Рубіні: Європі потрібно послабити курс євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рубіні: Європі потрібно послабити курс євро

Валюта
691
Європейській владі потрібно замислитися над послабленням курсу єдиної європейської валюти, щоб відновити конкурентоспроможність і торговельний баланс проблемних країн. Такої думки дотримується всесвітньо відомий економіст Нуріель Рубіні.
"У той час як суперконкурентна Німеччина може витримати курс євро, що дорівнює або навіть перевищує 1,30 дол., периферійним країнам такий високий курс національної валюти заважає розвиватися, роблячи виробничі витрати занадто дорогими, що закладається в кінцеву вартість товару. Витрати на одиницю робочої сили в периферійних європейських країнах за останнє десятиліття зросли на 30-40%. Для відновлення конкурентоспроможності і торговельного балансу цим країнам необхідне падіння курсу національної валюти до паритету з доларом США", - зазначає економіст.
Також Рубіні висловився з приводу заходів жорсткої економії, які впроваджуються в деяких країнах єврозони.
"Суворі заходи бюджетної економії прискорюють скорочення економіки, оскільки підвищення податків і низький рівень державних витрат призводять до зниження доходу домогосподарств і сукупного попиту. Крім того, поглиблення рецесії призведе до ще більшого бюджетного дефіциту, після чого виникне необхідність у ще одному раунді економії. І тепер, завдяки Договору про фінансову стабільність, навіть ядро єврозони буде змушене піти на введення жорстких вже на початковому етапі заходів кризової економії... Зрештою, з болючим скороченням зовнішнього боргу, з метою якого проводиться політика "витрачати менше і економити більше", погіршується внутрішній приватний і державний попит, і єдиною надією на відновлення зростання є поліпшення торговельного балансу, що вимагає значно слабшого євро", - резюмував експерт.
Нагадаємо, останнім часом прибутковість облігацій Італії та Іспанії почала зростати, що може свідчити про початок нового витка боргової кризи в Європі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас