Маса спокою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Маса спокою

1692
Прогнози для українського ринку праці, запропоновані в грудні 2011 р, цілком себе виправдовують - ринок, як і раніше, залишається у власності роботодавця, а той поводиться досить стримано і обережно.
"Найбільшу активність у залученні нових співробітників проявлять компанії, що працюють у сфері виробництва і реалізації товарів народного споживання, фармацевтики, інформаційних технологій, послуг. Ми спостерігаємо найвищий попит на талановитих менеджерів в сфері активного прямого збуту і прогнозуємо, що ця тенденція збережеться в подальшому", - говорить Олена Грищук, генеральний директор рекрутингової компанії "Форсаж".
За її словами, компанії також будуть мати потребу в унікальних топ-менеджерах, здатних запропонувати ефективні стратегії розвитку. І, звичайно, якийсь "бум" вакансій у сфері обслуговування буде спостерігатися в період проведення Чемпіонату з футболу Євро-2012.
"Кататися, як сир у маслі, в 2012 р. не буде ніхто з претендентів, але залишаються фахівці, які можуть відчувати себе більш комфортно на своїх робочих місцях, ніж деякі їхні колеги. Так, проблем з працевлаштуванням можна не боятися фахівцям агронапрямку, FMCG, IТ-сфери та сфери послуг (готельний бізнес, туризм)", - повідомляє Катерина Скибська, генеральний директор компанії Dopomoga Ukraine.
Експерт пророкує збільшення кількості вакансій для гідів, екскурсоводів, менеджерів з туризму, представників з прийому туристів, керівників туристичних груп та ін.
"Втім, більшість з цих пропозицій також будуть носити сезонний характер - це основна тенденція поточного року", - уточнює Скибська.
Крім того, на її думку, потроху зростає кількість пропозицій в будівництві (в тому числі в сегменті ремонтних робіт), надалі очікується попит на робітників та фахівців сейлз-напрямку: менеджерів зі збуту, продавців, консультантів, торгових представників.
Що стосується звільнень, про які неодноразово заходила розмова ще восени минулого року, то особливо песимістичних прогнозів рекрутери щодо цього поки не роблять.
"Думаю, що масових скорочень вже не буде. Проте основним пріоритетом залишається ефективність бізнесу, перш за все фінансова. Тому неефективних співробітників будуть точково змінювати на більш ефективних", - прогнозує Андрій Кривокоритов, керуючий партнер корпорації "Брейн Сорс".
Скибська вважає, що друга половина року на ринку праці, на жаль, поки непередбачувана: "Ситуацію, що склалася, можна порівняти з повітряною кулькою, яка досягла своєї найвищої точки і має визначитися, в який бік рухатися". І якщо великі міжнародні компанії вже урізали свої витрати і максимально оптимізували робочі процеси, то середній і малий бізнес, імовірно, продовжить скорочувати персонал до кінця поточного року.
Експерт зазначає, що в другому півріччі також можливий "викид" на ринок значної частини адміністративного персоналу. Але для кризової ситуації цей крок типовий: ключових співробітників намагаються утримати за допомогою незначного підвищення зарплат і бонусів, а оптимізація проводиться за рахунок працівників адміністративного спрямування.
"Настав час людей, орієнтованих на процес. Вважаю, що слово "криза" необхідно забути. Є нова реальність. Відтепер зростання економіки в 5-10% на рік буде вважатися хорошим результатом", - міркує Кривокоритов.
У фінансових питаннях на особливі зміни, на жаль, теж розраховувати не доводиться. Найближчий перегляд фіксованої частини заробітних плат в більшості системних компаній експерти обіцяють не раніше 2013 р.
"Кардинального підвищення рівня заробітних плат не передбачаємо. Наприклад, продавцям більшість роботодавців готові трошки підвищувати бонусну частину винагороди, яка напряму залежить від їх результативності", - висловлює думку Грищук.
З нею погоджується і Кривокоритов: за його словами, зростання якщо й буде, то невелике і не для всіх, в середньому воно може скласти 10-15%. При цьому компанії, ймовірно, частіше будуть розділяти посади на важливі і неважливі. Для перших умови мотивації будуть більш індивідуалізовані, для других - стандартизовані, з фокусом на зниження витрат.
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас