Інфляція у Великобританії несподівано прискорилася в березні вперше за півроку - до 3,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція у Великобританії несподівано прискорилася в березні вперше за півроку - до 3,5%

Казна та Політика
86
Інфляція у Великобританії прискорилася в березні 2012 року до 3,5% в річному обчисленні порівняно з 3,4% в лютому, свідчать дані Національного статистичного управління країни.
Зміна показника не виправдала очікувань аналітиків, опитаних агентством Bloomberg, які в середньому прогнозували збереження інфляції на рівні 3,4%. Посилення інфляційних тенденцій у Великобританії було першим за шість місяців.
Підвищення споживчих цін відносно лютого склало 0,3%, як і очікувалося.
Зростання індексу CPI Core, що не враховує ціни на продукти харчування, алкоголь, тютюн та енергоносії, минулого місяця прискорилося до 2,5% з 2,4% в лютому при консенсус-прогнозі в 2,3%.
Роздрібні ціни (індекс RPI) підвищилися в березні на 0,4% в порівнянні з попереднім місяцем, коли підйом становив 0,8%. У річному вираженні приріст показника склав 3,6% проти 3,7% в лютому. Зміни обох показників співпали з очікуваннями ринку.
"Інфляція в подальшому буде знижуватися, хоча ми ще далекі від цільового рівня. Наш прогноз не передбачає подальшого кількісного стимулювання економіки, оскільки в такій ситуації складно вимагати більшого, посилаючись на ризик дефляції", - заявив економіст Scotia Capital Алан Кларк.
Тим часом керівники Банку Англії, як і раніше, вважають, що темпи інфляції різко знизяться в поточному році через високе безробіття та загальну слабкість економіки, що полегшить становище споживачів.
Темпи інфляції у Великобританії перевищують цільовий показник британського ЦБ, що становить 2%, щомісяця з грудня 2009 року і залишаються вище верхньої межі цільового діапазону в 3% з березня 2010 року. У зв'язку з цим голова ЦБ Мервін Кінг направить черговий пояснювальний лист міністру фінансів Великобританії Джорджу Осборну. Банк Англії оприлюднить лист М.Кінга і відповідь Дж.Осборна у вівторок.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас