Парламент Білорусії ратифікував угоду з РФ про формування цін на постачання і транзит газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент Білорусії ратифікував угоду з РФ про формування цін на постачання і транзит газу

Енергетика
80
Рада Республіки Національних зборів Білорусі (верхня палата парламенту) в середу ратифікував міжурядову угоду з Росією про порядок формування цін (тарифів) при поставці природного газу в республіку і його транспортування по газопроводах, розташованих на її території.
"Угода, підписана в Москві 25 листопада 2011 року, спрямована на створення умов для подальшого розвитку взаємовигідного білорусько-російського співробітництва в газовій сфері і визначає порядок ціноутворення при постачанні природного газу в Білорусію, а також при здійсненні його транспортування по території республіки", - повідомили агентству "Інтерфакс-Захід" в комісії з міжнародних справ і національної безпеки верхньої палати білоруського парламенту.
Раніше цю угоду було також ратифіковано Палатою представників (нижньою палатою парламенту).
У Мінську відзначають, що угода сприятиме створенню рівних умов для провадження діяльності суб'єктами господарювання Білорусії та Росії і подальшої інтеграції в рамках єдиного економічного простору Союзної держави, що відповідає інтересам Білорусії та Росії.
Умовами угоди гарантуються поставки російського газу в обсягах, достатніх для повного задоволення внутрішньої потреби Білорусії, а також закріплюється порядок формування цін на природний газ, що поставляється в республіку. "Реалізація заходів, передбачених угодою, дозволить здійснити значне зниження ціни таких поставок у порівнянні з цінами, що діяли до підписання даної угоди. Це створить необхідні умови для підвищення рівня конкурентоспроможності білоруської продукції на внутрішньому та зовнішніх ринках", - вважають в парламенті Білорусі.
Як заявила, виступаючи в Раді Республіки заступник міністра енергетики Римма Філімонова, ефект для Білорусі від даної угоди в 2012-2014 роках складе близько $7,5 млрд.
Вона пояснила, що угода розрахована до кінця 2014 року у зв'язку з тим, що з 1 січня 2015 року країни Митного союзу планують перейти на рівнодохідні ціни на газ. "Якщо до 1 січня 2015 року учасники Митного союзу не вийдуть на рівнодохідні ціни, то ціна на природний газ для Білорусії буде формуватися відповідно до цієї угоди", - пояснила Філімонова.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас