Дах для президента: чи можуть посадити Віктора Ющенка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дах для президента: чи можуть посадити Віктора Ющенка

Кримінал
7922
Колишні союзники "накопали" понад десяток фактів порушень колишнім головою держави закону, але до цих пір вважається, що руки Віктора Андрійовича "нічого не крали". "Главред" з'ясовував перспективи цієї справи.
У середу в Раді депутати-опозиціонери планують підняти питання відповідальності екс-президента Віктора Ющенка "за зниклі безвісти кошти", зібрані з його ініціативи на будівництво "Дитячої лікарні майбутнього".
Примітно, що ім'я дружини екс-гаранта, Катерини Ющенко, яка очолює Фонд "Україна 3000", який збирав гроші на лікарню, депутатами не згадується. Мовляв, президент "рекламував" проект, з нього і спитають.
Під Ющенка риють свої
Нардеп Кирило Куликов - той самий, який пройшов у Раду від блоку НУ-НС не без допомоги Віктора Ющенка - запропонував створити Тимчасову слідчу комісію, щоб розібратися в цьому та "інших фактах порушення Конституції президентом Ющенком". Питання внесли до порядку денного середи, 25 квітня.
Примітно, що дана постанова, за словами його автора, повинна була розглядатися в парламенті вже кілька разів, але її обговорення постійно відкладали. На питання, чи є це випадковістю, Куликов заявив нам: "Звичайно, ні. Там є потужний "дах". Мені відомо, хто дзвонить, кому дзвонить, але це буде некоректно, якщо я вам скажу, це не зовсім моя таємниця".
Куликов тільки лише уточнив, що дзвонять як представники влади, так і союзники екс-президента. На запитання, чи хоче він, щоб Ющенка посадили, нардеп відповів ухильно: "В даному випадку мова про кримінальну відповідальність не йде - мова йде тільки про моральну відповідальність людини, яка змусила людей повірити в щось хороше, а потім їх обдурили", - зазначив Куликов, уточнивши, що відповідальність можуть нести менеджери Фонду в разі, якщо їх провина буде доведена.
Сам Куликов хоче самоусунутися від роботи в майбутній комісії, так як каже, що у нього "особиста образа на президента", і він не хоче докорів в упередженому ставленні до цієї справи. Але головою ТСК пропонує обрати того ще ненависника Ющенка - екс-заступника глави МВС, нардепа Геннадія Москаля. Останній теж говорить про "дах" в особі регіоналів і Банкової.
"Так, у них особлива любов до Ющенка. Вони раніше його обзивали, лаяли. А сьогодні людини ніби й нема! Навіть проти Кучми проводять якісь розслідування, хоча б формально. Він ходить по судах, по прокуратурах. Але Ющенка нова влада дуже любить, балує", - упевнений Москаль.
Регіонали самоусунулися
Регіонали в цьому питанні демонструють підозрілу стриманість. Цьому може бути два пояснення: або, як сказав нам Михайло Чечетов, "не готові порпатися у помаранчевому лайні", або, як запевняють опозиціонери, "кришують" колишнього президента.
"Помаранчеві самі один одного з'їли. Нехай ці майдануті політики розбираються між собою. Навіщо воно нам треба - когось прикривати? Ми просто не хочемо в їх лайно влазити", - сказав Михайло Чечетов.
За його словами, він не знає, хто з "помаранчевих" правий, а хто винен, але вважає, що зараз одних хочуть обілити за рахунок інших.
"Ми не караємо за принципом - "помаранчевий" або "біло-сердечний". Але якщо хтось скоїв злочин, незалежно від того, наші це чи не наші, то ми караємо, в сенсі, закон карає", - зазначив Чечетов.
Говорити про "гріхи" Ющенка він не хоче. "У них то газ, то нафта, то лікарня... Їх не зрозумієш... Я ж розумію, вони хочуть обілити одного, біло-сердечного, і забруднити іншого. Нехай самі розбираються - хто у них в більшому лайні", - говорить регіонал.
На запитання, чи є у нього особисто претензії до Віктора Ющенка, Чечетов відповідає так:
"Які можуть бути претензії, я ж не суддя. Я - економіст, не володію питаннями юриспруденції, як я можу говорити - винен, не винен. Для цього є правоохоронні органи. Зараз дуже добре працює генпрокуратура. Коли було таке в країні, щоб притягували до відповідальності перших посадових осіб? Ніколи такого не було. А політикам свій брудний і сопливий ніс туди не потрібно пхати", - говорить Чечетов.
"Куликов - провокатор! .."
Прес-секретар Віктора Ющенка, член політради "Нашої України" Ірина Ванникова вважає, що для Віктора Ющенка "реагувати на провокації екс-соратників як мінімум принизливо".
"Не забуваємо, що Кирило Куликов відбувся як народний депутат завдяки Ющенку", - підмітила Ванникова.
Вона також сказала, що всі звіти Фонду про проект "Дитяча лікарня майбутнього" є на сайті, і "жодної копійки із зібраних коштів не пропало".
Дійсно, на сайті, починаючи з 2006 року, докладно описується кожний крок, зроблений в напрямку будівництва лікарні. А в звіті про використання грошей, датованому жовтнем минулого року, йдеться про те, що на рахунках "Укрексімбанку" знаходиться 71,9 мільйона гривень (усього було зібрано 147,2 мільйона). Решта нібито вкладена в будівництво.
"Це об'єктивні факти, які говорять про прозору і чесну діяльність команди "Дитяча лікарня майбутнього", все інше, що ми читаємо в пресі або чуємо в коментарях "політичних туристів", - бруд і плітки", - вважає Ванникова.
Але факт залишається фактом: лікарні немає, хоча в 2012 році вона повинна була здатися в експлуатацію. Станом на сьогоднішній день, будівництво призупинено, на території, де повинна була бути лікарня, побудовано декілька стін і асфальтованих доріжок.
За словами заступника голови політради "Нашої України", одного з небагатьох соратників екс-президента, які залишилися вірними, Віктора Матчука, немає нічого страшного в тому, щоб суспільство знало, на що і скільки грошей витрачено. Проте в об'єктивність створюваної ТСК він не вірить.
"Те, що і у Куликова, і у Москаля непрості стосунки з Віктором Андрійовичем - ні для кого не секрет. Але, погодьтеся, не дуже приємно слухати звіт ТСК Богословської про Тимошенко. Зрозуміло, що там все заполітизовано. Якщо і тут буде так само - правди ми не почуємо, це буде напівправда", - розмірковує Матчук.
Як би там не було, нардеп упевнений, що, крім політики, в даному питанні нічого немає. А в контексті майбутніх виборів попіаритися на такій соціально значущій темі, як будівництво "Лікарні майбутнього", багато хто не проти.
За що можна притягнути екс-президента?
"Дитяча лікарня майбутнього" - всього лише один з безлічі фактів порушення Конституції екс-гарантом, кажуть його опоненти. Слова "посадити Ющенка" вимовляли неодноразово і Геннадій Москаль, і Тарас Чорновіл, і багато інших політиків. Чорновіл, наприклад, вважає, що у справі про газові контракти повинен сидіти саме Ющенко, а не Тимошенко.
Москаль нарив з дюжину фактів порушення закону екс-президентом. Серед них - і "неодноразова незаконна видача Віктором Ющенком під час управління банками великих кредитів сирійському бізнесменові Юссефу Харесу". І "неправдиве повідомлення про його отруєння, в результаті якого він отримав перемогу на президентських виборах" (до такого висновку дійшла відповідна парламентська ТСК), та інші.
"Ми тут нарахували близько 12 фактів чистих порушень. Найбільш кричущі вже озвучені, по інших - теж все є. Але все це треба офіційно оформити, набрати 150 голосів", - розповідає Москаль.
Куликов, зі своєї дзвіниці, пригадує Ющенка: коли очолювана нардепом ТСК направила президенту постанову з вимогою відсторонити мера Черновецького від влади, щоб порушити відносно нього на підставі наявних у них фактів кримінальні справи - це зроблено не було.
"Була маса моментів, коли президент не був гарантом Конституції, як йому належало", - вважає Кирило Куликов.
Проте до цих пір жодна кримінальна справа відносно Ющенка так і не заведена. Політолог Віктор Небоженко впевнений: поки Віктор Янукович президент, Ющенко може спати спокійно, ніякі кримінальні переслідування йому не загрожують. На його думку, таким чином регіонали показують, що вони виконують обіцянки, дані Ющенкові - не чіпати родину і не чіпати "невдалі проекти", яким, на думку політолога, є "Лікарня майбутнього".
"Багато в чому це його шалапутство - не думаю, що він на цьому заробив", - вважає Небоженко.
Схоже, ініціатори проведення парламентського слідства самі не вірять, що плоди їхньої праці на щось вплинуть. Хіба що колишнього главу держави будуть ще більше публічно засуджувати. Але він це, думається, якось переживе.
Наталія Мелещук
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас