МВФ помножили на два — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ помножили на два

Казна та Політика
526
Велика двадцятка має намір збільшити ресурси Міжнародного валютного фонду (МВФ) майже вдвічі, на $430 млрд. Разом з тим, лідери G20 не поспішають розслаблятися і відзначають збереження ризиків для світової економіки, викликаних тим, що відбувається в Європі. Втім, для деяких аналітиків несподівана щедрість Великої двадцяти служить якраз ознакою поглиблення кризи, а не виходу з неї.
Отже, збільшені ресурси МВФ будуть доступні для всіх членів фонду, а не тільки для конкретного регіону. Хоча сьогодні для більшості аналітиків очевидно, що в першу чергу ці кошти будуть задіяні для вирішення проблем європейських країн, які і наполягали на додаткових вливаннях в МВФ. Гроші Фонду будуть надаватися в рамках двосторонніх кредитів і угод.
Нагадаємо, G20 відклала рішення про додатковий внесок в МВФ, бажаючи перш побачити активні дії з європейського боку. І Євросоюз (ЄС) не змусив себе чекати - стабілізаційний фонд Європи в березні було збільшено до 1 трлн. євро.
Далі на допомогу Європі прийшла голова МВФ Крістін Лагард, повідомляє Інтерфакс-Україна. Правда, в своїй промові на засіданні Великої двадцятки вона говорила в основному про "ризики, не пов'язані з європейським кризою" - високі ціни на нафту і повільне відновлення економік.
МВФ буде вирішувати в першу чергу проблеми єврозони. Цікаво, що Європа, яка важко переживає кризу, однією з перших відгукнулася на прохання про розширення Міжнародного валютного фонду. Разом з нею в МВФ вирішила вкластися Японія, яка помалу втрачає третє місце в списку найбільш потужних економік світу. Тому можна сказати, що Лагард віддала за своє призначення сторицею Європі, умовивши G20 влити в МВФ додаткові кошти.
Країни БРІК (Росія, Китай, Бразилія Індія), а також Індонезія, Малайзія і Таїланд обговорять питання своєї участі в поповненні ресурсів МВФ. "Цифра влаштує Лагард", - передає BFM.ru заяву заступника міністра фінансів Російської Федерації Сергія Сторчака. Раніше заявлена сума в $10 млрд. є мінімальною, решта залежить від думки інших членів БРІК і потреб самого МВФ.
До речі, РФ досить активно радить і двадцятці, і єврозоні не розслаблятися, а продовжувати рухатися шляхом оптимізації витрат та скорочення держборгу. Це при тому, що МВФ не менш активно попереджає саму Росію про небезпеку перегріву економіки і порівнює цю проблему з борговими проблемами Європи.
Як би там не було, але відновлення зростання залишається одним із пріоритетів діяльності Великої двадцятки. Очікування щодо цього показника на 2012 рік залишаються помірними. У комюніке засідання G20 відзначається скорочення попиту на кредити через стримане зростання споживання та інвестицій. Волатильність залишається високою, вона відображає фінансовий тиск на європейських ринках і ризики.
На середньострокові перспективи зростання продовжує впливати високий рівень приватного та державного боргу, брак структурних реформ, безробіття. Нагадаємо, загальний борг єврозони в 2011 році склав 87,2%.
Захист Європи може надалі мати негативні наслідки для Крістін Лагард, попереджає Bloomberg. Хоча те, що вона змогла зараз переконати G20 влити в МВФ додаткові кошти, - це її велика перемога, оскільки члени групи, загалом, розуміють, на що в першу чергу підуть кошти. Втім, Лагард готова прислухатися до побоювань учасників Великої двадцятки. Вона підкреслила, що протягом найближчих двох років Італії та Іспанії не варто давати вихід на ринки капіталу, і порадила Європейському центральному банку (ЄЦБ) знизити облікову ставку. Голова ЄЦБ Маріо Драгі, за його власними словами, поки не має наміру обговорювати поради Лагард.
Не тільки члени Великої двадцятки, а й аналітики ринків звертають увагу на дві основні економічні проблеми поточного року - проблеми в Європі і підвищення цін на нафту. Політичні конфлікти підвищують волатильність на ринку нафти; змушені економити європейські бізнесмени (та й громадяни теж) скорочують попит на сировину та енергоносії. Банки Європи не поспішають вкладати отримані від свого регулятора гроші в економіку регіону. Така ситуація небезпечна насамперед для економік, що розвиваються, попереджають аналітики Ernst & Young. України це теж стосується як країни, залежної від зовнішньої кон'юнктури. Можливо, МВФ витратить отримані кошти на відновлення світового економічного зростання, а значить, і на пожвавлення попиту. Україні варто цим скористатися. Можливо, в цьому буде полягати єдина наша вигода. Ясно одне - давати гроші просто так МВФ більше не має наміру.
Олександра Колесніченко
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас