Банкіри дізнаються про страшні кредитні історії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри дізнаються про страшні кредитні історії

Кредит&Депозит
2297
У Верховній Раді зареєстрований законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності бюро кредитних історій". Автор документа - депутат-регіонал Василь Горбаль. Згідно з задумом законодавця, податківці повинні в обов'язковому порядку надавати кредитним бюро інформацію з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків. Крім того, в Україні має з'явитися Державний реєстр кредитних історій, який буде вести Нацкомфінпослуг. Окремим рядком визначається статус осіб, яким надається право отримувати таку інформацію.
Сьогодні в Україні функціонує шість бюро кредитних історій (БКІ), в найближчому майбутньому можлива поява ще двох. Однак, як каже член парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Андрій Пінчук, цілком можлива ситуація, коли банк співпрацює з одним бюро, а інформація про несумлінного кредитоотримувача є у зовсім іншого бюро. Поки чинне законодавство не зобов'язує відповідні держоргани надавати запитувану БКІ інформацію. А єдиної бази даних у них немає. Якщо законопроект буде прийнятий, така база даних з'явиться.
Кредити не повертають не лише неплатоспроможні громадяни, а й багато забезпечених українців. Згідно з законопроектом, бюро кредитних історій зможуть отримувати необхідні відомості в електронному вигляді і в режимі реального часу. Зокрема, мова йде про інформацію, яка є в держреєстрах і стосується перевірки ідентифікаційних номерів, доходів, даних про засновників юрособи. Також БКІ зможуть дізнатися про наявність та стан заставного майна. Це дозволить кредитним установам краще оцінити платоспроможність позичальника, кредитні ризики і знизити рівень шахрайства, вважає автор документа. "Не варто боятися, що банки будуть знати багато про клієнта. Якщо це нормальний клієнт - йому нічого приховувати", - заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
"Незважаючи на те, що кредитні бюро в Україні функціонують з 2002 року, ефективною їхню роботу важко назвати, - говорить Охріменко. - Це створює простір для різного роду кредитних шахраїв. Багато в чому проблеми з "токсичними кредитами" пов'язані з тим, що банки свого часу не змогли оцінити позичальників, бо не мали достовірної інформації. Тому потрібно було давно створити базу даних, яка дозволила б банкам на стадії видачі кредитів перевіряти потенційного позичальника".
Експерти констатують, що не повертають кредити не тільки неплатоспроможні громадяни, часто цим зловживають цілком забезпечені українці. "Зі співчуттям і розумінням треба ставитися до тих, хто не може віддати кредит через складні життєві обставини. Але часто кредит відмовляються віддавати люди далеко не обмежені в коштах", - говорить Пінчук. - Є випадки, коли кредитоотримувач відмовляється віддавати кредит - і в той же час бере в іншому банку інший кредит. Постійне неповернення кредитів стає для таких людей своєрідною професією. А страждає від цього вся фінансова система".
Перспективи прийняття цього законопроекту експерти оцінюють по-різному. Охріменко налаштований скептично: "Сьогодні багатьом вигідна така ситуація. Кредитні шахраї обкрадають банки і при цьому прикриваються Конституцією, просторікуючи про захист персональних даних громадян України".
"Поки я не бачу ніякого опору. Навпаки, представники двох великих банків вийшли на мене з пропозицією зустрітися і обговорити документ для його просування", - сказав Василь Горбаль. За його словами, ініціатива народилася під час засідань робочої групи при Нацбанку. "Позиція НБУ - законопроект повинен бути прийнятий", - зазначив він.
Пінчук вважає, що ідея може спрацювати нормально, але можливі і деякі складнощі в її реалізації. "Для держустанов нерідко характерний зайвий бюрократизм, а значить - можуть затягнутися терміни обробки інформації в Державному реєстрі кредитних історій. Але ці ризики типові для багатьох державних установ. І виправляти їх потрібно не стільки нормативно-правовими актами, скільки хорошим технічним забезпеченням і підбором кваліфікованих кадрів", - зазначив нардеп.
Юрій Тарасівський
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас