Як уникнути кругообігу корупціонерів у системі влади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як уникнути кругообігу корупціонерів у системі влади

Казна та Політика
1636
Перманентне політичне протистояння в Україні в двохтисячних роках сприяло розкладанню інститутів влади. Демократію підмінили вседозволеністю.
Корупція набула масштабів національного лиха - підірвала віру громадян у власну державу, значно обмежила її розвиток. Зламавши управлінську дисципліну, стала однією з ключових причин гальмування будь-яких реформ. Корупційні дії вбивають конкуренцію, знижують темпи модернізації економки.
Президент України окреслив болючу проблему чітко, підкресливши, що корупція в Україні перетворилася на спосіб існування бюрократичного апарату. Глава держави зажадав істотної активізації роботи і підвищення ролі Національного антикорупційного комітету, поклавши забезпечення його діяльності на Апарат Ради національної безпеки та оборони.
За останній рік істотно відкориговано законодавство, схвалені Національна антикорупційна стратегія на 2011-2015 рр. і Державна програма щодо запобігання та протидії корупції. Нові норми, як це прийнято в цивілізованому світі, містять правові механізми запобігання та протидії корупції, як в публічній, так і в приватній сферах. Останні зміни в українському законодавстві позитивно оцінили в європейській організації GRECO.
Як виконавчий секретар Національного антикорупційного комітету, я можу стверджувати: нам цілком під силу переламати ситуацію. Сьогодні для цього є головне - політична воля.
У світі досить країн, які довели: упоратися з корупцією можливо. Наприклад, Сингапур за кілька десятиліть досяг колосального прогресу. При цьому мова йде про країну, де за словами її багаторічного лідера та автора місцевих реформ Лі Куан Ю, "корупція була складовою частиною азіатського способу життя".
Діяти рішуче та ефективно
Щоб значно знизити бажання чиновників займатися корупцією, необхідно забезпечити виконання простого принципу: можливі втрати повинні бути більш значущими, ніж вигоди від корупційних злочинів.
Максимально чітке визначення всіх видів корупції має позбавити корупціонерів можливості ховатися за розмитими формулюваннями. Значний крок у цьому напрямку зроблений з ухваленням Закону "Про засади запобігання та протидії корупції". У цьому документі чітко визначені такі терміни, як "корупційне правопорушення", "неправомірна вигода", "конфлікт інтересів".
Необхідно посилити покарання за корупційні злочини. Саме такі рекомендації дають Україні європейські експерти, і це вже передбачено антикорупційною Стратегією.
Безумовно, процес не буде безболісним, але ми повинні максимально посилити позицію держави в цьому питанні. Сумарно за останні 2 роки (2010-2012), за даними МВС, до кримінальної відповідальності притягувалося 388 депутатів різних рівнів і різної партійної приналежності, сотні високопоставлених працівників міністерств і відомств, регіональних та місцевих адміністрацій, мери міст і сільські голови. Тільки в 2011 році в результаті розслідування більш ніж 2-х тисяч справ до кримінальної відповідальності притягнуто 999 чиновників. Вважаю, це тільки початок. Але справа - не в кількості кримінальних справ, а в їх якості і доведенні до адекватного покарання.
Тому життєво важливо прискорення реформи правоохоронних органів - лише викоренивши корупцію в їх рядах можна очікувати значних результатів у боротьбі з корупцією в усій владі. З цією метою 6 квітня Президент України створив Комісію, завдання якої - підготувати системні пропозиції щодо комплексного реформування правоохоронної системи країни. Повинно бути усунуто дублювання повноважень різних органів, оптимізована їх чисельність, і найголовніше - максимально підвищена ефективність. Ми повинні здійснити точну настройку всіх структур, задіяних у боротьбі з корупцією.
Також необхідне продовження судово-правової реформи - тільки незалежна та ефективна судова система зможе забезпечити адекватне покарання корупціонерам.
Важливий принцип: у боротьбі з корупцією не буде винятків. Всі повинні відповідати перед законом - незважаючи на ранги, колишні заслуги чи партійну приналежність.
Підвищити відкритість влади
Роботу державного апарату необхідно робити більш прозорою і зрозумілою, гранично позбавленою "людського фактора" в питаннях регулювання та дозвільної діяльності. Важливо прискорити реформу системи адміністративних послуг. На жаль, за останні 20 років вона перетворилася на легалізовану модель поборів із бізнесу і простих громадян. Чиновники нав'язували адмінпослуги фактично з власної примхи. За останні 1,5 року проведена значна робота - скасовані багато послуг, ліквідовані тисячі посередницьких підприємств, створений і допрацьовується відкритий реєстр адмінпослуг, який можна знайти на сайті Мінекономрозвитку. Тепер кожен може побачити весь список як безкоштовних, так і платних послуг, а також - їх реальну вартість.
Автоматизація системи управління та її оптимізація дозволить мінімізувати корупцію в державній системі. Максимально спростивши процедури і забезпечивши доступність найбільш повної інформації про них, ми позбавимо чиновника багатьох можливостей для зловживання своїм становищем.
Крім цього ми посилюємо процедури вступу на державну службу. Існування створеного Міністерством юстиції реєстру чиновників, спійманих за руку при корупційних діях (в ньому вже близько півтори тисячі прізвищ), дозволить уникнути кругообігу корупціонерів в системі державної влади, раніше властивого Україні.
Важливо усунути деформацію суспільної свідомості, коли чесний чиновник сприймається як явище незвичайне. Поступово, крок за кроком ми повинні позбавити корупцію ореолу неминучості, створити і змусити працювати нормальні, некорупційні схеми взаємодії громадян з будь-якими державними інститутами - від системи освіти до виборчої системи.
На цьому шляху доведеться долати таємний і явний опір тисяч чиновників. Але нами повинні рухати не тільки впевненість у власній правоті, а й усвідомлення того, що чесних людей набагато більше, ніж тих, хто спекулює на власній наближеності до влади.
Ми повинні налаштувати всі державні механізми на протистояння корупції та максимально включити в цю боротьбу все суспільство. Лише об'єднавши зусилля, ми зможемо досягти значних результатів. Тільки від нас залежить, як швидко ми зможемо подолати цю перепону на шляху ефективного розвитку нашої країни. Діяти треба жорстко і рішуче.
Андрій Клюєв
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас