Тимошенко підняла ударну хвилю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко підняла ударну хвилю

1979
Специфічні взаємини між владою і опозицією в Україні, як і раніше, викликають гострий інтерес західного політикуму. 24 квітня Юлія Тимошенко повідомила про те, що її побили в колонії. Реакція: від стриманих коментарів до вимог вивезти екс-прем'єра з країни - послідувала моментально.
Бита година
Не встигла Україна здивуватися загадковій історії про те, як екс-прем'єра вночі вивезли до лікарні з тим, щоб незабаром просто відправити її назад, як "транспортувальна" інтрига отримала подальший розвиток. Після того, як Юлія Тимошенко знову опинилася в колонії, її прихильники повідомили, що в Харків її забирали проти волі, а після того, як ув’язнена опозиціонерка нагадала, що лікуватися за відсутності лікарів, які викликають довіру, вона не буде, в Держпенітенціарній службі різко переглянули несподіване рішення. Слідом за цим прокурор Харківської області повідомив, що нічим екстраординарним безцільно-примусова поїздка до медиків не є. "Людина зібралася, одягнулася, а потім лягла на ліжко і сказала: "Я нікуди не поїду". Відповідно до закону, Кримінально-виконавчий кодекс дає право Пенітенціарній службі застосувати фізичний вплив: взяли на руки, віднесли в машину і доставили в лікарню", - розповідав Геннадій Тюрін про "законно насильницькі" методи роботи з тими, хто відмовляється від госпіталізації. Уточнення про право на "фізичний вплив", схоже, могло грати ключову роль в заяві прокурора. Адже інформаційний простір країни підірвало оприлюднення розповіді Юлії Тимошенко про її побиття співробітниками колонії.
Хоча повідомлення про те, що транспортування колишньої глави уряду в лікарню здійснювалася надто завзято, з'являлися і раніше, найширший розголос в першу чергу викликав виступ "бютівця" Сергія Пашинського з парламентської трибуни, який і зачитав заяву Тимошенко. "Близько 21:00 з тюремної камери, де я знаходилася, вивели мою сусідку, і через деякий час після цього до мене зайшли троє людей міцної статури. Вони підійшли до мого ліжка, накинули на мене простирадло і почали втрьох стягувати мене з ліжка, застосовуючи грубу фізичну силу. Від болю і відчаю я як могла почала захищатися і отримала через простирадло сильний удар кулаком в живіт. Мені скрутили руки і ноги, підняли і потягли в простирадлі на вулицю", - описувала екс-прем'єр події ночі з п'ятниці на суботу, 21 квітня. Через кілька годин розповідь про побиття підтвердив і адвокат Юлії Тимошенко нардеп Сергій Власенко, який заодно повідомив, що ще 20 квітня його підзахисна оголосила голодування (пізніше в БЮТ поділилися побоюваннями, що Тимошенко почнуть годувати насильно). За його словами, "правовий" фізичний вплив до високопоставленої ув’язненої застосовував, в тому числі і перший заступник начальника Качанівської колонії Андрій Коваленко. Проте представники пенітенціарної служби версію з побиттям відразу ж спростували. "Не було цього. Її транспортували медичні працівники швидкої допомоги, наші співробітники тільки супроводжували. Її переносили на руках тільки там, де вона не могла зійти - по сходах", - сповістив пресу інший заступник начальника Качанівської виправної колонії Ігор Колпащиков.
Вже 24 квітня ситуація з передбачуваним побиттям вийшла далеко за межі обміну заявами "Били - не били". Незабаром після того, як версія Юлії Тимошенко була озвучена в парламенті, її прихильники заблокували трибуну з вимогами викликати до Верховної Ради генпрокурора і голову Держпенітенціарної служби і продовжували тримати блокаду і на наступний день - 25 квітня. У більшості ж те, що відбувається, тут же назвали "спектаклем" і "черговою брудною" чорною технологією". З "іншого боку", до вечора 24 квітня було оприлюднено відео, визначене як запис з камери Юлії Тимошенко в Лук'янівському СІЗО, на якому знято жінку, яка вільно пересувається і цілує імовірно Сергія Власенка. Сам парламентарій-адвокат назвав ролик "фейком" (з чим в ГПтС передбачувано не погодилися). "Насправді це відео виникло в цей день тільки для того, щоб відвернути увагу від того, що ми зараз обговорюємо, від того, що Юлію Володимирівну грубо побили", - упевнений він. А пізніше версія з побиттям отримала нову підтримку.
На наступний день, 25 травня, з заявою, що підтверджує існування в екс-прем'єра травм, що відповідають опису інциденту, виступила поки ще не екс-омбудсмен. "Я заявляю, що конвоювання Тимошенко таким способом є жорстоким поводженням з ув’язненою і може бути розцінено як тортури у відповідності зі ст. 3 Європейської конвенції з прав людини, Конвенції ООН проти катувань, а також Інструкції з організації охорони кримінально-виконавчих установ закритого типу", - додала Ніна Карпачова на брифінгу. І хоча повноваження триразового уповноваженого з прав людини практично минули (24 квітня Верховна рада підтримала кандидатуру Валерії Лутковської, але прийняти присягу через блокаду трибуни та б не змогла), Карпачова встигла зробити кілька гучних заяв. У правлячому таборі її активність оцінили однозначно. "Ті заяви, які починають вживатися з боку омбудсмена, який майже втратив свою посаду, особисто мене насторожують. Я не відкидаю, що завтра опозиція запропонує місце в списках і завтра ми будемо чути зовсім інші тональні звуки з іншого боку", - поділився точкою зору голова фракції ПР Олександр Єфремов. Він же переконаний, що історія з побиттям - провокація на експорт. "Виявляється, сьогодні відкривається чергова сесія Парламентської асамблеї Ради Європи. Я не знаю, як для інших, але взагалі для мене це все складається в єдиний блок. Тобто під відкриття чергової сесії ПАРЄ зроблена чергова провокація", - вважає головний парламентський "регіонал". У кожному разі, ПАРЄ на події в Україні вже відреагувала. Та й не тільки вона.
Удар
Реакція зарубіжного політикуму на заяву про подію в Качанівській колонії не змусила себе чекати. За 24-25 квітня практично в одній тональності встигли відреагувати не тільки ПАРЄ, а й Брюссель, декілька європейських країн, США і навіть Росія.
Хоча кожна заява або відозва до української влади містить в собі стурбованість тим, що відбувається, перелік вимог або очікувань (а також лексика формулювань) все ж таки дещо різняться. В основному, Захід і не тільки турбують два питання. "Франція займається проблемою Тимошенко за двома напрямками: це погана робота правосуддя, яке діє за політичними критеріями, а по-друге, ми стурбовані станом її здоров'я", - так про це повідомив прес-секретар МЗС Франції Бернар Валеро. Об'єднуючи ці два пункти, схожим чином відреагувала Москва. "Розраховуємо, що владою України будуть вжиті всі необхідні заходи щодо повного дотримання законних прав Тимошенко, проявлена гуманність і знайдені шляхи адекватного вирішення ситуації, яке б не ускладнювало внутрішньополітичну обстановку в країні", - йдеться в коментарі МЗС РФ. Схоже, стадія дружби, що дещо охолола на газово-митному "ґрунті", хоч і сприяє відносно стриманим формулюванням, але й не дозволяє втратити можливість виявити російську стурбованість. Втім, непросте ставлення Росії до ситуації з засудженням Юлії Тимошенко за домовленості з Володимиром Путіним, несподіванкою не є. І навряд чи складний стан справ зміниться після третьої інавгурації Володимира Володимировича...
Поки МЗС РФ розмірковує з приводу "необхідних заходів", представник Вашингтона висловлює своє занепокоєння дещо експресивніше. "Ми дуже серйозно ставимося до всієї інформації про цю справу. Ми обов'язково постараємося розібратися в цій інформації. Ми дуже-дуже серйозно ставимося до цієї справи і сподіваємося, що це вибіркове судочинство буде припинено", - пояснює посол США в Україні Джон Теффт, який, втім, уточнив, що, незважаючи на "серйозну стурбованість і розчарування", про крайні заходи на кшталт санкцій проти України мова поки не йде.
До "санкційних" загроз Захід продовжує ставитися обережно. Поки про такі заходи впливу згадують все більше у стані Європейської народної партії. Але і Європа "в цілому" досить швидко пояснила, на яку реакцію з боку Києва вона розраховує. "Ми в терміновому порядку чекаємо роз'яснення української влади про ситуацію з Тимошенко і наполягаємо на тому, щоб відповідна і незалежна людина і її адвокат отримали до неї негайний доступ на досить тривалий період", - йдеться в заяві Єврокомісії. "Я закликаю українську владу оперативно надати дозвіл членам міжнародного дипломатичного співтовариства, щоб відвідати пані Тимошенко. Крім того, в даний час необхідно, щоб незалежним лікарям було дозволено спостерігати за її здоров'ям і призначати будь-яке лікування, яке їй може знадобитися", - озвучив трохи ширші очікування голова Парламентської асамблеї Ради Європи Жан-Клод Міньйон. А от у Німеччині пропонують ще більш конкретні заходи. "Ми вимагаємо від Федерального уряду наполягати на негайній доставці Тимошенко на лікування до Німеччини", - виступила в Бундестазі радник із закордонних справ фракції Союз 90/Зелені парламенту Німеччини Віола фон Крамон, а глава МЗС ФРН Гідо Вестервелле встиг повторити "медичне" запрошення.
Якими б не були вжиті заходи, варто зазначити, що звинувачення тюремників у побитті знову загострило сприйняття українських реалій і всередині країни, і Заходом. "Спосіб поводження з Тимошенко та іншими не відповідають принципам і цінностям, які лежать в основі партнерства Україна-ЄС: це видима і болісна пляма на Україні", - вкотре повторив європейський комісар з питань розширення Штефан Фюле. Проблеми застосування правосуддя "на адресу" провідних опозиціонерів регулярно називають однією з головних перешкод на шляху євроінтеграції, що в Брюсселі знову згадали 25 квітня. І з порушенням теми можливого насильства (причому хронологічно поєднується з не зовсім однозначною омбудсменіадою) навряд чи ситуація спроститься. Тим часом "інформаційні" ставки підвищуються. Слідом за побиттям, темою, що викликає бурхливе обговорення, стало протестне голодування екс-прем'єра. Тим часом представники правлячого табору, схоже, починають грати в "доброго і поганого слідчого": з вуст різних "регіоналів" звучали як обурення через провокації, так і пропозиції прихильникам постраждалої звернутися в Генпрокуратуру. І Віктор Пшонка дійсно доручив провести перевірку сенсаційної заяви. Але пристрасті все одно загострилися до краю. "Це не політичні переслідування. Я вважаю, що це замах на фізичне і політичне вбивство і знищення", - переконаний партнер Юлії Тимошенко щодо об'єднання опозиції Арсеній Яценюк. І поки те, що відбувається, залишатиметься в площині "Слово проти слова", очікувати вагомих змін не доводиться. Втім, навіть якщо і будуть робитися спроби внести остаточну ясність в історію з "фізичним впливом", варто очікувати, що якою б ця ясність не була - на стартових позиціях учасників конфлікту це навряд чи позначиться...
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас