Росія попросила Україну допомогти з транзитом газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія попросила Україну допомогти з транзитом газу

Енергетика
1240
Компанія Nord Stream з 15 квітня припинила роботу з прокачування газу по "Північному потоку" у зв'язку з плановим ремонтом, який триватиме до кінця місяця. Під час ремонту призначений для транспортування по "Північному потоку" газ Росія планує поставляти до Європи за допомогою української ГТС, пише ZN.UA.
Як повідомило керівництво компанії своїм газотранспортним партнерам, зокрема Україні, ці планові роботи з налагодження систем управління будуть здійснюватися для подальшої інтеграції двох гілок газопроводу "Північний потік" в єдину автоматизовану систему.
"В період налаштування, тестування та сертифікації інтегрованої системи управління потік газу буде перекритий на російському і німецькому берегах. Компанія Nord Stream офіційно повідомила всім зацікавленим сторонам про припинення транспортування і закінчила всі підготовчі роботи. Крани будуть закриті 15 квітня 2012 року. Після проведення необхідних тестів і закінчення сертифікації в кінці квітня Nord Stream відновить транспортування газу", - йдеться в повідомленні прес-служби.
На час ремонту та налагоджувальних робіт Газпром звернувся до Нафтогазу України з проханням перекачувати заплановані обсяги експортного російського газу, зокрема, до Німеччини. Наскільки відомо з джерел в Міненерговугілляпромі, українські газотранспортники допоможуть росіянам з транзитом газу. Це також є додатковим заробітком для української ГТС і черговим підтвердженням надійності і оперативності її роботи.
Однак ніхто не взявся прогнозувати, наскільки зменшиться транзит російського газу по українській ГТС після відновлення роботи "Північного потоку".
Після введення в експлуатацію обох гілок до кінця 2012 року газопровід зможе щорічно поставляти до 55 мільярдів кубометрів російського газу в Європу через Балтійське море в протягом як мінімум 50 років, повідомили в компанії. Робота над другою гілкою завершиться найближчим часом. Потім три секції газопроводу будуть з'єднані між собою на дні моря в двох точках - в середині травня в шведських водах і на початку червня біля узбережжя Фінляндії. Влітку завершаться пусконалагоджувальні роботи, і почнеться заповнення другої гілки буферним газом, після чого вона буде готова до введення в експлуатацію у складі єдиної транспортної системи, відповідно до графіка - до кінця поточного року.
Зазначимо, "Північний потік" є альтернативою транзиту російського газу в Європу в обхід України. У число акціонерів проекту входять Газпром (51%), німецькі E.On Ruhrgas (15,5%) і Wintershall AG (15,5), голландська NV Nederlandse Gasunie (9%), французька GDF Suez (9%).
Представники Газпрому раніше заявляли, що після реалізації всіх запланованих Газпромом газотранспортних проектів, значення української ГТС в транзиті російського газу буде зведено до нуля. Однак в Єврокомісії вважають інакше - враховуючи, що потреба в природному газі в найближчі роки буде зростати, українська ГТС залишатиметься важливим шляхом його поставки в Євросоюз і на весь континент, заявляв раніше представник ЄК.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас