Бензин зі спиртом введуть через вимоги ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бензин зі спиртом введуть через вимоги ЄС

Енергетика
740
Розроблений Міністерством енергетики та вугільної промисловості України законопроект про поетапне додавання біоетанолу в бензин відповідає вимогам європейського енергетичного законодавства і спрямований на зниження залежності України від імпортних енергоносіїв, а також завантаження вітчизняних підприємств агропромислового комплексу. Про це сказав заступник директора Департаменту з питань нафтової, газової, торф'яної, нафтопереробної промисловості та альтернативних видів палива Костянтин Бородін, повідомили в прес-службі Міненерговугілля.
"Україна вступила в Європейське Енергетичне співтовариство і відповідні нормативні документи з енергетики набули для нас обов'язкового характеру. В цілому Євросоюз вимагає, щоб до 2020 року мінімум 10% палива для двигунів мало біологічний, відновлювальний характер. Для нас важливо відповідати європейським стандартам", - сказав Костянтин Бородін.
Європейські норми, зокрема директиви Європейської Комісії 2003/30/ЕC та 2009/29/ЕC передбачають доведення частки поновлюваних енергоресурсів в транспортному секторі до 10% до 2020 року. Попередня директива (2003/30/EC) вимагала довести частку альтернативних палив в споживанні транспортом до 5,75% до кінця 2010 року. Сьогодні Україна наздоганяє своїх європейських партнерів у реалізації стандартів ЄС.
Заступник директора Департаменту Міненерговугілля наголосив, що введення біоетанолу на ринок палив для двигунів сприятиме підвищенню енергетичної незалежності України за рахунок заміщення імпортної нафти і нафтопродуктів вітчизняним біоетанолом.
"Це питання енергетичної безпеки і зниження енергетичної залежності України. Норми законопроекту передбачають, що вже в 2014 році відбудеться заміна 5% бензину, що споживається в Україні, на продукти біологічного походження. В цифрах це 225 тис. тонн бензину, в нафтовому еквіваленті - це 400-500 тис. тонн, тобто до півмільйона тонн нафти ми замінимо біоетанолом", - сказав Бородін.
Представник Міненерговугілля зазначив, що впровадження біоетанолу на ринок також дозволить дозавантажити потужності вітчизняного агропромислового комплексу.
"Потужності спиртової галузі задіяні в межах 40%, тому додавання біоетанолу в бензин дозволить цю галузь дозавантажити. Міненерговугілля знаходиться в активному діалозі з Міністерством аграрної політики, в якому розраховують модернізувати і дозавантажити більше 10 спиртових підприємств і збільшити в цілому завантаження спиртових заводів до рівня 70% і більше", - сказав Бородін.
При цьому він акцентував, що впровадження біоетанолу на ринок буде відбуватися поступово.
"Впровадження відбувається в м'якому, стимулюючому режимі. У 2013 році наявність 5% біоетанолу в бензинах матиме рекомендаційний характер. Уряд має намір стимулювати це за рахунок різних ставок акцизного податку: якщо вимога або рекомендація щодо 5% виконується - акцизний податок буде дещо меншим, якщо не виконується - більшим", - зазначив заступник директора Департаменту.
Костянтин Бородін зазначив, що додавання до 10% біоетанолу в бензин не вимагає переобладнання двигунів автомобілів, про що свідчить і європейський досвід.
"Практично всі країни Європейського союзу вже мають біокомпоненти в складі своїх палив для двигунів. Лідерами цього процесу в Європі є Німеччина і Франція. У Франції досвід додавання біоетанолу в бензин існує більше 5 років. Всі французькі машини їздять на бензинах з додаванням біоетанолу, і двигуни не переробляються", - сказав Бородін.
Він також зазначив, що бензин з додаванням біоетанолу залишиться підакцизним товаром і контроль Податкової адміністрації за його виготовленням та розповсюдженням сприятиме поліпшенню ситуації з якістю палива на автозаправних станціях.
Нагадаємо, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України підготувало законопроект про поетапне додавання біоетанолу в бензин, що виробляється і реалізується на території України.
Законопроектом передбачається, що додавання 5% біоетанолу в бензин, буде рекомендовано з 2013 року, а обов'язкове додавання біоетанолу передбачається в 2014 - 2015 роках. Також пропонується, що з 2016 року обов'язковий вміст біоетанолу в моторних бензинах складе не менше 7%.
Метою схвалення цього законопроекту є створення сприятливих умов для розвитку виробництва та споживання альтернативних видів палива на території України, розвитку ринку моторних палив та посилення енергетичної незалежності України.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас