Впертість депозитів насторожує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Впертість депозитів насторожує

Кредит&Депозит
5068
Депозитний портфель банків у березні виріс більш ніж на 7 з половиною мільярдів гривень. І тепер їх обсяг 497,31 млрд гривень. Принципові для НБУ в березні два моменти - приріст депозитної бази відбувся в основному за рахунок збільшення внесків в національній валюті і від фізосіб, і від юросіб. І, що найцікавіше - відновилося зростання залишків на рахунках юридичних осіб, після того, як два попередні місяці вони тільки забирали депозити. Приплив саме гривні, не відкидають експерти, може бути пов'язаний з відновленням зростання ставок за гривневими депозитами і зниженням девальваційних очікувань і населення, і бізнесу.
У березні депозити стабільно пішли в систему після двох місяців невизначених тенденцій. Так, за підсумками січня, загальна депозитна база впала на 0,1%, а за підсумками лютого виросла всього на 0,5%. Пересічні українці хоч щось приносили в банки, а ось юрособи гроші тільки вилучали. Приплив обсягів депозитів фізичних осіб не міг перекрити відтік з рахунків осіб юридичних. Тому, загальна депозитна база за два місяці виявилася майже такою ж, як на початок року. Низькі темпи зростання депозитів, припускають фахівці, могли стати однією з причин тенденції, яку давно не очікували - відновлення зростання депозитних ставок. "Тут більше впливає макроекономіка, внутрішня ситуація, фінансові потоки усередині країни", - вважає експерт ринку Микола Івченко.
Його підтримує і директор казначейства комерційного банку Олексій Козирєв. "Багато залежить від реальної політики кожного з банків. У деяких банках, де значну частку в пасивах займають внески громадян, неможливо різке зниження ставок. Тому що тоді відбудеться відтік пасив і у банку впаде необхідний рівень ресурсів", - зазначив він.
Подорожчання депозитів у лютому підтвердили і в НБУ. Згідно з його статистичними звітами, середньозважена вартість депозитів у гривні виросла на 0,25% до 10,5%. Тоді як в січні, навпаки, цей показник впав майже на 1%. Зафіксовано зростання і за індексом депозитних ставок Томсон Рейтерс. "Індекс доводить це. Але зростання не різке, а поступове і невелике. До того ж, це відбувається на тлі проведення банками різних акцій. В основному, з акційними програмами, спрямованими на залучення внесків, вийшли банки, які активізувалися в сегменті споживчого кредитування. Прибутковість в споживчому кредитуванні злітає до 60%. Така прибутковість перекриває будь-яку ставку за депозитом", - вважає директор департаменту роздрібного бізнесу комерційного банку Марина Нестеровська.
Глобальне непорозуміння
Проте, останні лютневі підвищення ніщо, в порівнянні з основною тенденцією - глобальне втримання ставок на високому рівні. Їх поточний рівень з початку 2012 року вищий, ніж рік тому, як мінімум, на третину. "Чому вартість ресурсів до цих пір висока? Цілком очевидно, що на це вплинув рівень проблем з ліквідністю в кінці минулого року. Треба розуміти, що не всі банки вибрали політику прийому короткострокових ресурсів і багато брали дорогі ресурси на рік. І цей дорогий пасив буде тягнутися за банківською системою до кінця року", - називає одну з причин заступник голови правління комерційного банку Світлана Черкай.
Зростання ставок рік тому сталося через дефіцит гривневого ресурсу і боротьбу Нацбанку з інфляцією і курсом, констатують фахівці. Сьогодні регулятор потроху послаблює свої монетарні лещата, оскільки частково завдання виконав - знизив інфляцію.
Але навіть незважаючи на наявність ліквідності в системі на рівні 18-20 млрд гривень, банкіри не поспішають знижувати ставки за депозитами. По-перше, ця ліквідність, в основному, коротка. По-друге, знижувати ставки заважає невпевненість в прогнозованості дій регулятора. Банкіри посилаються на історію і негативний досвід минулого року. Коли на тлі здешевлення гривневого ресурсу, кредити хорошим позичальникам вже видавали до 13-15% річних. "Було багато ліквідності на ринку. І для блакитних фішок для великих держкомпаній з хорошим фінансовим становищем вартість кредитного ресурсу була менше 15%. Це тривало кілька місяців. І банки почали вірити в те, що є якісь нові бюджетні реалії і в діяльності НБУ. Крім того, вірили, що це буде зберігатися довго. Саме тому банки завантажувалися річним ресурсом. Але вже через три місяці, в результаті низки регуляторних дій, стискання грошової маси з метою попередження девальваційних очікувань, ставка залучення склала вже 18% річних. Це через три місяці після того, як вони видали кредити під 13-14%. А вже на перехідний період з 2011 на 2012 рік - коштували до 25% річних. Тому зараз, незважаючи на те, що ліквідність є, і вона не така дорога, як в кінці 2011 - ого, настороженість зберігається. Справа в тому, що немає розуміння: скільки буде коштувати ресурс на кінець року. Тому, я вважаю, що банки змушені перезакладатися на можливе потенційне зростання залучень в кінці 2012 року", підкреслив голова правління комерційного банку Ігор Юшко.
Регулятор одумався?
Сьогодні Національний банк намагається виправити ситуацію. Змінено норми резервування, знижені робочі ставки НБУ - облікова і рефінансування. Однак поки зміни в відсотковій політиці банків малопомітні. Зниження, якщо і буде, то незначне, вважають експерти. Про суттєве зниження поки можна взагалі і не мріяти. "Стали зростати кризові явища, ставки виросли до 16%. Ймовірно, ми до 14% по гривні повернемося, можливо, тільки в 2013 році. Може, в середині року, може раніше, а може і пізніше. Швидше за все, це відбудеться, коли ситуація у світовій економіці почне проявляти ознаки відновлення. Тоді, з поточних 16%, вони знизяться до 15-14,5%. Але не більше", - вважає Микола Івченко.
"Реальне здешевлення гривні ми зможемо отримати тільки ввівши пенсійну реформу і отримавши довгостроковий ресурс. Це очевидно. Навіть ніяково якось про це стільки разів говорити. Це не швидкий ефект. Це займе не менше 3-4 років після проведення реформи, формування довіри", - підсумував Ігор Юшко.
Дорогий ресурс не дозволяє бізнесу розраховувати на дешеві позики. Тому багато його представників сьогодні йдуть іншим шляхом - заробляють на депозитах. Краще покласти гроші в банк і без клопоту і будь-яких витрат отримати дохід 16%. Тим більше, ще й не кожен бізнес дасть такий дохід. Може, тому в березні саме депозити юросіб активно потекли в систему, припускають фахівці. Тоді як наростання депозитів фізичних осіб сповільнило темпи.
Вікторія Бойко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас