Економіка Іспанії вступила в смугу рецесії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка Іспанії вступила в смугу рецесії

Казна та Політика
360
ВВП Іспанії в I кварталі поточного року знову знизився після падіння на 0,3% в IV кварталі минулого року, заявив глава Центробанку країни Мігель Анхель Фернандес Ордонес, слова якого наводить агентство MarketWatch.
Точного показника Ордонес не озвучив, додавши, що падіння економічних темпів II квартал поспіль негативно позначається на показниках безробіття і загострює побоювання щодо спроможності країни виконати зобов'язання щодо скорочення дефіциту бюджету до 5,3% ВВП з 8,5%,
"Ситуація екстраординарна. Невелике відновлення економіки, яке спостерігалося в середині минулого року, зійшло нанівець", - зазначив Ордонес. На цьому тлі чиновник позитивно оцінив заходи ЄЦБ з уливання ліквідності у фінансову систему єврозони шляхом трирічних безлімітних аукціонів.
Побоювання за Іспанію посилилися в останні тижні, в тому числі через різке зростання прибутковості держоблігацій країни. У вівторок Мінфін провів чергове розміщення на загальну суму 3,178 млрд євро. Прибутковість за річними векселями зросла до 2,62% з 1,42% в березні, а прибутковість за паперами з терміном погашення через 18 місяців склала 3,11% проти 1,71% в березні.
Країна в кінці минулого року прийняла масштабні заходи економії з метою скорочення держборгу і дефіциту бюджету. Зокрема, уряд країни зобов'язався у найближчі два роки підвищити податки, що має принести в казну додатково 6,2 млрд євро. Крім того, було вирішено скоротити на 18% роздуті штати держустанов, а також витрати на їх утримання. Це дасть економію в 8,9 млрд.
Тим часом Міжнародний валютний фонд і багато експертів попереджали, що занадто старанне "затягування поясів" стане однією з причин скорочення економіки і може призвести до рецесії.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас