60% українців не зможуть платити за ЖКП в разі підвищення тарифів на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

60% українців не зможуть платити за ЖКП в разі підвищення тарифів на газ

1633
60,9% українців не зможуть платити за житлово-комунальні послуги (ЖКП) після підвищення тарифів на газ. Такі дані оприлюднила соціологічна служба Міжнародної громадської організації "Центр проектів та програм розвитку".
Так, якщо в 2011 році українці сплатили за ЖКП 97,8% нарахованих за цей період сум, то після підвищення тарифів не зможуть платити за ці послуги 60,9% громадян. Ще 28,7% - зможуть, але їм буде важко, 4,4% ще не визначилися з цього питання, а 1,2% респондентів не є споживачами житлово-комунальних послуг і не платять за них, повідомляє "РБК-Україна".
Згідно з опитуванням, частка сімей, які зможуть без істотних проблем для сімейного бюджету платити за ЖКП після підвищення, тарифів становить 4,8%.
Таким чином, згідно з висновками соціологів, чергове підвищення тарифів на газ для населення призведе лише до різкого падіння рівня оплати населенням ЖКП та додаткового навантаження на держбюджет. Будь-яке підвищення тарифів в даний час вимагає застосування компенсаторних механізмів для населення. В іншому випадку, це призведе до різкого погіршення ситуації в сфері ЖКГ, вважають експерти.
Дослідження проводила соціологічна служба Міжнародної громадської організації "Центр проектів та програм розвитку" з 2 по 9 квітня 2012 року. Було опитано 2011 респондентів старше 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим.
Нагадаємо, в 2011 році українці заплатили за житлово-комунальні послуги 35,8 мільярда гривень, або 97,8% нарахованих за цей період сум. Найвищий рівень оплати за ЖКП зафіксований в Одеській, Закарпатській, Львівській та Хмельницькій областях (100,7-102,8%), найнижчий - в АРК, Дніпропетровській та Луганській областях (94,1-95,3%).
При цьому в МВФ наполягають на тому, що рівень тарифів на газ для населення в Україні має співвідноситися з рівнем цін на російський газ. Дану вимогу Фонд називає однією з основних, виконання якої необхідне для відновлення програми stand by і виділення чергового траншу кредиту.
У свою чергу, президент Віктор Янукович і прем'єр-міністр Микола Азаров відкидають можливість підвищення ціни на газ без застосування компенсаторних механізмів для населення, введення програм енергозбереження і продовження переговорів з Росією про зниження ціни на газ. "Коли ми досягнемо справедливої ціни, наші люди будуть платити її", - заявив Азаров. В іншому випадку, неплатежі за газ - неминучі, впевнені в уряді.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас