опитані фахівці, вже на початку літа орендодавці піднімуть ціни в 5-6 разів. За словами Юрія Базелинського, віце-президента Асоціації фахівців з нерухомості України, через кілька місяців середню квартиру в районах, розташованих близько до центру, не можна буде зняти дешевше, ніж за $500-600 на добу, а деякі власники мають намір підвищити ціни до $1 тис. на добу.
У Харкові, наприклад, в центрі міста поки можна знайти "неабияку" однокімнатну квартиру навіть за 250-350 грн. на добу, але до Євро-2012 її оренда подорожчає до 1000-1500 грн. на добу, прогнозує Олексій Попов, директор групи компаній "Проконсул". "Багато орендодавців до останнього триматимуть ціни, лише до середини Чемпіонату можуть знизити ставки, але вже ніхто не захоче знімати", - говорить незалежний експерт ринку нерухомості Ярослав Цуканов.
Зазначимо, що розташування об'єкта практично не впливає на загальну вартість оренди. Якщо квартири в центрі Києва здаються цілком, то за об'єкти в спальних районах, біля метро, плату беруть за койко-місце в розмірі $50-100 на добу. Власники розраховують, що, наприклад, в двокімнатній квартирі житимуть 6-7 осіб, тому їх підсумковий добовий дохід може скласти $700.
Інша справа, що пропозиція об'єктів у нецентральних районах менша, ніж у центральних. Ті, хто не зможуть зняти ліжко, будуть жити або в наметовому містечку, або в хостелі. Хоча Базелинський стверджує, що місце в хостелі коштує ті ж $50-100, при цьому якість квартир вища.
Один з факторів, що впливають на зростання цін, - досить високі ризики для орендодавця. "Здавати квартиру футбольним уболівальникам - сумнівне задоволення. Це найбільш нестабільний контингент приїжджих, які в основному будуть курсувати між стадіоном і пивними. Крім того, футбольні вболівальники абсолютно байдуже ставляться до чужої власності. Наприклад, німці на Чемпіонаті в Нідерландах принципово громили готельні номери", - говорить Цуканов.
Зніміть це негайно
Більшість пропозицій на ринку добової оренди формують люди, які володіють двома-десятьма квартирами, запевняє Сергій Костецький, аналітик компанії SV Development. Частина власників віддають квартири в так звану суборенду керуючим компаніям, які займаються рекламою та управлінням об'єктів за певну плату. Інші власники співпрацюють з агентствами з нерухомості, розміщуючи на сайті посередників оголошення про оренду з характеристиками об'єктів. Треті намагаються здавати квартири самостійно. Причому остання група якраз і відрізняється прагненням максимально підняти ціни.
За даними компанії SV Development, в Києві близько 30 тис. вільних до здачі об'єктів, в Харкові, Львові та Донецьку - по 8-10 тис. Близько 3% орендодавців, які працюють на ринку довгострокової оренди, тимчасово перейдуть на подобовий сегмент, прогнозує Костецький. Скільки буде зайнято іноземними гостями, ніхто не береться підрахувати. Юрій Базелинський запевняє, що 100%-вої заповнюваності чекати не варто. Костецький сподівається на 70%. "Існує багато непередбачених факторів. Можливо, іноземцям буде дешевше знімати житло в Польщі, а літати на матчі до України, особливо якщо введуть дешеві чартерні рейси, а я впевнений, що вони з'являться", - вважає він.
Більшість зарубіжних гостей приїдуть на Чемпіонат у складі групи, уклавши договори з європейськими туристичними агентствами, які, в свою чергу, бронюють у приватників оптом по 30-50 квартир. Саме на групову броню зараз припадає трохи менше 50% ринку, стверджує Базелинський. Професійні орендодавці вже перевели на англійську мову сайти, що дозволяють забронювати квартиру завчасно. Власники вимагають від гостей внесення передоплати за один день проживання, переведення грошей можна здійснити за допомогою системи електронних платежів.
"Буквально найближчим часом буде готовий сайт з пропозицією приблизно 100 квартир з нормальними власниками, з якими вже узгоджені ціни: ми домовилися про EUR30-60 за койко-місце. Іноземці можуть відразу ж на сайті оплатити вартість проживання платіжними картами. Думаю, ближче до Чемпіонату пропозиція складе 400 об'єктів. Але ми не працюємо з тими, хто завищує ціни", - говорить Олена Маленкова, керівник сайту realtyblogger.net.
За оцінками експертів, більша частина вболівальників - футбольні фанати, - швидше за все, розмістяться в наметових містечках. "У Харкові в районі Журавлівки планується побудувати для вболівальників з Нідерландів наметове містечко на 5 тис. місць зі зручностями, Wi-Fi-зоною. Для фанатів з Німеччини буде те ж саме в районі Олексіївського гідропарку. Ціни в наметових містечках менші, ніж в квартирах, - EUR20-40 в залежності від пропозиції (намет або кемпінг)", - говорить Попов. - Іноземці будуть приїжджати за два дні до гри і після залишаться ще на день. Росіяни взагалі можуть приїхати на гру, тобто на день. Чи залишиться європейський гість на всі 12 днів? Думаю, ні", - говорить Попов.
Пан або пропав
Цікаво, що після закінчення Євро-2012 українські орендодавці не будуть поспішати знижувати ціни. "Вони будуть жити реаліями Чемпіонату. Але ринок все розставить по місцях: пропозиція в рази перевищує попит. Тим більше літо - мертвий сезон для некурортних міст, в яких сплеск активності розпочнеться не раніше осені", - говорить Базелинський. Тому вже в серпні ціни повернуться на дочемпіонатний рівень. Частина власників залишиться біля розбитого корита. Мова йде про ті 30%, які не зможуть знайти орендаря на свою нерухомість. "На відміну від інших країн, в Україні доходи від оренди будуть менші", - резюмує Цуканов.
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас