Загнані в вугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Загнані в вугілля

Енергетика
1760
В українській вугільній галузі склалася проблемна ситуація. Не в силах збути видобуте вугілля, держпідприємство "Вугілля України" накопичило на складах близько 400 тис. т нереалізованої продукції. Ринкових механізмів для подолання кризи знайти не вдалося, оскільки вугілля, що видобувається на українських шахтах, і дорожче, і менш якісне. Вирішити цю проблему в майбутньому можна лише переведенням українських ТЕЦ з газу на вугілля, про що раніше заявляла українська влада.
"Українські державні шахти знаходяться на межі зупинки", - заявив вчора під час круглого столу, присвяченого проблемам вугільної галузі, генеральний директор об'єднання "Укркокс" Анатолій Старовойт. На складах назбиралося близько 400 тис. т нереалізованої продукції на суму понад $65 млн. Одне тільки підприємство "Дзержинськвугілля" накопичило близько 100 тис. т вугілля. "Скоро це вугілля почне окислюватися і створить серйозні екологічні проблеми", - говорить Старовойт.
На початку квітня на засіданні у першого віце-прем'єра Валерія Хорошковського керівництво держпідприємства "Вугілля України" звернулося до металургів з проханням викупити надлишок продукції. Нагадаємо, що "Метінвест" викупив 53 тис. т вугілля, причому його відвантаження вже почалися. За даними учасників ринку, ще 200 тис. т придбає група неназваних трейдерів, які розраховують переробити це вугілля на давальницьких умовах. Близько 40 тис. т планує купити "АрселорМіттал Кривий Ріг". За словами голови ради орендарів шахти ім. Засядька Юхима Звягільського, допомагаючи державі, "АрселорМіттал Кривий Ріг" скоротив закупівлі в його підприємства, в результаті чого на складах шахти накопичилося 40 тис. т нереалізованого вугілля.
Перезавантаження складів відбувається незважаючи на те, що обсяг видобутку коксівного вугілля в Україні падає. У минулому році їх видобуток знизився на 1 млн т, до 22 млн т. Не в останню чергу це пов'язано з тим, що попит на українське низькоякісне коксівне вугілля знижується. "В українському вугіллі, що добувається держшахтами, вміст окису заліза і лужноземельних елементів складає близько 23%, в той час як в австралійському та американському - близько 3-5%.
Вміст сірки - 3,5% проти 0,5%", - пояснює директор Українського державного науково-дослідного вуглехімічного інституту Євген Ковальов. З вугілля, що добувається в Україні, можна виробити всього 3,5 млн т якісного коксу, а металургам потрібно 14 млн т, говорить заступник гендиректора об'єднання "Металургпром" Микола Абросімов. При цьому вартість українського вугілля в середньому на $20 вища, ніж імпортного. "Тому щороку обсяг імпорту вугілля до країни зростає. На початку 1990-х частка імпортного вугілля становила 14,7%, а за результатами минулого року - близько 40%", - відзначає Олексій Старовойт. Він додає, що перевиробництво на державних шахтах пояснюється елементарною відсутністю балансу споживання вугілля. Подібна ситуація в галузі вже спостерігалася в 2008 році.
Однак розраховувати на те, що металурги будуть увесь час рятувати "Вугілля України", не доводиться, вважає пан Абросімов. "Сьогодні природний газ стає критично дорогим для металургів, і вони активно переходять на технологію пиловугільного вдування, яка вимагає високоякісного вугілля", - констатує він.
Підвищити якість українського вугілля можливо за рахунок введення жорсткого контролю, без якого в нього додають порожню породу, пояснює аналітик ІК Concorde Capital Роман Тополюк. Втім, навіть в цьому випадку досягти якості, необхідної металургам, з природних причин можливо лише на окремих підприємствах, решту необхідно закривати, стверджує директор енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Омельченко. На думку члена комітету Верховної ради з ПЕК Михайла Волинця ("БЮТ-Батьківщина"), найближчим часом держава навряд чи зважиться на масове закриття шахт. Можливий варіант переведення українських ТЕЦ з газу на вугілля, про що раніше заявляла українська влада. За підрахунками пана Волинця, це зажадає 5-6 млрд грн, в той час як закриття неприбуткових шахт обійдеться в 8 млрд грн. Можливо також розвивати технології газифікації вугілля і видобутку шахтного метану. "Якщо перепрофілюванням не зайнятися, то частина шахт може бути закрита", - резюмує Михайло Волинець.
Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас