Експерти: Антикорупційні реформи в Україні проходять дуже повільно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Антикорупційні реформи в Україні проходять дуже повільно

165
Антикорупційні реформи в Україні впроваджуються дуже повільно і з безліччю перешкод. Про це йдеться в оприлюдненому Міністерством юстиції України другому додатковому звіті про стан виконання Україною рекомендацій Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO), наданих за результатами першого та другого раундів оцінки нашої держави.
Як повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович, звіт стосується виконання 17 рекомендацій GRECO, які раніше були визнані виконаними частково.
Згідно з додатковим звітом, з 17 рекомендацій, виконання яких продовжувалося, Україна частково виконала 10 рекомендацій і не виконала 3 рекомендації.
"GRECO відзначає, що основи для боротьби з корупцією (в Україні) закладаються зі створенням Національного комітету по боротьбі з корупцією, прийняттям національної антикорупційної стратегії на 2011-2015 роки і... державної програми щодо попередження корупції й боротьбі з нею на 2011-2015 роки... GRECO хоче підкреслити, що Національний антикорупційний комітет не забезпечує достатнього представництва громадянського суспільства у своїх виконавчих функціях, що викликає особливу стурбованість щодо планування діяльності, а також незалежність у функціях моніторингу... GRECO настійно закликає українську владу вирішити це питання в пріоритетному порядку... Кілька основних питань, таких, як незалежність судової влади, паралельне існування кримінальної та адміністративної відповідальності за корупційні правопорушення, незалежність здійснення аудиту місцевих бюджетів і відповідальність юридичних осіб за корупційні правопорушення... все ще потребують значної уваги" , - йдеться в заяві організації.
В GRECO "висловили жаль у зв'язку з тим, що темпи реформ досі дуже повільні, і законодавчий процес був сповнений перешкод", і закликали українську владу вжити рішучих заходів з метою вирішення неврегульованих питань, а також представити додаткову інформацію щодо подальшого здійснення рекомендацій.
Як відомо, звіт з 25 рекомендацій GRECO було затверджено за результатами перших двох раундів оцінювання України, проведених у 2006 році. Про виконання цих рекомендацій Україна відзвітувала в травні 2009 року. При цьому, в GRECO відзначили, що вважаються виконаними 8 рекомендацій, а 17 рекомендацій - виконаними частково.
Другий додатковий звіт України про стан виконання рекомендацій був затверджений на 54-му пленарному засіданні GRECO, яке відбулося в березні 2012 року. Сьогодні, 18 квітня, дозвіл на оприлюднення звіту було надано Кабінетом міністрів України відповідно до правил і практики GRECO.
Україна приєдналася до Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO) 1 січня 2006 року. Тим самим держава надала згоду проходити оцінку з боку GRECO щодо імплементації в національне законодавство положень Кримінальної та Цивільної конвенцій Ради Європи проти корупції, керівних принципів боротьби з корупцією Ради Європи, прийнятих в рамках виконання програми дій проти корупції, схваленої Радою Європи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас