Як Україні добитися грошей від МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як Україні добитися грошей від МВФ

Казна та Політика
1015
Україні практично неможливо буде отримати новий кредит МВФ без підвищення тарифів. Крім того, нас можуть не помітити через інші, більш глобальні, проблеми світової економіки.
Весняна конференція Міжнародного валютного фонду, яка почнеться у Вашингтоні 20 квітня, має показати, наскільки економіка планети оговталася від кризи, і чи не чекає її друга хвиля падіння. Поки найбільш впливові економічні організації прогнозують, що світова економіка цього року зросте на 3,5%, в порівнянні з минулими періодами. Крім того, перед зустріччю прогноз щодо розвитку було піднято вперше за кілька років на 0,2% на рік.
У цих умовах Україна повинна довести, що готова йти на переговори заради отримання нового траншу кредиту МВФ. Ще до конференції вона отримала повідомлення валютного фонду про те, що прогноз економічного розвитку країни знижується до 3%. Фонд також прогнозує, що у 2013 році максимальний розвиток економіки України не перевищить 3,5%. І це за умови отримання міжнародної допомоги, а з цим також можуть виникнути великі проблеми.
Адже в березні 2012 року Президент Віктор Янукович заявляв, що зростання цін на газ для населення неможливе, хоча це було умовою нового кредиту від МВФ. Тепер сторони спробують домовитися ще раз, хоча, за даними центру CASE, зараз Київ не дуже популярний на Заході, тому отримати гроші і не підвищувати тарифи в рік виборів буде дуже складно.
З іншого боку, глава уряду Микола Азаров заявив, що розраховує отримати кредит від ЄС до серпня 2012 року. Розміри можливого траншу поки невідомі, але він повинен допомогти Києву обслуговувати зовнішній борг у розмірі $126 млрд. Хоча, на думку аналітиків, зараз Європа може видавати масштабні кредити тільки під гарантії МВФ, або якщо сама отримає такі транші від міжнародних організацій. Тому конференція у Вашингтоні стає такою важливою для всього світу і для України.
Ця конференція також стане перевіркою для нового директора-розпорядника фонду Крістін Лагард, яка ще не проводила таких заходів. "Її глобальна доктрина поки не дуже зрозуміла. Вона виступила за скорочення кредитування ЄС зі світових фондів в кінці 2011 року, тоді це привело до падіння економічних прогнозів Союзу до негативних величин", - розповів "Главреду" Адріан Шоутен з Netherlands Institute of International Relations Clingendael. На його думку, така позиція зараз не дуже популярна, тому Лагард, можливо, спробує висунути нові ідеї.
Світовий прогноз
Ситуація в Україні тісно пов’язана з проблемами світової економіки, за якими нас можуть просто не помітити. Перед конференцією валютний фонд оприлюднив свої прогнози щодо зростання в цьому році. Так, ВВП всіх країн зросте в середньому на 3,5%, в порівнянні з минулим роком. Цей показник трохи нижчий, ніж темпи 2010-го, коли зростання склало 4,2%, але в умовах кризи навіть такий прогрес став несподіваним.
Найбільш швидкозростаючими країнами повинні стати Китай та Індія, які додадуть до своїх ВВП приблизно по 7-8% на рік. Експерти вважають, що КНР, яка таки вирішила поки утриматися від перенаправлення потоків фінансування з експортних галузей на розвиток внутрішніх регіонів, цього року інвестує в розвиток легкої і точної промисловості, за даними Bloomberg, приблизно $75 млрд. і буде активно скуповувати акції по всьому світу. Головною причиною такого кроку, на думку Бо Жує з університету Сингапуру, стане невпевненість Пекіна в своїй політиці перед партійною конференцією, яка назве нових лідерів країни.
Найбільше відставати буде Єврозона, цього року вона, можливо, утримається на нульовому показнику зростання, але існує велика ймовірність її скочування в рецесію. Головною причиною стане невирішеність проблем з суверенними боргами. Введення бюджетної дисципліни за допомогою посилення відповідальності перед центральними органами в Брюсселі поки не зустрічає підтримки в національних урядах. Крім того, в Стабілізаційному фонді ЄС, за оцінками Інституту Брукінгса, залишається приблизно 50 млрд. євро. Це, на тлі вже витрачених 400 млрд. євро, дуже невелика сума, бо Європа зараз дуже потребує фінансування з незалежних джерел.
З приводу України в МВФ заявили, що прогноз економічного розвитку країни знижується з 3,7% до 3% на 2012 рік. У фонді також вважають, що Київ точно не зможе досягти задекларованих урядом минулорічних темпів розвитку 5,2%. Крім того, розвиток кризи в єврозоні призвів до значного падіння цін на метал, який є однією з найбільших дохідних статей українського бюджету.
Новий міністр економіки Петро Порошенко на початку квітня 2012 року вже заявляв, що найближчим часом Україна повинна розморозити програму співпраці з фондом, і це повинно стати обов'язковою умовою продовження реформ в країні. Весняна конференція, на якій будуть визначати політику цієї фінансової організації на майбутній рік, може стати шансом для Києва. В цьому році Україна повинна виплатити за боргами $3,8 млрд., і поки фонд відмовляється відновлювати програму фінансування без підвищення комунальних тарифів і урізування соціальних виплат.
На думку експертів European Centre for International Political Economy, зараз і Європа не поспішає кредитувати Україну, в тому числі з політичних причин. Усі чекають виборів до парламенту, щоб упевнитися в їх демократичності і вже тоді давати гроші.
Грошові потоки
На думку Адріана Шоута, зараз МВФ буде вибирати ті напрямки, куди потрібно направляти кошти в першу чергу. "Значний внесок в активи МВФ здійснюють США, а у них в цьому році вибори, і Вашингтон не дуже хоче розлучатися зі своїми грошима. Вони ще можуть допомогти Брюсселю, але інші програми під великим питанням", - пояснив експерт. На його думку, Крістін Лагард не буде так завзято захищати ідеї збереження зони євро за всяку ціну, як її попередник Домінік Стросс-Кан. Вона більше схильна ввести жорсткі заходи економії в проблемних країнах ЄС, а вже потім видавати гроші під окремі проекти.
Світовий банк також буде більш обережним. Його новий глава більше налаштований на політику збереження коштів. Зараз Джим Ем Кім заявив, що готовий вести переговори з країнами ЄС про виділення кредитів тільки за умови виконання вимог про зниження соціальних виплат і збільшення тарифів для населення. Конференція МВФ, до речі, стане дуже важливою для нового глави Світового банку, який до цього не був відомий у світі фінансів. Його попередник Роберт Зеллік часто виступав з досить екстравагантними ідеями - наприклад, про повернення золоту статусу єдиного резерву у світовій економіці. Тепер новий директор повинен показати, що готовий до реформ, але не займатиметься популізмом.
На конференції у Вашингтоні і валютний фонд, і Світовий банк зможуть представити свої розгорнуті концепції та аргументи. Але акцент на фінансуванні тільки "потрібних" країн і програм, очевидно, збережеться.
Україна таки спробує знайти вихід з дилеми, як можна буде не підняти тарифи для населення і одночасно знову отримувати кредити з міжнародних фондів. Поки експерти оцінюють шанси Києва песимістично, на заході склалася думка, що Україна не хоче йти на поступки, але при цьому бажає отримувати гроші. Поки виходу з цієї ситуації не видно і Києву, можливо, доведеться чекати виборів і вже потім підвищувати тарифи, щоб отримати міжнародну допомогу. Або обіцяти зробити це на конференції навесні. Інших шляхів для отримання такого потрібного кредиту у нас не залишається.
Павло Сивокінь
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас