Банки дорожать грішми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки дорожать грішми

Кредит&Депозит
916
Ефективні ставки за всіма без винятку видами кредитів, згідно з даними компанії "КредитМаркет", починаючи з липня минулого року, повільно, але впевнено зростали. Так, "Індекс КредитМаркет готівковий" з липня 2011 р. за квітень 2012 р. зріс з 89,85% до 115,22%. Не стали винятком і карткові позики - їх вартість з липня по квітень збільшилася з 58,46% до 66,22%. Що стосується ефективних ставок за автокредитами, то за вказаний період вони зросли в середньому з 34,44% до 41,31%. Ставки послідовно зростали, відображаючи зростання цін ресурсів на ринку. За той же період вартість іпотеки виросла з 19,22% до 24,14%. Активне зростання почалося з кінця жовтня 2011 р. - так банки відреагували на брак довгих ресурсів.
"Для активного відновлення кредитування необхідно існування середньострокової ресурсної бази як у національній, так і в іноземній валюті", - говорить Олександр Печеріцин, начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банку".
Однак на локальному ринку грошові ресурси все ще доступні лише на короткий проміжок часу (максимум до одного року). Доступ банків до іноземної валюти також обмежений внаслідок погіршення ліквідності європейських банків, а також зростання вартості залучення кредитів в іноземній валюті з міжнародних ринків капіталу. Крім того, додає Олександр Печеріцин, банки не поспішають починати видачу нових кредитів, оскільки ще не повністю розібралися зі старими: рівень безнадійних кредитів не падає, а через їх списання банківська система продовжує демонструвати збитки. Катерина Русских з компанії "CASE Україна" додає, що на заморожування темпів кредитування вплинуло зниження кількості платоспроможних позичальників, за яких конкурують банки, і побоювання того, що НБУ знову повернеться до жорсткої політики у зв'язку з ризиком девальвації і знову "висушить" ліквідність.
Звичайно, періодично озвучувані Кабміном і НБУ плани про подальше зниження ставок рефінансування і робочих ставок теоретично створюють передумови до зниження ставок за депозитами і кредитами. Проте самі банки досить стримано реагують на такі "заклики" НБУ, побоюючись можливості "затягування гайок" у будь-який момент і, відповідно, залишаючи місце для маневру.
Озвучуючи прогнози на 2012 р., в компанії "КредитМаркет" відзначають, що найбільш динамічним сегментом ринку залишиться автокредитування - в частині абсолютних обсягів. "Якщо зараз частка продажів у кредит в середньому по ринку не перевищує 15%, то незабаром за рахунок акційних і спеціальних програм можливе зростання до 20% від загальних продажів нових машин. При цьому ставки за стандартними програмами автокредитування знижуватися не будуть до літа 2012-го включно", - вважає генеральний директор "КредитМаркет" Ігор Дурицький. На його думку, зниження ставок можливе тільки за спеціальними та акційними кредитними програмами.
Що стосується кредитів готівкою, то поки що підстав для зміни ставок немає. Обсяг виданих кредитів, ймовірно, зросте на 20-25%. Можлива поява в даному сегменті нових гравців, які будуть, проте, враховувати досвід тих, хто вже "жорстко обпікся".
До літа посилиться роль акційних пропозицій в сегменті споживчого кредитування. Частка продажів товарів у кредит продовжить плавно зростати - до 45-50% від обсягу роздрібних продажів. При цьому кредити будуть пропонуватися в нових сегментах - в мережах, що торгуюють будматеріалами, меблями тощо.
За картковими продуктами перспективи до кінця року дуже нестабільні. Мало того, вважає директор з продажів "КредитМаркет" Денис Раковський, у разі виникнення труднощів можливо стиснення сегмента до стану, коли кредити будуть видаватися переважно за зарплатними картками.
Середня ефективна ставка іпотеки до початку осені збережеться на рівні близько 24% річних у гривні, прогнозують аналітики. При цьому номінальні ставки можуть знижуватися аж до 14-16% річних. Запуск же масштабних державних іпотечних програм позначиться на ставках та обсягах кредитування дуже локально - для досить вузького кола об'єктів і потенційних покупців.
Разом з тим, вважає керівник аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин, доступність кредиту - монета з двома сторонами: одна сторона стимулює кредитну активність і частку ринку, інша - погіршує якість позичальників через зниження вимог. Відповідно, повернення доступних кредитів починає "кульгати" через погіршення якості позичальника. Якщо ж врахувати ризики перед виборами, то восени можливе ситуативне зростання вартості, яке, втім, буде корелювати із загальною дорожнечею ресурсів на міжбанківському ринку і ринку держоблігацій. "Швидше за все, буде розширюватися практика користування картковими кредитами, а також споживчими кредитами, оформленими в магазині", - вважає Андрій Шевчишин.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас