Луценко знову постав перед судом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Луценко знову постав перед судом

Кримінал
1233
У Києві проходить черговий судовий процес над екс-главою МВС України Юрієм Луценком. Безперервне кримінальне переслідування експерти називають спробою влади залякати опозицію перед парламентськими виборами.
На цей раз Юрія Луценка звинувачують у тому, що він будучи міністром внутрішніх справ України, дозволив встановити незаконне стеження за водієм екс-заступника голови Служби безпеки країни - Валентином Давиденком в рамках розслідування справи про отруєння Віктора Ющенка. Це звинувачення було одним з епізодів попередньої кримінальної справи проти МВС екс-міністра.
Епізод без постраждалого
Тоді Луценко був визнаний винним в розкраданні держмайна, а також злочинній змові зі своїм водієм і засуджений до чотирьох років позбавлення волі. В кінці січня цього року Печерський районний суд Києва виділив епізод, що стосується стеження за Давиденком, в окреме провадження.
Однак сам Давиденко ще в серпні минулого року заявив, що не вважає себе потерпілим, а заяву про порушення його прав було написано ним під тиском слідчого. Слова потерпілого, а також низка інших фактів послужили підставою для клопотання адвокатів Луценка про припинення кримінальної справи. Але суддя Анна Медушевська його відхилила, призначивши наступне засідання суду на 18 травня.
В очікуванні вердикту Європейського суду
Президент аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов заявив DW, що в даній справі відсутній склад злочину, як і у всіх інших кримінальних справах проти опозиціонера Луценка, а також проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко та інших членів її уряду. "Ці справи не мають ніякого стосунку до верховенства права. Це вибіркове застосування законодавства, це переслідування опозиції і політичні репресії", - сказав політолог.
Він вважає, що вирішальним чинником у припиненні кримінального переслідування екс-міністра має стати вердикт Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), який 17 квітня почав розгляд скарги Юрія Луценка. Сам екс-міністр заявив на суді, що впевнений у визнанні Європейським судом незаконності його арешту і утримання під вартою.
Елемент залякування
Директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран сказав DW, що нинішня справа проти Юрія Луценка є важливим елементом у кампанії влади з "залякування опозиції напередодні парламентських виборів". Мова йде саме про тих опозиціонерів", які були наближені до колишнього президента України Ющенка, але сьогодні не пішли на співпрацю з владою і залишилися в опозиції". Інших способів боротьби з опозицією, ніж порушення кримінальних справ проти її представників при владі немає, вважає експерт.
У відкритій політичній боротьбі, як зазначив Таран, нинішня українська влада істотно програє опозиції. "Але парадокс в тому, що ініціюючи кримінальні справи проти своїх противників, влада так само програє, адже найвищий рейтинг сьогодні має опозиційний лідер, який перебуває у в'язниці", - сказав Таран.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас