Збільшення ресурсів МВФ - підготовка до нової кризи? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збільшення ресурсів МВФ - підготовка до нової кризи?

Казна та Політика
1112
"Двадцятка", яка так довго не поступалася Євросоюзу в рішенні про надання додаткових коштів Міжнародному валютному фонду (МВФ), під час зустрічі міністрів фінансів і глав центробанків у Вашингтоні все ж таки зважилася на ці заходи. G20 не поспішає розслаблятися, незважаючи на поліпшення економічної ситуації, і відзначає збереження ризиків.
Подвоєння можливостей
Країни G20 домовилися збільшити ресурси МВФ на $430 млрд для запобігання, а також врегулювання кризових ситуацій. "Це практично подвоює можливість фонду з надання коштів. Відбиває намір міжнародного співтовариства мати інструментарій щодо запобігання кризі", - заявила глава МВФ Крістін Лагард на прес-конференції за підсумками першого дня зустрічей фінансової "двадцятки".
Ресурси будуть доступні для всіх членів фонду, а не тільки для конкретного регіону, наголошується в комюніке. При цьому деякі учасники зустрічей не відкидають, що, в першу чергу, ці кошти будуть задіяні для вирішення проблем європейських країн. "Постало питання про поповнення ресурсів Міжнародного валютного фонду для адекватної участі у вирішенні проблем окремих країн, і, в першу чергу, країн єврозони", - повідомив журналістам міністр фінансів РФ Антон Силуанов.
Саме європейська влада наполягала на збільшенні ресурсів МВФ. І якщо спочатку інші країни - члени фонду слабо реагували на заклики європейців, то врешті-решт, не без допомоги глави МВФ, G20 погодилася на надання фонду додаткових ресурсів.
Лагард в свою чергу наполягала на тому, що фонду потрібно більше коштів, щоб стримати ризики, не пов'язані з європейською кризою, зокрема, такі, як висока вартість нафти і слабкі темпи відновлення економік.
Фінансова "двадцятка" в лютому відклала рішення про додатковий внесок в МВФ, висловившись за те, щоб Європа сама спочатку вжила заходів. ЄС не змусив себе чекати - і в березні ухвалив рішення про збільшення антикризового фонду до 1 трлн євро.
Євросоюз був першим, хто заявив про готовність надати МВФ додаткові ресурси, нагадала Лагард. "Я хотіла б віддати належне членам єврозони, які були першими, хто прийшов і заявив про готовність надати $200 млрд", - сказала вона. Надалі до цієї групи приєдналася Японія, а за нею вже пішов цілий ряд країн. Загальна сума підтверджених ресурсів досягла $362 млрд, решту нададуть інші країни після проходження відповідних внутрішніх процедур. Кошти будуть надаватися в рамках двосторонніх кредитів і угод.
Росія, так само, як і Китай, Бразилія, Індія, Індонезія, Малайзія і Таїланд, ще буде опрацьовувати питання своєї участі в поповненні ресурсів МВФ. Країни повинні визначитися до саміту глав держав G20 в Лос Кабос. Як пояснив Силуанов, раніше заявлена сума російської участі $10 млрд є мінімальною, остаточна цифра буде визначена в координації з іншими членами БРІКС, а також виходячи з потреб фонду.
Рішення про надання МВФ додаткових ресурсів є важливим кроком на шляху забезпечення глобальної фінансової стабільності, йдеться в комюніке.
Не розслаблятися!
"Двадцятка" вперше за останній час відзначила поліпшення ситуації у світовій економіці. "Ризики, які ще недавно стояли перед глобальною економікою, почали поступово відступати", - заявили міністри фінансів G20 в комюніке. До цього вони не раз відзначали, що зустрічалися в період підвищеної напруженості і значних ризиків для світової економіки.
G20 підтримала рішення, ухвалені членами єврозони в березні щодо зміцнення економічної стабільності, посилення так званих європейських "вогнетривких стін" (European firewalls) за рахунок нарощування зусиль і збільшення доступності коштів Європейського центрального банку (ЄЦБ).
Відновлення зростання економік, як і раніше, залишається однією з найважливіших тем для G20. При цьому очікування групи щодо цього показника на 2012 рік залишаються помірними. "Двадцятка" в цілому відзначає скорочення попиту на кредити через стримане зростання споживання та інвестицій. Волатильність залишається високою, вона відображає фінансовий тиск на європейських ринках і ризики, що зберігаються.
На середньострокові перспективи зростання глобальної економіки, на думку G20, продовжує впливати високий рівень приватного та державного боргу, нестача структурних реформ, світова стабільність, що не відновилася, і тривале безробіття.
Швидкому відновленню країн Європи та Центральної Азії заважає невизначеність ситуації в економіці і рецесія, що очікується в єврозоні, вважає Світовий банк.
Росія закликає інших членів G20, незважаючи на деяке поліпшення економічної ситуації, продовжити рухатися шляхом оптимізації витрат та скорочення держборгу. На думку міністра фінансів РФ, без вирішення базових проблем, зокрема, боргової залежності низки країн, неможливо говорити про зняття тих питань, які привели до кризової ситуації.
Повернення ризиків
Однією з причин кризи стало утворення кредитних бульбашок. Не встиг закінчитися період нестабільності, як знову виникла тема повернення цих ризиків. МВФ в рамках зустрічей міністрів фінансів і глав центробанків G20 звернув увагу на можливі ризики перегріву економік країн, що розвиваються, при надмірному темпі зростання кредитування.
Насамперед відзначалася ситуація в Росії, заявив заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак. ВВП РФ за останні 10 років виріс в два рази, тоді як кредитування збільшилося втричі. "МВФ оцінює, що ризики перегріву для російської економіки і для формуються економік дуже великі", - додав він.
МВФ, за словами Сторчака, поставив цей ризик в один ряд з борговими проблемами європейських країн.
Світовий банк, разом з тим, не вважає ризики перегріву економіки у зв'язку з великим темпом зростання кредитування настільки суттєвими для Росії. При цьому, як вважає директор СБ по Росії Міхал Рутковський, країні необхідно знайти не пов'язані з позиковими коштами джерела розвитку економіки.
Силуанов в свою чергу зазначив два аспекти цієї проблеми. З одного боку, Росія дуже сильно відстає від інших країн за показником частки кредитів нефінансового сектору відносно ВВП. З іншого боку, справді виникають ризики при надмірному роздрібному кредитуванні, зокрема споживчому та іпотечному. "Це дійсно створює побоювання, щоб такого роду кредити не привели до порушення стійкості банків. Тут питання, звичайно, нагляду з боку Центрального банку за кредитними організаціями, питання ефективності такого нагляду", - заявив міністр.
І знову квоти
Збільшити ресурси МВФ "двадцятка" вирішила на додачу до раніше ухваленого рішення про перерозподіл квот. G20 в 2010 році домовилася про перерозподіл більше 6% квот в МВФ на користь країн, що розвиваються. Однак поки цей процес не завершився, ще не всі країни провели внутрішні процедури. Фінансова "двадцятка" за підсумками зустрічей у Вашингтоні вкотре підтвердила намір завершити реалізацію рішення щодо реформи квот до річних зборів МВФ та Світового банку.
G20 також планує продовжити роботу над новою формулою квот, яка повинна бути закінчена до січня 2013 року. Крім того, до початку 2014 року передбачається визначитися з новим перерозподілом квот. При цьому, на думку "двадцятки", розподіл квот має краще відображати позицію членів МВФ у світовій економіці, яка суттєво змінилися з урахуванням зростання країн emerging markets, які динамічно розвиваються.
Діюча формула розрахунку квот являє собою середньозважене значення ВВП (займає 50% при визначенні квоти), відкритості (30%), економічної мінливості (15%) та міжнародних резервів (5%).
Ця формула призводить до того, що частка Люксембургу порівнянна з часткою Пакистану, трохи менша від частки Франції і становить близько чверті частки Індії, зазначив міністр фінансів РФ.
Росія в новій формулі розрахунку квот запропонувала збільшити частку ВВП і резервів, а також уточнити такі показники, як відкритість і мінливість. "Ми висловилися за те, щоб цей розрахунок був більш зрозумілим і прозорим для розуміння. Ми висловилися за те, щоб акцент в розрахунку квот робився на два основні показники: це розмір ВВП відповідної країни і обсяг міжнародних резервів", - сказав Силуанов.
Окремі країни БРІКС висловлювалися за збільшення частки ВВП у формулі розрахунку квот, зазначив він.
Фінансова "двадцятка" багато дискутувала з цього питання, в результаті вирішила його додатково опрацювати. "Ми сподіваємося, що на найближчих самітах глав держав це питання може бути додатково обговорено і до кінця року має бути знайдено рішення щодо розрахунку квот", - додав міністр.
Міністри фінансів і глави центробанків G20 також обговорили питання фінансового регулювання. За словами Силуанова, учасники зустрічей наголосили на необхідності посилення нагляду за банками, страховими та іншими фінансовими організаціями.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас