ЄЦБ треба знизити відсоткові ставки, продовжити стимулювати зростання економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ треба знизити відсоткові ставки, продовжити стимулювати зростання економіки

114
Європейському центральному банку (ЄЦБ) треба знизити базові відсоткові ставки і продовжити проводити антикризові заходи, щоб допомогти зростанню економіки єврозони і підтримати банківську систему, вважає Міжнародний валютний фонд (МВФ), заяву якого наводить агентство Bloomberg.
"Враховуючи широку необхідність бюджетної консолідації, основна відповідальність за підтримання зростання лягає на грошово-кредитну політику, - йдеться в огляді світової економіки МВФ World Economic Outlook. - ЄЦБ необхідно знизити базові відсоткові ставки, і в той же час продовжити вдаватися до нестандартних заходів, спрямованих на боротьбу з проблемами капіталізації і ліквідності банків".
У грудні 2011 року ЄЦБ знизив базову відсоткову ставку до рекордного мінімуму в 1% річних і направив у банківську систему 1 трлн євро, щоб забезпечити кредитування домогосподарств і компанії. Економісти також очікують, що європейський ЦБ запустить програму викупу держоблігацій у випадку, якщо криза знову посилиться.
Тоді як два раунди довгострокового кредитування банків (Long-Term Refinancing Option, LTRO) допомогли "знизити тиск на банківський сектор" і "стабілізувати настрої на ринку", подальше зниження базових відсоткових ставок "запевнить в тому, що темпи інфляції відповідають цільовому рівню в середньостроковій перспективі і забезпечить захист від ризику дефляції, тим самим сприяючи такій необхідній конкурентоспроможності", відзначає МВФ.
Між тим, згідно з останніми даними, інфляція в єврозоні в березні склала 2,7% четвертий місяць поспіль, перевищивши прогнозовані економістами 2,6%, тоді як ЄЦБ встановив цільову інфляцію на рівні "нижче 2%".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас