Землетрус на Фукусімі зсунув Примор'я — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Землетрус на Фукусімі зсунув Примор'я

61
Після руйнівного землетрусу 11 березня 2011 р. східне узбережжя Японії на метр пішло під воду, а все південне Примор'я перемістилося в бік епіцентру землетрусу.
"Все південне Примор'я, Владивосток і його околиці перемістилися в бік епіцентру землетрусу більш ніж на 4 см через всього декілька хвилин після головного поштовху", - встановили вчені Далекосхідного відділення (ДВО) РАН і Далекосхідного федерального університету (ДВФУ) спільно із закордонними колегами.
Однак ці зміщення незначні, в порівнянні з рухами земної кори на східному узбережжі Японії - там земна поверхня перемістилася більш ніж на п'ять метрів в плані та опустилася на один метр, вважають вчені.
Відзначається також, що південь Приморського краю до останнього часу продовжував повільно переміщатися на південний схід через наслідки землетрусу, передає Взгляд.ру.
Нагадаємо, 11 березня 2011 року в Тихому океані на схід від острова Хонсю стався катастрофічний землетрус. Через всього три хвилини Японським метеорологічним агентством було випущено попередження про цунамі. Землетрус викликав катастрофічне цунамі, яке справило масові руйнування на північно-східному узбережжі Хонсю. Цунамі поширилося по всьому Тихому океану і зареєстровано в багатьох прибережних країнах, у тому числі на далекосхідних берегах Росії, на всьому тихоокеанському узбережжі Північної та Південної Америки від Аляски до Чилі. Країни тихоокеанського басейну завдяки своєчасному оповіщенню були завчасно підготовлені.
Перші хвилі досягли найближчого узбережжя через 20-30 хвилин. В деяких місцях проникли вглиб до п'яти і більше кілометрів. Максимальна висота цунамі в Японії склала 40,5 метрів. Загинули і зникли без вісти майже 20 тисяч людей. Основні руйнування будівель, інфраструктури відбулися в прибережній зоні, яка була затоплена. Знищено близько 130 тисяч будівель. До сих пір кілька сотень тисяч людей знаходяться в тимчасових житлах. Збиток склав чверть річного бюджету Японії.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас