Інвестиційний недобір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестиційний недобір

Казна та Політика
1122
Європейська бізнес-асоціація ще більше погіршила прогноз інвестиційного клімату України. Привабливість нашого ринку в очах бізнесменів, які тут працюють або тільки готуються направити іноземний капітал в країну, стрімко тане. А експерти попереджають: якщо тенденція збережеться, наша держава неминуче зіткнеться зі зменшенням прямих іноземних інвестицій (ПІІ).
Малопривабливі умови
Іноземний капітал в посткризовий період відіграє особливо важливу роль в економічному розвитку України. Він дозволяє розвивати великомасштабні проекти, отримувати просунуті технології і сучасну техніку, досліджувати нові маркетингові стратегії і ринки збуту. Проте ці перспективи ризикують залишитися перспективами, якщо апетити потенційних капіталовкладників знизяться на тлі послаблення інвестиційного клімату. А фахівці вже зараз підтверджують - умови для інвесторів в Україні найменш привабливі.
Експертна думка підкріплена даними Європейської бізнес-асоціації. За результатами опитування організації, настрої інвесторів у I кварталі 2012 року знизилися до 2,18 бала, в порівнянні з 2,19 бала в попередньому кварталі (за 5-бальною шкалою). Для порівняння, в III кварталі кризового 2008 року привабливість України оцінювалася в 3,14 бала, після чого протягом двох кварталів трималася на рівні 2,22 бала.
В опитуванні асоціації взяли участь топ-менеджери 149 компаній. За словами 77% підприємців, за останні три місяці в українській економіці не спостерігалося позитивних змін, а 26% респондентів визнали політичну ситуацію в країні такою, що негативно впливає на бізнес. 25% менеджерів відзначили недоліки податкової системи і нового Податкового кодексу, 18% звернули увагу на адміністративний контроль і тиск, 15% - на корупцію, а 13% - на тиск і проблеми митного оформлення.
Крім цього, 11% опитаних підприємців вважають, що на ослаблення довіри інвесторів впливають непрозоре законодавство і технічні бар'єри, 7% фактором, що впливає, назвали відшкодування ПДВ, 6% - девальвацію гривні, а 5% - судову систему. Ще 5% зіткнулися з труднощами при отриманні банківських кредитів.
Незважаючи на песимістичні оцінки Асоціації, фахівці запевняють, що для поліпшення інвестиційного клімату України необхідно розібратися з чинниками, що турбують вкладників. "Є низка моментів, які хвилюють інвесторів. Це питання, пов'язані з корупцією, з судовою реформою і незалежністю судової системи України. А також питання, пов'язані з різними адміністративними бар'єрами. Треба сказати, що багато хто з експертів визнає, що тут спостерігається прогрес", - розповів виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
Крім цього, він підкреслив, що багатьох інвесторів, які приймають рішення про прихід в Україну, турбує питання відшкодування податку на додану вартість. Не менш важливе і правове поле: "Дуже лякає можливість змін правил по ходу того, як матч вже йде. Наприклад, багато хто з тих, хто інвестував в сільське господарство, говорили, що різні квоти та обмеження, введені в минулому році, вкрай негативно позначилися на них. Вони виступають проти подібного роду змін, проти квот як таких, що іноді використовується урядами країн з перехідними економіками, зокрема Україною".
Експерти впевнені: поліпшення інвестиційного клімату в країні буде означати приплив ПІІ, а також більш активну інвестиційну діяльність вітчизняних підприємств. Це важливо, особливо з огляду на обсяги коштів, які потенційно перебувають усередині країни.
Обсяги поступово тануть
І хоча інвестиційний клімат України поки не можна назвати сприятливим, в країні, як і раніше, спостерігається приплив ПІІ. Згідно з даними Державного комітету статистики в 2011 році в економіку країни надійшло 6,473 млрд дол прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу). Станом на 31 грудня минулого року обсяг ПІІ в Україну досяг більше 49,362 млрд дол, що на 10,2% більше, в порівнянні з початком року.
Інші цифри озвучив О.Устенко. Згідно з його підрахунками, в 2011 році приплив ПІІ в країну склав 6,2 млрд дол., в порівнянні з 4,6 млрд дол в 2010. Торік наша країна отримала не більше 2% усього обсягу інвестицій, який йшов на ринки, що розвиваються (300 млрд дол.) Фахівець переконаний, що цей показник недостатній і абсолютно не відповідає можливостям держави.
Говорячи про перспективи цього року, більшість аналітиків погоджуються, що в країні, як і раніше, буде спостерігатися приплив інвестицій, однак він буде меншим, ніж в 2011. "У 2012 році приріст ПІІ очікується на рівні 5,5-6 млрд дол, це дещо нижче від показників за 2011 (7 млрд дол), що пояснюється відсутністю великих приватизаційних угод з передбачуваною участю іноземного капіталу. За умови збереження економічного зростання і поліпшення інвестиційного клімату приплив ПІІ буде мати тенденцію до збільшення. Втім, поки інвестиційний клімат залишає бажати кращого, що буде стримувати прихід прямого інвестора", - прогнозує економіст ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська.
Ще меншого розміру ПІІ в цьому році очікує головний економіст Dragon Capital Олена Белан. За її словами, приплив інвестицій сповільниться до 5 млрд дол через відсутність приватизаційних надходжень і зменшення вкладень в капітал українських банків іноземними материнськими структурами. Вона підкреслила, що для стратегічних інвесторів дуже важливими чинниками є захищеність активів і стабільність законодавчого поля. Якщо Україна зможе просунутися по цих напрямках, то в 2013 році і надалі можна буде розраховувати на збільшення припливу інвестицій.
Найменш песимістично розмір ПІІ в 2012 році оцінює О.Устенко. Експерт вважає, що стримуючим фактором є не тільки недостатньо "якісний" інвестиційний клімат, але і слабкий апетит на ризиковані інвестиції в світі. "Ринок України - це ризиковий ринок для більшої частини інвесторів. Оскільки зараз немає апетиту на ризикові інвестиції, я б спрогнозував цього року їх приплив на рівні 4 млрд дол", - зазначив він.
А ось Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України розраховує на залучення в 2012 році 10 млрд дол інвестицій в економіку країни, що практично на 30% більше, в порівнянні з попереднім роком. "З них 2 млрд дол - безпосередньо агентством через Єдине інвестиційне вікно і 3,5 млрд дол - шляхом реалізації національних проектів (особливо Повітряний Експрес, LNG-термінал, Відкритий світ, Чиста вода, Олімпійська надія)", - сказали в Держінвестпроекті.
Держінвестпроект обіцяє продовжити в цьому році роботу зі створення найкращих умов для інвестування в Україну і, як наслідок, збільшення розміру ПІІ. "По-перше, ми плануємо забезпечити відповідність найкращим європейським стандартам послуг, що надаються департаментом Єдиного інвестиційного вікна. Заплановано створення Центру державно-приватного партнерства та створення нового сервісу "Біржа інвестиційних проектів", - зазначили в організації, додавши, що Держінвестпроект сприятиме ухваленню законів, робота над якими почалася в 2011 році, а також продовжуватиме реалізувати національні проекти.
Звідки приходять і куди спрямовуються ПІІ
Втім, спірним є не тільки передбачуваний розмір інвестицій, але і їх географія. Згідно зі статистичними даними, на які посилається Держінвестпроект, ПІІ в Україну надходять із 128 країн світу. У десятку лідерів входять: Кіпр (12,646 млрд дол), Німеччина (7,386 млрд дол), Нідерланди (4,823 млрд дол), РФ (3,595 млрд дол), Австрія (3,423 млрд дол), Великобританія (2,508 млрд дол.), Франція (2,231 млрд дол), Швеція (1,744 млрд дол), Віргінські Острови (1,607 млрд дол) і США (1,043 млрд дол.)
У цьому році ключовим інвестором в Україну, за оцінками аналітиків, безперечно, буде Кіпр. "Лідером за припливом ПІІ був і залишається Кіпр - близько 50% всіх ПІІ, залучених у 2011 році, прийшло звідти", - підкреслила І.Піонтковська. Вона зазначила, що походження значної частини інвестицій з офшорних зон побічно свідчить про те, що важливим джерелом ПІІ для України є капітали, виведені з країни в попередні періоди.
Втім, не так важливо, звідки надходять гроші. Значно серйозніше, в які сектори української економіки вони підуть. Особливий інтерес, як очікується, буде становити вітчизняне сільське господарство. Експерти пояснюють це тим, що в Україні одні з найбільш родючих ґрунтів у світі. Також зацікавленість в інвестиціях в цей сектор економіки пояснюється колосальною неефективністю аграрного сектора - зараз його врожайність як мінімум в 2,5 рази менша, порівняно з урожайністю в Європейському союзі. Тому навіть незначні вкладення допоможуть підняти її в рази.
"Я б очікував додатковий приплив інвестицій в імпортозаміщення. Україна - експортноорієнтована країна, але імпорт є важливою складовою для того, щоб забезпечувати роботу економіки країни. Я вважаю, що для інвесторів будуть становити потенційний інтерес сектори, пов'язані з підвищенням енергоефективності та енергетика, як така", - припустив О.Устенко.
Харчова промисловість і колосальний недовикористаний потенціал легкої промисловості також залучать інвесторів. Крім іншого, традиційно значний інтерес буде становити недостатньо розвинений фінансовий сектор, особливо в частині так званого небанківського сектора - страхові компанії, пенсійні фонди тощо, за умови нормальної роботи пенсійної реформи.
Згідно з даними Держкомстату станом на 31 грудня минулого року левова частка інвестицій була спрямована у фінансовий сектор - 16,319 млрд дол (33,1% загального обсягу ПІІ). Українська промисловість отримала близько 15,239 млрд дол (30,9%), у тому числі в металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів - близько 6,084 млрд дол. Третє місце в структурі ПІІ в українській економіці дісталося операціям з нерухомим майном, оренді, інжинірингу і наданню послуг підприємцям - 5,722 млрд дол, або 11,6%.
Проте нинішній обсяг ПІІ все ще недостатній. У держави є величезний потенціал, і вона могла б залучати значно більші інвестиції. Залишається сподіватися, що в майбутньому привабливість країни в очах інвесторів підвищиться, що прискорить темпи економічного розвитку України.
Євгенія Губіна
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас