Податкова влаштовує економічне зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова влаштовує економічне зростання

Казна та Політика
2046
За підсумками першого кварталу зростання податкових платежів склало 7,4 млрд.грн. в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Про це заявив під час колегії голова ДПС Олександр Клименко, повідомляє Урядовий портал.
Податківець зазначив, що це лише початок. "Надалі ми повинні задіяти весь спектр впливу на несумлінних платників податків, щоб організувати адекватне податкове супроводження економічного зростання", - підкреслив він. Сьогодні податкова розгорнула комплексну програму "запобігання процесам тінізації". Про ефективність цієї програми, на думку Олександра Клименка, свідчить той факт, що в лютому 2011 року, коли програма ще не діяла, платники "групи ризику" заплатили в бюджет 1,3 млрд. грн., а в березні 2012 року - вже 2,9 млрд.грн.
Всього від підприємств, які за підозрою силовиків задіяні в схемах мінімізації податків, за підсумками 2011 року, надійшло 28 млрд. грн. ПДВ з 76 млрд. грн. сукупного збору цього податку. А за три місяці 2012 року в бюджет надійшло 19,7 млрд.грн. ПДВ, з них від "сумнівних" суб'єктів - 8,4 млрд.грн. Таким чином, голова ДПС визнав, що близько 40% надходжень ПДВ забезпечують підприємства даної категорії, - тобто з "групи ризику".
Гроші на вибори
Олександр Клименко не приховує, що саме виведення коштів з тіні забезпечить наповнення бюджету, дохідна частина якого була збільшена на 33,3 млрд.грн.
Нагадаємо, 12 квітня Верховна Рада прийняла урядовий законопроект про внесення змін до держбюджету-2012, яким були збільшені доходи і витрати держбюджету в поточному році на 33,3 млрд.грн. Додаткові надходження будуть спрямовані на реалізацію передвиборчих ініціатив президента, а також збільшення десятків інших дохідних статей - від фінансування органів ДПС до ремонту відомчих здравниць Державного управління справами.
Основну суму додаткових платежів передбачається отримати за рахунок податків: збільшені планові показники зі збору ПДВ і податку на прибуток. Ставки платежів не змінилися. Показник надходжень з ПДВ від імпорту зріс на 14 млрд.грн., по ПДВ на товари вироблені в Україні - на 2,6 млрд.грн. Річний прогноз по податку на прибуток збільшено на 3,4 млрд.грн. Передбачається, що податки та обов'язкові платежі дадуть понад 21 млрд.грн. додаткових доходів.
Основними джерелами додаткових коштів були названі економічне зростання і... детінізація економіки. При цьому конкретний прогноз економічного зростання названий не був. Буквально на наступний день після прийняття цього закону, НБУ випустив прес-реліз, в якому йшлося, що економічне зростання України в 2012 році очікується на рівні нижче планового, за рахунок низького зовнішнього попиту і погіршення умов торгівлі (порівняно з 2011 роком).
Таким чином, в уряду з двох джерел додаткових бюджетних надходжень (економічне зростання і детінізація) залишився один - детінізація. Що побічно і підтвердив головний податківець країни.
Хто постраждає
Голова ДПС заявив, що "детінізація не призведе до підвищення податкового тиску на легальний сектор економіки". За найскромнішими оцінками, близько 40% ВВП України виробляється в тіні. Точних даних із приводу того, скільки в країні "сірих" підприємств - нема. Але багато. Сам же Олександр Клименко, говорив, що 40% надходжень ПДВ забезпечують підприємства "групи ризику".
У рейтингу Світового банку Doing Business - 2012 українська система оподаткування займає 181-е місце в світі. Цим і пояснюється такий високий рівень тіньової економіки. Подібна ситуація характерна не лише для України, але й для більшості держав з незручною системою оподаткування. "Якби не тіньова економіка, половина жителів країн третього світу померли б з голоду", - писав перуанський економіст Ернандо де Сото.
До чого призведе спроба видавити з економіки додатково 21 млрд. грн. за рахунок детінізації, покаже час. Хочеться вірити, що податківці не будуть масово використовувати такі методи, як маски-шоу, з якими нещодавно зіткнулися власники інтернет-ритейлера Розетка. Зрештою, Олександр Клименко резюмував свій виступ такими словами: "Наша зброя - інтелект і аналітика, а не м'язи і кулаки".
Дмитро Фіоник
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас