Кептськi справи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кептськi справи

2645
Процеси перерозподілу прав власності на дрібні банки активізуються. Тільки за останній місяць було оголошено про зміну власників двох банків.
В кінці 2011 р. також можна було спостерігати завершення низки угод щодо продажу банків. Відзначимо, що деякі фінустанови і зараз перебувають у процесі зміни власників.
Непрофільний актив
Зовсім недавно продали свої пакети акцій власники "ТММ-Банку". Він належав однойменному будівельному холдингу, підконтрольному бізнесмену Миколі Толмачову. Примітно, що імена нових власників "ТММ-Банку" не розголошуються.
"Умови операції поки не розкриваються. Це змішаний покупець", - прокоментував продаж Толмачов. Подейкують, що банк купила якась компанія, пов'язана з енергетикою. На початок березня поточного року статутний капітал фінустанови становив всього 66 млн грн., а балансовий - 93 млн грн.
За розміром чистих активів (133 млн грн.) банк займав передостанню, 172-у позицію в рейтингу НБУ. Судячи з усього, він опинився в числі тих, хто не зміг (або власники не вважали за потрібне) довести рівень регулятивного капіталу до 120 млн грн. до початку 2012 р., як того вимагав Нацбанк. Сам Микола Толмачов визнає, що банк був проданий, оскільки не був профільним активом.
"Ми свого часу пропустили період активного росту, банк був корпоративний і не розвивався, як багато фінустанов", - зазначив бізнесмен.
За оцінками учасників ринку, в даному випадку мова йде фактично про продаж порожньої ліцензії, тому максимальна вартість банку може дорівнювати величині власного капіталу - тобто трохи більше $10 млн. Втім, беручи до уваги гостру нестачу капіталу, "ТММ-Банк" цілком міг піти за половину цієї суми.
Буквально кількома тижнями раніше стало відомо про продаж банку "Даніель", який до цього контролювався сім'єю колишнього прем'єр-міністра Валерія Пустовойтенка.
На 1 березня цього року статутний капітал фінустанови перевищував 120 млн грн., а розмір балансового капіталу становив 164 млн грн. Очевидно, банк відповідав нормативу мінімального регулятивного капіталу (Н1). У той же час "Даніель" мав у своєму розпорядженні чисті активи в 1,3 млрд грн.
Цілком можливо, що для подальшого розвитку банку потрібна додаткова капіталізація. Відзначимо, що в травні 2009 р. "Даніель" опинився в епіцентрі скандалу. Тодішній керівник СБУ назвав цей банк у списку викритих у співпраці з одним з конвертаційних центрів.
У свою чергу, екс-Президент України Віктор Ющенко навіть закликав НБУ позбавити такі банки ліцензії. При цьому в самому "Даніелі" такі звинувачення вважають непорозумінням.
Традиційно імена нових власників банку не розкриваються, проте незабаром після укладення угоди до складу наглядової ради банку увійшли колишні співробітники іншої фінустанови - Промекономбанку (м.Донецьк).
Зокрема, головою була призначена Валентина Молчанова, яка раніше обіймала посаду заступника голови наглядової ради донецького банку. Відомо, що рік тому Молчанова була одним з акціонерів Промекономбанку (9,5% акцій).
Нагадаємо, що в кризовому 2009 р. контроль над цим банком отримали співвласники будівельної компанії "Мостобуд" Світлана та Володимир Продивус. Але вже в березні 2010 р. пан Продивус покинув пост голови наглядової ради банку.
Зараз найбільший акціонер фінустанови - "Твоя страхова компанія" (колишня - страхова компанія (СК) "Інтегріті"), якій на початок 2012 р. належали 40,6% акцій банку.
Вхід конем
Що стосується угод, що завершилися в 2011 р., то вони також досить цікаві. Наприклад, в кінці 2011 р. власники вітчизняного "Платинум Банку" продали банк "Восток". Нагадаємо, що дану фінустанову "Платинум Банк" придбав у чеської Home Credit Group, яка покинула український ринок.
За інформацією учасників ринку, контроль над банком "Восток" встановив Володимир Костельман, власник одного з найбільших ритейлерів - Fozzy Group. Це підтверджується непрямими ознаками.
Всі новопризначені члени наглядової ради та ревізійної комісії банку "Восток" працюють в структурах Fozzy. Так, новий голова наглядової ради Андрій Журжій є генеральним директором компанії з управління активами (КУА) "Фоззі Капітал".
Крім того, також в кінці минулого року 100% Конверсбанку були продані групі фізичних осіб. Зокрема, власниками акцій стали Рейніс Тумовс, тодішній голова правління банку, Андрій Стрижак, член наглядової ради банку, та ін. Зазначимо, що Тумовс свого часу очолював "Одеса-Банк", який на початку 2009 р. одним з перших став жертвою кризи і зараз перебуває в стадії ліквідації.
За даними Конверсбанку, зараз його контролює група з 11 фізичних осіб, жодна з яких не володіє істотною участю, тобто часткою більше 10%. До цього фінустанову контролював одіозний російський бізнесмен Володимир Антонов.
Крім того, йому належали банки в Росії (Інвестбанк), Литві (Snoras) і Латвії (Latvijas Krajbanka). Восени минулого року литовський банк Snoras опинився на межі банкрутства і був націоналізований.
У зв'язку з цим 23 листопада Генеральна прокуратура Литви оголосила в розшук Антонова, як акціонера фінустанови. Разом з партнером Раймондасом Баранаускасом його підозрювали в привласненні чужого майна у великих розмірах та підробці документів. Антонов і Баранаускас навіть були затримані в Лондоні, але потім були звільнені під заставу.
Як відомо, восени 2011 р. з'явилася інформація про те, що група компаній "Смарт-Холдинг", підконтрольна бізнесмену Вадиму Новинському, який є одним з основних партнерів Рината Ахметова, зацікавлена в купівлі "БМ Банку".
В кінці січня 2012 р. Новинський підтвердив факт переговорів і повідомив, що остаточне рішення буде прийнято днями. 20 березня виконуючим обов'язки голови правління банку був призначений Геннадій Зоря, який до цього був заступником голови правління банку "Юнекс", підконтрольного "Смарт-Холдингу".
Наглядову раду очолює також представник цієї компанії - Денис Рудєв. Однак минулого тижня "БМ Банк" повідомив про залучення шестирічного субординованого кредиту на $20 млн від "Банку Москви", який зараз належить російському держбанку - ВТБ. Зазвичай у подібних випадках капітал збільшує вже майбутній власник, а не колишній власник.
До моменту здачі матеріалу в "Смарт-Холдингу" не змогли предметно прокоментувати, чи означає цей факт зрив угоди. "Згідно з існуючими домовленостями, сторони не вправі коментувати перебіг та деталі угоди до її офіційного завершення", - заявила прес-служба холдингу.
Новачкам щастить
Крім того, НБУ реєструє все нові банки. Так, нещодавно був зареєстрований банк "Софійський", в лютому - "Меліор Банк". Минулого року з'явилося п'ять нових фінустанов. Як правило, імена конкретних засновників тримаються в секреті від громадськості. Виняток становить, мабуть, заснований минулого року банк "Січ".
Спочатку були чутки, що його реальним власником є Володимир Матвієнко (колишній господар Промінвестбанку), але вони не підтвердилися. У всякому разі, за даними НБУ, на початок 2012 р. основним акціонером банку був Валерій Роздорожний (48% акцій).
Свого часу Роздорожний був партнером Олексія Івченка (екс-глава НАК "Нафтогаз України") по Єврогазбанку. Майже 31% акцій банку "Січ" знаходяться в руках Олега Баланди, власника СК "Капітал-Страхування". Примітно, що істотною участю в цьому банку володіє Ростислав Павліченко, голова правління Єврогазбанку.
Хоча в кризу не встояли більше 20 банків, загальна кількість фінустанов в Україні майже не зменшується. При цьому угоди зі злиття носять одиничний характер і відносяться, скоріше, до великих банків.
Наприклад, минулого року ПУМБ об'єднався з Донгорбанком. На початку поточного року французька група Credit Agricole оголосила, що планує протягом двох років об'єднати дві свої українські "дочки" - "КІБ Креді Агріколь" і "Креді Агріколь Банк".
Час від часу про подібні плани заявляє і італійська банківська група UniCredit Group щодо Укрсоцбанку та Унікредитбанку. Поки неясна доля вітчизняного Фольксбанку (м.Львів), контроль над яким нещодавно отримав Сбербанк Росії, вже володіє однойменною дочірньою структурою в Україні.
Дмитро Гриньків
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас