Сьогодні починається новий суд над Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні починається новий суд над Тимошенко

Кримінал
847
Київський районний суд Харкова в четвер починає попереднє слухання за звинуваченням екс-прем'єра Юлії Тимошенко у фінансових злочинах в часи керівництва нею діяльністю корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) наприкінці 1990-х років.
Тимошенко, яка засуджена в жовтні 2011 року у "газовій справі" і відбуває семирічний термін у Качанівській колонії Харкова, відмовилася брати участь у попередньому судовому засіданні через хворобу, звернувшись з відповідною заявою до Державної пенітенціарної служби України.
Згідно з попередньо проведеним жеребкуванням, попереднє слухання за звинуваченням Тимошенко буде проводити суддя Київського райсуду Харкова Костянтин Садовський.
За новою справою Тимошенко звинувачується за 5 епізодами: організація заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 років шляхом незаконного отримання податку на додану вартість (частина 3 статті 27, частина 5 статті 191 КК), замах на заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 років шляхом незаконного отримання податку на додану вартість (частина 3 статті 27, частина 2 статті 15, частина 5 статті 191 КК), несплата податку по підприємству ЄЕСУ (частина 3 статті 27, частина 3 статті 212 КК), несплата прибуткового податку, (частина 3 статті 212 КК), вчинення злочину шляхом службового підроблення (частина 3 статті 27, частина 2 статті 366 КК).
Здійсненню цих дій передувало неповернення в державу валютної виручки від експорту металу корпорацією ЄЕСУ в сумі понад 160 мільйонів доларів. Тимошенко звинувачується в тому, що вона, будучи керівником і фактичним власником корпорації ЄЕСУ, за попередньою змовою з колишнім прем'єр-міністром України Павлом Лазаренком здійснила замах на розтрату коштів держбюджету України в особливо великих розмірах шляхом покладання на Кабмін зобов'язань ЄЕСУ перед Міністерством оборони РФ на суму 405,5 мільйона доларів.
Прокуратура заявила позов про відшкодування екс-прем'єром України Тимошенко збитків в сумі 19,5 мільйона гривень за справою ЄЕСУ. Генпрокурор Віктор Пшонка стверджує, що кримінальну справу проти Тимошенко щодо корпорації ЄЕСУ було незаконно закрито в 2005 році під тиском на той час президента країни Віктора Ющенка, відразу після призначення Тимошенко главою уряду.
29 березня прокурор Харківської області Геннадій Тюрін повідомив, що "справа ЄЕСУ" передана в Київський райсуд Харкова. За попередніми заявами правоохоронців, за ці злочини Тимошенко може отримати до 12 років позбавлення волі.
13 квітня глава правління клініки "Шаріте" Карл Макс Айнхойпль повідомив, що стан екс-прем'єра Тимошенко не дозволяє їй брати участь в судовому процесі. Київський районний суд Харкова буде проводити попереднє засідання у справі ЄЕСУ в будівлі Харківського апеляційного суду. Прихильники Тимошенко мають намір провести в цей день акцію перед будівлею суду. Організатори подали заявку на мітинг біля суду (10 тисяч осіб), а потім ходу до Качанівської колонії.
У той же час Харківська міська рада звернулася до суду з проханням заборонити заплановані на 19 квітня акції.
Як відомо, 15 травня Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ (Київ) розгляне касацію захисту Тимошенко на вирок у "газовій справі".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас