Експерт: Дешевий газ для населення України - це ілюзія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Дешевий газ для населення України - це ілюзія

Енергетика
552
Дешева ціна на газ для населення є ілюзією, адже люди платять реальну ціну тільки через інші схеми - вони переплачують при купівлі товарів і послуг. Про це розповів провідний експерт Центру Разумкова Володимир Омельченко.
"Вартість природного газу для населення у нас більш ніж вчетверо менша, ніж для промислового сектора. Це абсолютно ненормальна ситуація", - сказав Омельченко.
Експерт зазначив, що оскільки газ власного видобутку йде для населення, то у державних компаній, які видобувають природний газ, немає інтересу до того, щоб вкладати гроші і немає можливості залучати кредити та інвестиції, коли ціна штучно занижена. "І це не означає, що населення не оплачує вартість природного газу - воно платить. Ілюзія дешевого газу тільки створюється. Адже населення платить за дешевий газ, але все це перекладається на промисловість, тому коли населення купує товари і послуги, воно переплачує за них", - зазначив Омельченко.
Також він зазначив, що йдуть серйозні бюджетні втрати від недофінансування газового сектора. "Ви знаєте, що з державного бюджету щорічно йдуть мільярди доларів на утримання НАК "Нафтогаз". Тільки вдумайтеся, що монополіст з видобутку, транспортування та постачання природного газу щорічно дотується на мільярди доларів з державного бюджету або золотовалютних запасів Національного банку України. Тобто фактично ті гроші, які населення могло б одержати через соціальні послуги - на охорону здоров'я, на освіту та інші речі, йдуть на підтримку неефективної роботи НАК "Нафтогаз України", - додав він.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас