Вибори вдарять по платіжному балансу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вибори вдарять по платіжному балансу

Казна та Політика
761
Заплановане заради виконання передвиборчих соціальних обіцянок президента Віктора Януковича збільшення доходів і видатків держбюджету (президент уже підписав ухвалені Радою поправки до бюджету) буде досягнуто, насамперед, за рахунок детінізації економіки. Заступник голови Державної податкової служби Андрій Ігнатов каже, що для цього податкова планує, зокрема, підвищити якість аналізу поточної діяльності платників податків. Однак відбудеться це не під час безпосередніх перевірок бізнесу, а через аналіз їх електронної звітності.
У той же час, ключові надходження до бюджету, у розмірі 21 млрд. грн., Кабмін планує забезпечити за рахунок збільшення зборів на митниці і зниження обсягів сірого імпорту. Таке рішення, очевидно, пов'язано з вичерпанням резервів податкового тиску на внутрішніх платників. Перш за все, на малий і середній бізнес - побічно про неможливість платити більше говорять низькі обсяги споживання громадянами ширвжитку: за підсумками 2011 р. постачання в Україну одягу виросли лише на 0,3%, а взуття та головних уборів впали на 26,4%.
Звичайно, в цих показниках не враховано сірий імпорт, який уряд збирається вивести на світло в 2012 р. Але незважаючи на очевидну правильність дій щодо зниження обсягів контрабанди, експерти звертають увагу на залежність показників "білого" імпорту та дефіциту торговельного балансу.
Справа в тому, що шляхом збільшення імпорту українська влада вже намагалася йти в 2007-2008 рр. (Україна вступила до СОТ в травні 2008 р.). Правда, уряд Юлії Тимошенко тоді вирішив не морочитися збільшенням митних зборів та просто домігся зміцнення курсу гривні, що здешевило імпорт і збільшило його приплив у країну.
За словами тоді першого заступника голови Секретаріату президента Олександра Шлапака, близько 60% приросту бюджетних доходів у 2007-2008 рр. були забезпечені збільшенням імпорту товарів в Україну. Нагадаємо, за підсумками 2008 р. дефіцит зовнішньої торгівлі склав рекордні $18,6 млрд.
За підсумками минулого року дефіцит зовнішньої торгівлі товарами досяг $14,2 млрд. (у півтора рази гірше, ніж $9,3 млрд. в 2010 р.). І хоча такий розмір дефіциту торгового балансу був зумовлений закупівлями матеріалів і устаткування для проведення Євро-2012 (на покупку імпортного устаткування і транспорту було витрачено більше $18 млрд.), експерти зазначають, що дефіцит зовнішньої торгівлі в 2012 р. не стане істотно меншим.
Про це говорить статистика: дефіцит зовнішньої торгівлі за січень-лютий 2012 р. всього на 13% менший від аналогічного показника 2011 р. При цьому експорт товарів зростає не так швидко, як хотілося б - коефіцієнт покриття експорту імпортом за два перші місяці року склав 0,85 (за січень-лютий 2011 р. - 0,81).
"Уряд не говорить всю правду про стан економіки і, відповідно, джерела збільшення доходів бюджету, чим провокує недовіру як з боку внутрішніх, так і зовнішніх інвесторів, - вважає старший радник Альфа-банку Роман Шпек. - Якщо планована детінізація буде відбуватися за рахунок підвищення білого імпорту, від'ємне сальдо торгового балансу може розширюватися. І тому необхідно надати інвестиційному співтовариству додаткові аргументи щодо збереження стабільності курсу гривні. Особливо це важливо для розуміння прогнозів щодо сальдо фінансового рахунку, яке залишається позитивним і забезпечує платіжний баланс країни".
На думку одного з колишніх керівників ДПАУ, щоб забезпечити збільшення митних зборів на 21 млрд. грн., обсяги імпорту повинні збільшитися приблизно на 40-50 млрд. грн. "Якщо припустити, що зростання імпорту буде досягнуто суто статистично - за рахунок зниження обсягів контрабанди та прозорого оподаткування ввезених товарів", - уточнює експерт.
Наскільки цей показник буде мати вплив на сальдо зведеного платіжного балансу - залежить від джерел фінансування закупівель цього імпорту, говорить екс-чиновник. Зараз більшу частину споживчого імпорту обслуговує ринок готівкової валюти. При стабільних показниках імпорту цьому сегменту ринку вистачає вже наявної ліквідності. А збільшення попиту на готівкову валюту спостерігається тільки в період підвищення попиту на імпортні товари або сезону контрактування.
"При переході на безготівкову оплату валюту доведеться вводити на банківські рахунки - так що при паралельному (статистичному) зростанні імпорту буде спостерігатися і приплив валютних коштів по фінансовому рахунку платіжного балансу. Можливо, для купівлі імпорту буде використана валюта, що знаходиться на авуарах банків", - припускає експерт. Однак, за його оцінками, збільшення попиту на валюту все одно буде спостерігатися, і може скласти при таких показниках приросту імпорту близько половини від "вибіленого" імпорту - тобто $2-2,5 млрд.
Чи буде цей додатковий дефіцит покритий за рахунок експорту і припливу валюти по фінансовому рахунку, або ж за рахунок резервів НБУ, - залежить тільки від зовнішньої економічної кон'юнктури: попиту на продукцію українських експортерів, успіхів у приватизації держмайна і домовленостей з Росією про зниження цін на газ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас