Колишню "Криворіжсталь" розкрадають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колишню "Криворіжсталь" розкрадають

8784
До приїзду магната кілька профспілкових організацій колишньої "Криворіжсталі" підготували пікет. Зокрема, страйкарі стверджують, що на підприємстві існують проблеми, пов'язані з питаннями зайнятості, нормативами чисельності, невиправдано високим навантаженням на персонал, а також відмовою з боку керівництва погоджувати з профспілками локальні документи меткомбінату в соціально-економічній частині. Незважаючи на те, що лідери профспілки змогли добитися зустрічі з Лакшмі Мітталом, їх питання власник вирішувати відмовився, делегувавши це право нинішньому керівництву підприємства. Не був присутній пан Міттал і на загальних зборах акціонерів, які проводилися на АМКР наступного дня - 12 квітня.
Зате Лакшмі Міттал провів зустріч з керівним складом підприємства, на якій акцентував намір продовжувати боротьбу з корупцією та нецільовим витрачанням коштів на підприємстві. Розкривати деталі прес-служба АМКР відмовилася, обмежившись фразою про те, що "на зустрічі була розглянута ціла низка бізнес-питань, серед яких поліпшення і оптимізація в сфері постачання і логістики, ситуація на ринках, конкуренція і стратегія".
Про те, що крадіжки на криворізькому меткомбінаті непокоять іноземного власника, відомо вже давно. Кожен меткомбінат щорічно закуповує будматеріали, паливо, сировинні ресурси в промислових масштабах. Кінцева продукція сталевих заводів також становить відомий інтерес в очах любителів різних "схем". У приватизаційні часи великі промислові підприємства розглядалися як "годівниці" для багатьох загадкових фірм і фірмочок. І на кожному заводі після приходу офіційного власника робилися заходи з боротьби з розкраданням майна.
Так, на тій же "Криворіжсталі" менеджери, призначені Лакшмі Мітталом, через рік після придбання підприємства заявляли про те, що вони виявили численні випадки реалізації металопродукції за "відкати". Введення офіційних процедур для відбору трейдерів, які отримували переваги при купівлі призначеної для внутрішнього ринку металопродукції, також проходило не гладко.
У подальшому на АМКР була створена група внутрішнього аудиту, яка виявляла і припиняла шахрайські і корупційні дії шляхом збору інформації через місцеві гарячі лінії з телефонними автовідповідачами. Провідний менеджер з внутрішнього аудиту "Arcelor Mittal Кривий Ріг" Сумант Маллік відзначав, що серед найбільш поширених порушень були випадки привласнення активів (розкрадання), надання спотвореної звітності, корупції (здирництво, змова), а також хабарництво, отримання вигод у формі подарунків, оплати витрат, відпочинку тощо.
Так, тільки в минулому році співробітники Криворізького ВБОЗ викрили групу співробітників меткомбінату, які промишляли крадіжкою дизельного палива на АМКР. До складу "добувачів" входило сім осіб, починаючи з начальника залізничного цеху і закінчуючи машиністом. Правоохоронці встановили, що за попередньою змовою працівники підприємства в 2010 р. викрали 800 т дизельного палива на суму більше 5 млн. грн. Реалізовувалося вкрадене паливо через мережу посередників у Кривому Розі.
Цей випадок подібний краплі в морі. Про які махінації стало відомо Лакшмі Мітталу, поки невідомо, однак масштаб її повинен бути надординарним. Про серйозність ситуації говорять і криворізькі журналісти. Так, один зі співробітників ІА "Кривбас On-Line" повідомив, що, за його інформацією, причиною відходу з посади генерального директора АМКР Ріната Старкова були погрози, які він отримував на свою адресу з боку осіб, які ведуть незаконний бізнес на постачальницьких і збутових потоках меткомбінату.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас