Європейці і азіати по-різному сприймають міміку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейці і азіати по-різному сприймають міміку

184
Вчені дійшли висновку, що азіати і європейці по-різному сприймають міміку.
Вчені зробили такий висновок, поставивши під сумнів гіпотезу Чарльза Дарвіна про універсальність людської міміки, пише Lenta.ru.
Під час дослідження вчені використовували комп'ютерні моделі облич європеоїда і азіата, щоб створити бібліотеку різних мімічних зображень. Вирази віртуальних облич формувалися підняттям або опусканням куточків рота, розширенням або звуженням очей та іншими подібними прийомами в різних комбінаціях.
Всього було створено 4800 зображень, які потім запропонували оцінити піддослідним - вони мали вибрати вид емоції, яку виражає обличчя, з шести базових, визначених Дарвіном: радість, подив, страх, відраза, злість і печаль. Після цього потрібно було визначити інтенсивність емоції за п'ятибальною шкалою. Отримані відповіді перевіряли на узгодженість сприйняття у різних піддослідних.
Добровольці в процесі експерименту були розділені на дві групи - перші 15 осіб були недавніми іммігрантами зі Східної Азії (автори відбирали тільки тих з них, хто мав до цього мінімальні контакти із Заходом). Друга, контрольна група, була складена з європеоїдів. Якби емоції були універсальні, то одному і тому ж виразу обличчя піддослідні приписували б однакові емоції. Однак це спостерігалося тільки в контрольній групі, представленій європеоїдами. Вони приблизно однаково розподілили представлені 4800 облич по шести групах.
У групі азіатів згода була досягнута тільки щодо усмішки, яка для всіх означала радість. Іншим виразам облич члени азіатської групи приписували різні емоції з дарвінівського набору. Це, на думку авторів, говорить про те, що дарвінівський набір не відображає базові емоції, характерні для азіатів.
Чарльз Дарвін у своїй книзі "Вираження емоцій у людей і тварин" ґрунтувався на тому, що всі люди сприймають емоції однаково. Якби емоції були культурними рисами, то вони неминуче розійшлися б в різних культурах - у одних народів посмішка, наприклад, означала б не те, що у інших. Оскільки це не так, - міркував Дарвін, - то міміка є вродженою, а не набутою характеристикою людини. Результати нової наукової роботи говорять про те, що, можливо, культура відіграє в сприйнятті міміки трохи більшу роль, ніж передбачалося.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас