На ТВі податківці шукають "чорну касу" і слід Могилевича? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На ТВі податківці шукають "чорну касу" і слід Могилевича?

885
Опозиційний канал ТВі продовжує піддаватися перевіркам з боку фіскальних органів. Найімовірніше, правоохоронці шукають "чорну касу" і зв'язки інвестора з Семеном Могилевичем. Про це повідомляє видання "Україна молода" з посиланням на анонімне джерело в правоохоронних структурах.
За інформацією джерела, працівники Державної податкової служби України з'ясовують інформацію про використання тіньових коштів для дотування ТВі. Правоохоронці отримали дані про те, що нібито щомісяця для ТВi передають з-за кордону (орієнтовно з Великобританії) сотні тисяч доларів "в чемоданах".
Нагадаємо, наприкінці минулого тижня опозиційний український телеканал заявив про те, що податківці проводять на каналі чергову перевірку, назвавши це "переслідуванням" з боку правоохоронців. У свою чергу, в ДПС Києва повідомили, що Державна податкова служба дійсно проводить позапланову податкову перевірку каналу ТВі. Згідно з повідомленням податківців, зазначена перевірка проводиться за постановою слідчого "з метою встановлення істини у кримінальній справі, порушеній органами прокуратури, яка розслідується слідчими, підпорядкованими МВС".
Податківці виправдовують свої дії тим, що, за законом, не мають права ухилитися від перевірки телемовника. Як зазначає сайт "Телекритика", приводом для перевірки є постанова слідчого Печерського райуправління ГУ МВС України в м. Києві Забуги В., і, відповідно до Податкового кодексу, така постанова обов'язкова до виконання.
Зазначимо, що головний інвестор каналу - Костянтин Кагаловський, великий бізнесмен з Росії, який вже давно виїхав на Захід. Він - колишній акціонер нафтової компанії ЮКОС, "розбомбленої" урядом Путіна (глава ЮКОСу Ходорковський вже дев'ятий рік перебуває за ґратами і вважається політичним в'язням). У 1999 році ім'я Кагаловського і його дружини-американки Наталі фігурувало в скандалі про відмивання "грошей російської мафії" в Bank of New York. Наталія Гурфінкель-Кагаловська була віце-президентом BNY, її усували від роботи в процесі розслідування по відмиванню в банку мільярдів доларів фірмою горезвісного Семена Могилевича. Також слідчі вивчали можливість участі у відмиванні в BNY коштів збанкрутілого російського банку "Менатеп". НИм володів той же Ходорковський, а Кагаловський працював провідним управляючим. Чи зберіг зв'язки з російською мафією Кагаловський - достеменно не відомо. Сам він неодноразово заперечував, що має якийсь стосунок до схем Могилевича.
На самому каналі впевнені, що українські правоохоронці просто шукають спосіб для компрометації опозиційного телеканалу. Так, гендиректор ТВі Микола Княжицький у коментарі "Україні молодій" наголосив: "Ми залишилися єдиним каналом, який влада ніяк не контролює. Звичайно, її це дратує, особливо напередодні виборів. Адже ми послідовно відстоюємо європейські демократичні цінності і підтримуємо відповідні політичні сили. За моєю інформацією, люди при владі просто вирішили нас скомпрометувати або й взяти під контроль - шантажем або таким тиском".
Княжицький вказує на те, що нові прояви тиску на ТВі почалися після виходу в ефір різко критичних стосовно влади програм - розслідування про Лук'янівську в'язницю, "Знак оклику" тощо.
За словами Княжицького, "Березовський як не мав до нас (ТВі) ніякого стосвнку, так і не має. Чому придумали саме його, я не знаю. Разом з тим, ми не приховуємо, що реальним інвестором каналу є Костянтин Кагаловський. Його інтерес в інвестуванні каналу не полягає ні в чому. Він абсолютно випадково приїхав в Україну, він не має ніякого іншого бізнесу. Оскільки Кагаловський - людина демократичних поглядів (свого часу він був сподвижником Майдану в Росії, його дружина - громадянка США), то він вважає, що його вкладення в канал - це, швидше, не інвестиція, а його допомога демократизації України".
"Тому ми відчуваємо велику відповідальність і багато говоримо, до речі, не лише про політику, а про культуру, релігію, українські духовні цінності. Людина, яка стала багатою, а до була відомим економістом (Кагаловський), - йому це просто цікаво. Це його пожертвування, його інвестиції", - пояснює Княжицький.
За словами керівника телеканалу, незважаючи на тиск, фінансові показники поліпшуються. "Ми розвиваємося, займаємо велику нішу, - говорить гендиректор ТВі. - Ми не купуємо дорогі іноземні фільми, бойовики Гусинського (через це він - ще один опальний російський олігарх - вступив у конфлікт з Кагаловським за вплив на ТВі). - У нас продукт став цікавішим, і більш українським".
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас