Валютні депозити не потребують гарантії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютні депозити не потребують гарантії

Кредит&Депозит
2777
Вітчизняні банкіри намагаються підтримати національну валюту.
Відмова від гарантування внесків у валюті завдасть сильного удару по українській банківській системі через можливий відтік валютних депозитів. За словами банкірів, сьогодні майже 50% структури депозитних портфелів складається з валюти. У той же час зменшення валютної ліквідності знизить тиск на гривню.
Як розповів "Мінфіну" заступник голови правління банку "Глобус" Сергій Коцупатрий, гарантуючи внески в інвалюті, банки беруть на себе ризики інших країн. "Відмова ФГВФО від гарантування внесків у валюті спричинить за собою деяку паніку на ринку і може знову знизити рівень довіри населення до банків, - стверджує він. Пан Коцупатрий також вважає, що відмова від гарантування внесків в інвалюті підтримає гривню (див. статтю "Мінфіну" - "Українці виробили девальваційний імунітет"). "Ми повинні привчити себе до того, що живемо в Україні, отримуємо заробітну плату в нацвалюті, тому всіляко повинні підтримувати нацвалюту для свого блага і спокою", - висловився банкір.
Ідею про те, що валютні депозити потрібно вивести з-під гарантій ФГВФО (див. статтю "Мінфіну" - "У людей відіб'ють охоту на валютні депозити"), висунув голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін, який вважає, що гарантування валютних внесків розвалює економіку країни. "За підсумками 2011 року населення купило на $13,5 млрд більше, ніж продало. Якби воно цього не зробило, то валютні резерви зросли б, - розповів пан Тимонькін "Мінфіну". - Купуючи валюту у великих розмірах не для розрахунків, люди душать свою власну нацвалюту. А державі гарантувати це немає сенсу".
Відмова гарантувати валютні внески вдарить по банківській системі
У той же час заступник голови правління, директор з роздрібного бізнесу VAB Банку Антон Шаперенков упевнений, що немає необхідності припиняти гарантування внесків фізосіб в інвалюті. "Гарантування у валюті має бути обов'язковим", - підкреслив він. За словами банкіра, сьогоднішня структура депозитних портфелів банків складається майже на 50% з внесків у валюті. "Тому відмова від гарантування може спричинити за собою відтік коштів з банківської системи", - вважає пан Шаперенков.
Крім того Антон Шаперенков зазначив, що "реакція вкладників непередбачувана", тому складно оцінити, наскільки може зменшитися валютна ліквідність, якщо скасують гарантії за валютними внесками. "Все залежить від того, яку ціну за збільшення ризику заплатять банки шляхом збільшення відсоткової ставки за депозитом, - сказав він. - Крім того, може змінитися і структура розміщення внесків на користь більш великих і стабільних банків".
За даними НБУ, середні ставки за депозитами для фізосіб у нацвалюті на 1 квітня 2012 року склали 9,74% (у березні - 10,52%), в інвалюті - 4,98% (у березні - 6,14% ).
Сергій Коцупатрий додав, що при правильному і грамотному підході до формування депозитного портфеля та адекватній оцінці ризиків банк завжди зможе оперативно відреагувати на будь-які негативні тенденції. "Тому навіть якщо банківська валютна ліквідність зменшиться, банки будуть пропонувати цікаві гривневі внески. І саме національною валютою наповнювати свій депозитний портфель", - сказав він.
Ставки можуть зрости?
При цьому керівник департаменту розвитку продуктів роздрібного бізнесу банку "ПУМБ" Максим Мироненко зазначив, що скасування гарантії валютних депозитів практично не позначиться на відсоткових ставках. "По суті гарантії Фонду важливі для невеликих і середніх вкладників, чиї суми внесків не більше 150 тис. грн, - сказав він. - З нашого досвіду, ця категорія вкладників воліє тримати свої внески в гривні, оскільки це дає великий дохід".
Так, за словами банкіра, зараз у валюті відсотки менші, "тому валютні внески тримають клієнти, які прагнуть диверсифікувати свої заощадження". Мова звичайно йде про суми, що перевищують стелю виплат Фонду. "За останні півроку тенденція наступна - внески у гривні зростають стрімкіше, ніж внески у валюті", - упевнений він.
Дійсно, в березні 2012 року, за інформацією Нацбанку України, загальне зростання обсягу банківських депозитів на 1,5% - до 497,3 млрд грн, сталося за рахунок збільшення гривневої складової на 4% - до 288,6 млрд грн. При цьому обсяг депозитів населення збільшився на 1,6% - до 327,1 млрд грн. І в прирості внесків домінувало зростання депозитів саме в нацвалюті, які виросли за місяць на 2,9% (в інвалюті - на 0,2%).
У той же час Сергій Коцупатрий сказав, що ставки почнуть підвищуватися тільки в разі масового відтоку валютних депозитів. Однак, за його словами, обмін інвалюти на гривню теж ніхто не скасовував. "Маючи депозит в інвалюті, після відмови гарантування з боку ФГВФО можна перевести всі гроші в гривню і точно так же зберігати і примножувати їх у банку, але вже бути впевненим в тому, що внесок гарантований", - зазначив він.
Погляд мінфінівців
Мінфінівець 12345 виступає проти скасування гарантування валютних внесків. Краще б, на його думку, була посилена відповідальність акціонерів банків через збільшення частки власного капіталу в пасивах, а фізособам надана можливість інвестувати легально і без жодних дозвільних процедур в іноземні цінні папери, відкривати рахунки в іноземних банках. "І тоді ми на власні очі побачимо, чого варті українська банківська система і грошова одиниця. Зрештою ФГВ компенсує можливі втрати вкладників саме української банківської системи, а не можливі втрати, наприклад, курсові від дій ФРС або ЄЦБ", - резюмував він.
У той же час мінфінівець RaSvet погодився з 12345, додавши, що пан Тимонькін, як представник банкової сфери, захищає виключно інтереси свого бізнесу. "Гроші на депозити вони готові приймати з задоволенням і в будь-яких кількостях, а ось нести відповідальність перед вкладниками не бажають. Якби в депозитному договорі був пункт про те, що банк несе матеріальну відповідальність перед вкладником у повному обсязі суми депозиту, що розміщується, то це було б справедливо і правильно. Адже вимагає же банк матеріальну відповідальність перед одержувачем кредиту у вигляді застави?", - сказав він.
Олена Куца
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас