Кабмін позбавив ЄДАПС голограм на акцизних марках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін позбавив ЄДАПС голограм на акцизних марках

573
Кабінет міністрів України на засіданні 18 квітня прийняв постанову "Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 28 травня 2003 р. № 822-8 та від 21 травня 2008 р. № 486", згідно з якою державному поліграфічному комбінату "Україна" наказано відмовитися від використання в акцизних марках такого способу захисту, як голограма.
Відомо, що саме цей спосіб захисту надає консорціум ЄДАПС. Вартість голограми в ціні акцизної марки становить 6 копійок, в середньому зо рік виробляється і використовується при реалізації тютюнової та алкогольної продукції 6 млрд акцизних марок.
Комбінату "Україна" наказано забезпечити захист акцизної марки надійнішим способом, ніж голограма, перевірити достовірність яких може лише одна лабораторія в країні - лабораторія Міністерства фінансів.
Крім того, на засіданні уряду прийнято рішення змінити дизайн акцизної марки, який не змінювався вже більше 4 років, тоді як світова практика передбачає його зміну кожні 2-3 роки.
На звільнені від закупівлі у ЄДАПС кошти (360 млн грн щорічно) прийнято рішення придбати обладнання та налагодити власне виробництво пластикових посвідчень паспортів і полікарбонатних сторінок. В уряді розрахували, що виробництво цих документів на базі держпідприємства дозволить зменшити ціну, за якою реалізуються документи громадянам, в 4 рази.
Нагадаємо, перший удар по голограмах завдав президент України Віктор Янукович, підписавши в березні 2011 року указ про скасування указу від 15 листопада 2000 року № 1239 "Про захист документа і товарів голографічними захисними елементами".
На початку лютого 2011 року уряд вирішив відмовитися від послуг консорціуму ЄДАПС і відновити державний контроль над виробництвом захисних знаків і документів суворої звітності.
Зокрема в липні 2011 року "Вісник держзакупівель" повідомив про заплановану МВС купівлю обладнання ЄДАПС для "впровадження закордонних паспортів з біометричними даними" вартістю 60 млн грн. Це означає, що якщо МВС отримає на баланс все необхідне обладнання, у нього з'явиться можливість виробляти паспорти самостійно.
Зі свого боку народний депутат від Партії регіонів Василь Грицак, який заперечує свою причетність до консорціуму ЄДАПС і просить називати його "депутатом, який підтримує технології, що використовуються ЄДАПС", підтвердив в ЗМІ інформацію про те, що зараз ведеться боротьба за право виробництва біометричних паспортів. За його словами, в даний час лобіюється схема створення нового підприємства, яке буде виготовляти бланки самостійно. "Мова йде про закупівлю обладнання на суму 150 млн євро", - уточнив він.
Як повідомляло ZN.UA, в Україні діяло 88 видів голограм для найрізноманітніших видів документів суворої звітності, які щороку закуповуються в інтересах держави в мільйонах примірників. В інтерв'ю "Дзеркалу тижня. Україна" голова Держпідприємництва Михайло Бродський оцінив розмах "викачування" концерном ЄДАПС коштів з України в 8 млрд грн щорічно.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас