Уряд взявся за ліки: що буде з цінами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд взявся за ліки: що буде з цінами

935
В Україні в передвиборчий період влада, як ми всі вже звикли, починає посилено "проявляти активність". Українцям вже пообіцяли доступну іпотеку, роздачу "Вітіної тисячі", збільшили виплати за народження дітей. А днями під "дбайливе крило" уряду потрапила сфера ліків.
Несправедливі ціни
Ще в березні під час розширеного засідання Кабінету міністрів Віктор Янукович дав доручення щодо втілення в Україні європейського досвіду державного ринкового регулювання цін на ліки та поступового впровадження референтних цін на ліки. А вже 18 квітня на засіданні уряду виступив прем'єр Микола Азаров, де заявив, що одним із завдань на виконання соціальних ініціатив Президента є доступність та якість лікування, у чому першорядну роль грає доступність і якість ліків.
"Для цього ми починаємо підготовку до впровадження європейської практики часткової компенсації вартості ліків (в першу чергу "соціальних"), а також введення референтних (тобто, обґрунтованих, справедливих) цін на медикаменти. В результаті вартість ліків для населення повинна зменшитися від 20% до 2 разів", - зазначив Азаров.
Також прем'єр дав завдання віце-прем'єр-міністру - міністру охорони здоров'я Раїсі Богатирьовій впродовж тижня доопрацювати проект постанови про введення референтних цін на ліки.
"Я акцентую Вашу персональну відповідальність, Раїса Василівна, за проведення ретельної роз'яснювальної роботи. Оскільки перетворення заплановані масштабні, зміни складні. Тому й учасники ринку, і громадяни повинні бути в курсі що і для чого відбувається. Що уряд діє в інтересах громадян. Ще тиждень Вам на остаточне доопрацювання проекту постанови, на визначення етапності впровадження проекту референтних цін, формулювання оціночних критеріїв виконання проекту", - сказав Азаров.
Що стосується тих основних негативів української фармацевтичної галузі, на які вказав Азаров, то, в першу чергу, це превалювання імпортної продукції на ринку, хоча часто вітчизняні аналоги набагато дешевші. Як приклад Азаров назвав препарат амлодипін, який призначається хворим-гіпертонікам. Він ввозиться в Україну під більш ніж десятком інших імен, а ціна, відповідно, зростає в 5-10 разів.
Чому ж ліки такі дорогі?
За словами голови Правління Союзу споживачів медичних послуг, лікарських засобів і виробів медичного призначення Владислава Онищенка, дорожнеча лікарських засобів (ЛЗ) в Україні, безумовно і перш за все, викликана фактором імпортозалежності України.
"Абсолютно очевидно, що вирішення проблеми лежить у площині нарощування темпів виробництва ЛЗ вітчизняним виробником. Що найцікавіше - нині існуючі виробничі потужності в Україні без жодних зусиль впораються з цим завданням вже сьогодні і без всякої фінансової підтримки держави. Питання в іншому - порочна система насичення ринку ЛЗ України, створена, як не парадоксально, МОЗ через підпорядкований йому Фармакологічний центр, ніколи не дасть можливості вітчизняній індустрії зайняти відповідну нішу ринку - будь то знову побудовані 5, 10 і навіть 15 нових заводів таких, як Дарниця.
Справа в тому, що всупереч постанові того ж Кабміну, в Україні проходять реєстрацію і таким чином отримують право на реалізацію вироби, які не є ЛЗ, склад яких включає в себе хімікати невідомого походження, а тому і такі дешеві, що найбільш рентабельне вітчизняне виробництво ніколи не зможе конкурувати з таким продуктом. Так що вирішення питання не криється у створенні нових потужностей, введенні ПДВ, репресивних адміністративних механізмів тощо - завдання першорядної важливості - глибока реформа Державного експертного центру МОЗ, очищення ринку від низькопробної продукції, постачальниками якої є країни 3-го світу, в основному з Азії, створення формуляра дозволених до клінічної практики в медустановах МОЗ з числа зареєстрованих ЛЗ. Це і є, на наш погляд, той рецепт, який миттєво оздоровить конкурентне середовище на ринку ЛЗ України до такої міри, що питання ціноутворення стане не тільки підвладним уряду країни, як це відбувається у всьому цивілізованому світі, але й не зажадає адміністративного ресурсу у вирішенні цієї проблеми, а значить і не вимагатиме додаткових колосальних витрат з держбюджету", - зазначив Онищенко.
А чи виведуть нас із "дикого лісу"?
Проблема ж призначення лікарями дорогих імпортних засобів, а не дешевших вітчизняних аналогів, на думку Онищенка, вирішується легко. Якщо навіть лікар призначив якийсь препарат, пацієнт спокійно може проконсультуватися в аптеці, довідковій літературі, в іншого лікаря і т.д., які є аналоги і за якою ціною, і вибрати, відштовхуючись від ціни або досвіду застосування.
"Інша справа, спробуйте проштовхнути дешевий товар, коли в той же самий час з дорогого аналога дохід більший при одному і тому ж відсотковому розмірі винагороди. Це все чітко керована і лобійована бізнесом торгова схема, при якій з бюджету та з кишені споживача вимиваються колосальні гроші в неконтрольований через податки потік.
Особливо важливо: генеричні препарати, які містять одну і ту ж діючу речовину, наприклад, амлодипін різних виробників буде мати не завжди (а в Україні - часто) один і той же терапевтичний ефект. Тут вже питання не в економії, а отриманні лікувального ефекту. Слід особливо відзначити, що на ринку України присутні такі лікарські засоби і таких виробників, які в країни з розвиненою медициною не допущені. І цих препаратів велика кількість. Даних про їх ефективність та безпеку не достатньо. Тепер питання що краще: з'їсти таблетку чи прийняти ліки? А скільки у нас в Україні препаратів амлодипіну з 40 зареєстрованих мають доказову базу їх ефективності та безпеки - за нашими оцінками не більше 20%. А які з них залишаться в реалізації після введення пілотного проекту державного регулювання цін на ліки для хворих на гіпертонію в тому вигляді, який пропонується держорганами - невідомо, але ми вважаємо, що ті, які в ці 20% не входять", - сказав Онищенко.
Залишається сподіватися, що рішення Уряду взятися за ринок ліків не ускладнить ще сильніше роботу добросовісним фармкомпаніям, а українцям не доведеться морочити собі голову в пошуках потрібних ліків, якщо частина з нині існуючих раптом зникне. Азаров сказав, що ринок ліків формувався за принципом "дикого лісу": хто сильніший, той і правий. Нехай спробують нас з цього лісу вивести.
Олексевич Марія
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас