Депозитарне зближення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозитарне зближення

Кредит&Депозит
693
Вчора Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) затвердила реєстрацію випуску та проспекту емісії акцій Національного депозитарію. Глава правління НДУ Сергій Румпа розповів, що мова йде про емісію на 73,2 млн грн, необхідність проведення якої була затверджена акціонерами депозитарію ще 27 квітня 2011 року. "Затримки з організацією реєстрації емісії були викликані тривалим періодом визначення оціночної вартості акцій НДУ і ВДЦП. Тепер же, коли коефіцієнт обміну визначений, ми можемо очікувати активного проходження етапів емісії", - сказав він.
Коли рік тому акціонери НДУ вирішили збільшити капітал в 3,4 рази з рівня в 30 млн грн, НКЦПФР, що управляє державним пакетом в 86%, запропонувала на другому етапі розміщення допустити до купівлі акцій співвласників ВДЦП. Тоді передбачалося, що акції випуску НДУ можуть бути оплачені як грошима, так і акціями ВДЦП. За словами Сергія Румпи, розміщення акцій пройде в два етапи і займе всього місяць.
Затягування проведення оцінки було викликане тим, що колишнє керівництво ВДЦП не погоджувалося на послуги компанії, пропонованої НДУ, - ТОВ "Експертно-консалтинговий союз". У вересні акціонерам ВДЦП був наданий "рекомендаційний конфіденційний" висновок одного з аудиторів, який оцінив депозитарій в 132,8-153,1 млн грн при статутному капіталі 153,1 млн грн. Втім, після зміни керівництва ВДЦП оцінку його акцій (за замовленням НДУ) все ж таки провело ТОВ "Експертно-консалтинговий союз". "Оцінка і НДУ, і ВДЦП уже проведена, коефіцієнт обміну визначений. Всі подробиці відображені в проспекті емісії, який буде опублікований найближчим часом", - зазначив Сергій Румпа. Учора ввечері голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв не зміг згадати коефіцієнт обміну, що міститься в затвердженому проспекті.
Не назвали параметрів оцінки і у ВДЦП. "Оскільки ВДЦП не встановлював цивільні відносини з ТОВ "Експертно-консалтинговий союз", і оцінку замовляв НДУ, офіційної інформації нам не надавали", - відповів голова правління ВДЦП Дмитро Чугаєвський. Джерело в ВДЦП повідомило, що злиття двох депозитаріїв завершиться в 2012 році.
Комерсант-України вдалося дізнатися результати оцінки депозитаріїв. За словами джерела в НДУ, "Експертно-консалтинговий союз" оцінив ВДЦП з коефіцієнтом 0,9 від капіталу (137 млн грн від 153 млн грн), тоді як НДУ оцінено в 4,4 номіналу (132 млн грн при капіталі 30 млн грн). За його словами, наглядова рада НДУ затвердила дану оцінку минулого тижня. Якщо ці розрахунки стануть основою для визначення коефіцієнта обміну, то акціонери ВДЦП зможуть отримати одну акцію НДУ (номінал 10 тис. грн) в обмін на 49 акцій ВДЦП (1 тис. грн).
Один з акціонерів ВДЦП неофіційно каже, що багато акціонерів не будуть зацікавлені в такій угоді, але при ухваленні рішення на них вплине регулятор банківського ринку. За даними ВДЦП за 2010 рік, НБУ разом з усіма банками володів 76,34% його капіталу. "Думаю, буде багато таких, хто просто продасть свої акції. Краще отримати 900 грн за акцію, ніж нічого", - сказав він. Для прийняття рішення про злиття НДУ потрібно буде отримати контроль над більш ніж 50% акцій ВДЦП, оскільки за законом для цього необхідна проста більшість голосів, говорить старший юрист "Василь Кисіль і партнери" Наталія Доценко-Білоус.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас