В Держдумі вважають, що для створення ЄврАзЕС потрібна лише згода України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Держдумі вважають, що для створення ЄврАзЕС потрібна лише згода України

350
Перший заступник голови комітету Державної думи Росії з міжнародних справ, координатор майданчика Євразійський діалог при російському Європейському парламентському клубі Андрій Климов вважає, що на першому етапі створення Євразійського Союзу було б цілком достатньо участі Росії, Білорусі, Казахстану та України. Про це він сказав в інтерв'ю російському виданню "Коммерсант".
"У мене особисто є відчуття, що якщо ми зараз якимось чином зможемо переконати наших українських друзів і сусідів брати участь у цьому проекті, то на першому історичному етапі цього б вистачило. Три держави, які є членами Митного союзу (Росія, Білорусь і Казахстан), і Україна", - сказав він, відповідаючи на запитання про те, яким він бачить склад Євразійського союзу в разі його створення.
На думку Климова, саме такий компактний формат Євразійського союзу міг би принести організації успіх. "Тріо РФ-Білорусь-Казахстан плюс, по можливості, Україна. Я б, чесно кажучи, як експерт і економіст, бачив квартет. Навіть не як депутат. Квартет це було б добре", - зазначив він.
На противагу він навів в приклад Європейський Союз, який, на думку Климова, занадто швидко розширився і тим самим допустив помилку. "У чому помилка Євросоюзу? Вони занадто швидко розширилися. Останній десяток держав, який до них прийшов, - це і призвело до того, до чого призвело: все захиталося. У них політика пішла попереду економіки. Ми не повинні піти таким шляхом", - вважає депутат.
На думку Климова, у Росії, Білорусі, Казахстану та Україні більш тривалий, ніж в ЄС, досвід інтеграції, їх об'єднує російська мова, досвід спільної митниці і єдиної валюти.
Климов додав, що Євразійський союз буде важливішим від Митного союзу і Єдиного економічного простору, що формується, оскільки матиме гуманітарну складову, елементи єдиної зовнішньої та оборонної політики. "Ми не збираємося створювати спільну армію, але збройні сили будуть комплектуватися обладнанням і отримувати сервіси з нашої якоїсь спільної економічної системи", - повідомив він.
Майданчик "Євразійський діалог" покликаний стати місцем для неформального обговорення питань, пов'язаних зі створенням Євразійського союзу.
Нагадаємо, прем'єр-міністр РФ Володимир Путін вважає, що ідея створення Євразійського союзу може бути реалізована не раніше 2015 року.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас