Призначено керівника Рахункової палати. На черзі ротації в Ощаді? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Призначено керівника Рахункової палати. На черзі ротації в Ощаді?

377
Верховна Рада минулого тижня обрала на черговий термін новим головою Рахункової палати Романа Магуту. За його кандидатуру в результаті таємного голосування проголосували 243 депутати, проти - 14.
Новий керівник Рахункової палати цілком очікувано отримав позитивну характеристику від голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, який заявив, що Магута на посаді голови Рахункової палати об'єднає Україну.
Магута довгий час навчався в Тернопільській області, потім в Донецькій, а останні 5 років живе і працює в Києві. Тому його кандидатура "пов'язує" Україну, - сказав Єфремов. Хоча голова фракції ПР визнав, що у новопризначеного голови Рахункової палати не було досвіду роботи на державній службі або в політиці.
До нового призначення Магута обіймав посаду першого заступника голови правління Державного Ощадного банку.
У зв'язку з цим експерти задаються не менш важливим питанням - хто саме займе звільнене крісло в правлінні Ощадбанку. Переоцінити значимість цього "крісла" важко, - вважають експерти, - тільки один той факт, що в функціоналі першого заступника - керівництво Кредитним комітетом банку, вже дає уявлення про його роль в даній державній фінансовій установі.
Також, це питання актуальне ще й в світлі того, що Ощадбанк, швидше за все, буде грати серйозну роль у реалізації соціальних ініціатив Президента України. У тому числі, в частині виконання програми щодо доступних іпотечних кредитів для населення.
Таким чином, напевно, на нового ТОП-менеджера буде покладено широке коло питань, які мають, крім фінансового, ще й соціально-політичне значення.
У банківському співтоваристві зараз активно обговорюються можливі кандидатури. За словами експертів, з числа керівників банківських установ і фінансових експертів, вакантну посаду, прогнозовано, займе представник одного з трьох регуляторів фінансового ринку. Це може бути протеже Національного банку, Державної комісії регулювання ринків фінансових послуг або Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.
Також ходять чутки і про активне лобіювання з боку деяких фінансово-промислових груп своїх представників на цю посаду. Однак, навряд чи влада дозволить якійсь групи посилитися за рахунок контролю над головним державним банком країни.
Сумнівно, що процес визначення затягнеться надовго. А за рівнем новопризначеного першого заступника голови правління і його спеціалізації можна буде орієнтовно розрахувати акцент політики Ощадбанку в короткій та довгостроковій перспективі.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас